Stiri Online, Enciclopedie, Revista presei

Tainele astrologiei

in Curiozitati

Tainele astrologiei

A patrude tainele astrologiei este ca si cum ai invata literele unui nou alfabet. Pentru a forma cuvinte, propozitii, fraze trebuie sa ne deprindem cu ele. Simboluri ca Jupiter, Capricorn, a Zecea Casa pot fi intelese numai de un cunoscator.

Cum definim astrologia

Pe scurt, astrologia este un limbaj incifrat. Cuvintul astrologie e de origine greaca, obtinut prin combinarea lui astro (stea) si logos (stiinta). Asadar, din punct de vedere literal, astrologia se poate defini ca limbaj al stelelor. La baza astrologiei sta vechea lege care spune ca ceea ce se afla deasupra se afla si dedesubt.

Universalul si individualul

Cu alte cuvinte, astrologia, ca stiinta, e strins legata de notiunile de macrocosmos si microcosmos. Macrocosmosul (generalul) reprezinta Universul, simbolizat de cer si de stele. Microcosmosul (individualul) sintem noi, femeie sau barbat, creatura de pe Pamint. Astrologii sint de parere ca legile care ghideaza universul, indruma si umanitatea. Omenirea nu este separata de univers, ci o parte integranta a lui. Energia macrocosmosului e si energia microcosmosului, de aceea trebuie sa actionam asemeni astrelor ce ne vegheza. Astrologii sint convinsi ca daca omul va invata sa priveasca in viitor, va descoperi mai mult despre sine.

Miscarea planetelor si destinul uman

Soarele, Luna precum si celelalte planete urmeaza un curs bine stabilit. Stim deja ca traiectoria si viteza de rotatie a planetelor in sistemul solar poate fi masurata de astronomi cu mare precizie. Probabil ca de aceea exista ideea cum ca legile ce se aplica miscarii corpurilor ceresti, actioneaza in mod direct si asupra vietii pamintenilor. Baza astronomiei o constituie interactiunea dintre macro si microcosmos. Altfel spus, de la planete si pina la oameni, fiecare particica din univers, constient sau nu, conlucreaza intr-o perfecta armonie.

Ce este horoscopul

Tabloul nasterii sau horoscopul reprezinta harta cerului surprinsa in momentul precis al sosirii noastre pe lume. Intocmirea horoscopului are la baza un principiu foarte simplu. Acesta se refera la faptul ca omul nascut intr-un anumit moment din evolutia universului va dobindi personalitatea momentului care i-a dat nastere.

Portretul astrologic al individului

Coordonatele temporale ne alcatuiesc portretul astrologic. El este atit un barometru extrem de precis al potentialului fiecarui nou-nascut, cit si reprezentarea simbolica a personalitatii noastre.

Horoscopul e o harta a cerului

E important sa intelegem ca astrologii au simplificat hartile dupa care alcatuiesc horoscoapele, reducind multitudinea de astri la cele mai importante planete ale sistemului nostru solar cum ar fi Luna, Venus, Saturn etc. Acest lucru insa nu diminueaza nici pe departe importanta si acuratetea informatiilor astrologice. Putem adauga tabloului ceresc si alti asteroizi sau stele. Dar ele nu pot schimba simbolistica principalelor planete ale sistemului nostru solar, cele care de fapt sint punctul de referinta in cercetarile astrologice. Harta este complexa chiar si fara marcarea asteroizilor.

Aspecte filozofice ale astrologiei

Inainte de a ne dedica studiului astrologic, e bine sa ne scrutam interiorul si sa ne lamurim principiile ce ne caracterizeaza ca indivizi. Modul in care privim lumea si filozofia personala ne vor conditiona cu siguranta deprinderile intr-ale astrologiei si felul in care vom folosi noile cunostinte despre planete.

Doua tipuri de abordare a astrologiei: unul traditional, altul modern

Prima metoda, foarte veche, poate fi numita medievala. Ea se caracterizeaza prin abordarea directa a destinului uman. Astrologii ce folosesc acesta metoda considera ca totul e predestinat, fiind siguri ca omul nu are nici liberatea, nici posibilitatea de a-si alege viata. Exista o oarecare detasare de problemele omenirii. Din aceasta perspectiva indivizii nu par decit niste simple marionete dirijate de fortele cosmice. Astrologul care studiaza astfel horoscopul e tipul vizionarului, al celui care prezice evenimente ce vor avea loc intr-un viitor mai mult sau mai putin apropiat si care te sfatuieste ce trebuie sa faci pentru a avea o viata mai buna.

Astrologia umana, o metoda mai liberala

Cea de-a doua metoda este mai liberala. Ea are ca punct central posibiliatea de a decide asupra propriei sorti. Unii astrologi numesc acesta metoda astrologie umana. Se presupune ca exista o forta creativa cu ajutorul careia ne exprimam mai usor personalitatea. Asa omul se transforma in co-creator al destinului sau. Nu e vorba despre un conflict intre notiunile de destin si libera alegere, ci de o interactiune a celor doua. Horoscopul devine un instrument care ne ajuta sa ne cunoastem mai bine, sa ne identificam defectele si calitatile, sa facem din conflicte corzi armonioase ale existentei, sa ne exprimam potentialul. Folosind astrologia umana, ne putem detasa mai usor de ceea ce ne limiteaza.

Cind schimbam caracterul, ne vom schimba destinul

Nu trebuie sa acceptam problemele ca pe o decizie irevocabila a fortelor cosmice. Mai degraba sa le constientizam, sa tragem invataminte, incercind sa depasim toate piedicile. Cu cit vom fi mai constienti de noi insine si de scopul vietii noastre, cu atit vom interactiona mai bine cu energiile ce guverneaza planetele si, deci, vom fi mai stapini pe propriul destin.

Principiul reincarnarii

Astrologii moderni cred in karma si in reincarnare. Filozofia reincarnarii spune ca fiecare individ dispune de un anumit numar de esente spirituale ce dau posibilitate sufletului sa traiasca o noua experienta dincolo de moarte. El se va incarna fie intr-un nou corp uman, fie intr-unul dintre elementele naturii, ca iarba, riul etc. Scopul reincarnarii este de a invata din fiecare experienta traita, de a acumula invataminte cu ajutorul carora sa atingem perfectiunea sinelui si desavirsirea sinelui.

Filozofia karmei

Prin karma, omul devine constient de deciziile luate si direct reponsabil de actiunile intreprinse. Pentru ceva bine va exista totdeauna un gram de rau. In ceea ce priveste karma, cele mai potrivite cuvinte ar fi urmatoarele: cum iti asterni, asa dormi.

Nu trebuie neaparat sa credem in reincarnare sau in karma. Fenomenele se pot explica si prin mostenire biologica sau predispozitie genetica.

Poem scris cu semnele cerului
Apoi horoscopul grai…
Sint o harta,
Dar nu un compas.
Sint un indrumator,
Dar nu un ghid.
Iti trasez cu linii intrerupte calea pe care sa mergi,
Dar tu singur trebuie sa alegi drumul potrivit,
Ca sa ii dai contur
Si sa-l parcurgi cu pasii experientei tale.

Alfabetul astrologic
Semnele – cele 12 arhetipuri umane sau calitatile universale

Semnificatiile zodiilor
Berbec – initiatorul, pionierul, razboinicul
Taur – spiritul pamintului, cel care se manifesta si care construieste
Gemeni – comunicativul, prietenosul, dornicul de a invata
Rac – Copilul apelor, Mama, cel care hraneste mereu
Leu – conducatorul, Copilul de aur, exigentul
Fecioara – vindecatorul, muncitorul, modestul
Balanta – diplomatul, cel care echilibreaza si mentine relatiile
Scorpion – psihologul, vizionarul, mereu in transformare
Sagetator – filozoful, exploratorul, maestrul intelept
Capricorn – determinatul, Tatal, superiorul
Varsator – reformatorul, umanitaristul, Unicul
Pesti – visatorul, misticul, cel plin de compatimire
Planetele reprezinta aspecte ale personalitatii
Soarele – potential creativ, identitatea personalitatii
verbe: a crea si a fi
Luna – trecut, receptivitate
verbe: a raspunde si a simti
Mercur – ginditorul, analistul
verbe: a gindi si a comunica
Venus – simtul valorii, al dragostei si al frumusetii
verbe: a iubi, a aprecia, a uni
Marte – energie, aspiratie, motivatie, sexualitate
verbe: a actiona, a motiva
Jupiter – descoperitorul, filozoful, cautatorul de esente
verb: a intelege
Saturn – limitare, concret
verb: a construi (structura si stabilitate)
Uranus – minte colectiva, iluminare, intreg, instruire
verbe: a vindeca si a fi vindecat, a invata si a fi invatat
Neptun – sentiment colectiv, iubire universala, imaginatie
verb: a fi uman si a fi unit
Pluto – transformare, tel, regenerare
verb: a evolua

Nodul lunar Nord – calea spre viitorul luminos
Nodul lunar Sud – trecutul, karma, potential risipit
Cele 12 Case sint ca niste departamente universale ale Vietii sau cimpuri de experienta
Stagii
1 – autoconstientizarea, descoperirea de sine
2 – resurse personale, valori, abilitate
3 – comunicare, activitate mentala, invatare
4 – sentimentul acasa, securitate interioara
5 – creativitatea eului, copii
6 – autoperfectionare, viata cotidiana, munca, sanatate
7 – relatia cu cei din jur, prietenie
8 – interactiune, a impartasi cu ceilalti
9 – interactiunea cu cosmosul, religia, calatoria
10 – determinarea vocatiei, a prelua conducerea, cariera
11 – contributia grupului, colectivitate, prieteni
12 – transcendenta, calea spirituala, solitudine

Polaritatile Caselor
1 – constiinta de sine
7 – constientizarea celor din jur
2 – resurse personale
8 – resurse impartite
3 – mediul social
9 – orizonturi largite
4 – lumea interioara
10 – lumea exterioara (vocatia)
5 – creativitate personala
11 – creativitatea sociala
6 – viata cotidiana
12 – viata spirituala

Patru puncte fundamentale
Ascendent – ASC – inceputul Primei Case – gradul zero al zodiacului, care rasare la est in momentul nasterii noastre. Este clipa autoconstientizarii EU SINT.

Nadir – IC – de acolo incepe a Patra Casa – punctul imediat urmator nasterii, care ne dezvaluie cele mai ascunse si mai intime aspecte ale personalitatii. Sentimentul sinelui e foarte puternic. Cuvintul cheie RADACINI.

Descendent – DESC – de acolo incepe a Saptea Casa – momentul nasterii se reflecta in orizonturi vestice. Constiinta de sine capata dimensiune universala, devenind constiita fata de cei din jurul nostru. Nu ne mai gindim numai la noi. SINT LEGAT DE CINEVA.

Zenit – MC – finalul, de acolo incepe la a Zecea Casa – unghiul principal al zodiacului se afla chiar deasupra noastra. Acum sintem mai mult ca niciodata deschisi publicului. Punct maxim al sociabilitatii si al prieteniei. Pentru ca TRAIESC IN LUME.
Elementele unei teme

Elementele esentiale devin un real barometrul al energiei, definind cele patru caracteristici temperamentale

Focul – dorinta de iubire, construita pe ideea de identitate – coleric
Pamint – nevoia de a ajuta; trimite la conceptul de materialitate – melancolic
Aer – sentimentul fraternitatii fundamentat pe interactiunea mentala si sociala – sangvin
Apa – nevoia de pace, plecind de la sentimente si emotii – flegmatic
Semnele si polaritatile elementare

Yang – exteriorizare, activ, libertate, caracteristic pentru semnele de Aer si de Foc
Yin – interiorizare, reflexie, securitate, caracteristic pentru semnele de Pamint si de Apa
Energiile permutabile
Punctul cardinal – initierea actiunii
Punctul fix – stabilirea scopului
Punctul mobil – adaptare la schimbare
Triada Soare-Luna-Ascendent

Soarele – momentul initial in ciclul anual al anotimpurilor. Marcheaza definirea esentelor, a eului ca unica identitate, a telurilor pe care ni le propunem in viata. Personalitate. Prezent.

Luna – momentul initial in ciclul lunar al fazelor Lunii. Marcheaza starea de apatie, sentimentele profunde, obiceiurile subconstiente. Karma. Trecutul.

Ascendent – momentul initial in ciclul zilnic al rotatiei Pamintului in jurul axei sale. Reflecta modul in care ne vad altii. Eul devine un filtru prin care se exprima influentele tuturor celorlalte planete.
Experienta spirituala. Viitorul.

Lidia Molder

Loading...
DESCARCA APLICATIA CYD PE MOBIL
Aplicatie CYD Google Play

Nu sunt un artist, nu sunt un talentat scriitor, sunt om ca si tine. Doar ca diferentele dintre mine si tine o fac obiceiurile noastre si viata pe care o traim. Nu ne invartim in aceleasi anturaje, nu avem acelasi limbaj, la dracu nici macar nu ne cunoastem, dar sigur avem de impartit idei sau am avut aceleasi idei o data, desi repet nu ne cunoastem. Nu te stiu, nu te cunosc, nu te vad, nu te ating, nu te caracterizez, nu te critic, nu te injur, nu te admir, nu te laud, dar tu poti sa ma critici, aplauzi, caracterizezi, poate chiar si sa ma apreciezi. E dreptul tau, e timpul tau.

Lasă un răspuns

Your email address will not be published.

*

Latest from Curiozitati

Mergi la Sus

Politica de confidentialitate

Copyright © 2016 by CYD.RO. Toate drepturile sunt rezervate