Stiri Online, Enciclopedie, Revista presei

Ţara care a încercat să omoare toate vrăbiile!

in Articole/Centru Media/Curiozitati/Educational

   Puţină lume ştie că, pe 20 martie, se sărbătoreşie Ziua Mondiala a vrăbiilor. Păsări mici, gălăgioase, dar nebăgate în seamă de majoritatea oamenilor, vrăbiile sunt, pe cât de frumoase, pe atât de utile naturii şi omului. Ideea unei zile a vrăbiilor s-a născut în India în urma observării scăderii numărului de vrăbii şi fost celebrată pentru prima dată în 2010, în India și în câteva țări, în momentul de faţă, peste 50 de țări organizează în această zi evenimente dedicate… vrăbiilor.

   Dar au existst unele ţări care au încercat stârpirea lor pentru, pretindeau ei, protejarea recoltelor de cereale sau ale pomilor fructiferi. Ce au reuşit a fost ceva mult mai dramatic: distrugerea pomilor, sărăcie, foamete, moarte.

   China a fost ţara care a vrut să scape definitiv de vrăbii. Între 1958 şi 1962, comuniştii chinezi au demarat o campanie de eradicare a vrăbiilor, ele fiind considerate mari consumatori de orez și semințe, deci responsabile de sărăcia „clasei muncitoare”. Pentru a crește prosperitatea economică, liderul Partidului Comunist, Mao Zedong a făcut apel la ajutorul populației, îndemnând la uciderea tuturor vrăbiilor prin toate mijloacele posibile.

   Au fost distruse cuiburi și ouă, au fost uciși puii și adulții cu ajutorul prăștiilor. Se făcea zgomot prin lovirea oalelor și a tigăilor, a tobelor – totul pentru a împiedica aterizarea păsărilor, iar acestea erau nevoite să zboare până la epuizarea finală. Pentru prestațiile lor remarcabile școlile, agențiile, oamenii au beneficiat și de premii simbolice, de diplome de merit. În urma acestei campanii, aproape toate vrăbiile au fost omorâte. Odată cu dispariția vrăbiilor, au explodat și populațiile de lăcuste, care, mai întâi au distrus toate recoltele, apoi au ras de pe pământ tot ce le ieșea în cale. Campania a fost oprită abia în 1962, lăsând în urmă nu doar o ţară aproape lipsită de vrăbii, ci şi aproximativ 50 de milioane de oameni morţi din cauza foametei instalată în urma campaniei, la care s-a adăugat şi seceta din acea perioadă. Deci, niciodată să nu spunem că o pasăre, cât de mică, e inutilă. (Foto: C. DUMITRU)

Loading...
DESCARCA APLICATIA CYD PE MOBIL
Aplicatie CYD Google Play

Nu sunt un artist, nu sunt un talentat scriitor, sunt om ca si tine. Doar ca diferentele dintre mine si tine o fac obiceiurile noastre si viata pe care o traim. Nu ne invartim in aceleasi anturaje, nu avem acelasi limbaj, la dracu nici macar nu ne cunoastem, dar sigur avem de impartit idei sau am avut aceleasi idei o data, desi repet nu ne cunoastem. Nu te stiu, nu te cunosc, nu te vad, nu te ating, nu te caracterizez, nu te critic, nu te injur, nu te admir, nu te laud, dar tu poti sa ma critici, aplauzi, caracterizezi, poate chiar si sa ma apreciezi. E dreptul tau, e timpul tau.

Latest from Articole

Mergi la Sus

Politica de confidentialitate

Copyright © 2016 by CYD.RO. Toate drepturile sunt rezervate