Stiri Online, Enciclopedie, Revista presei

Țara mea frumoasă, tâlharii te-au vândut toată și tare dor îmi e să spun: Sunt mândru că sunt român.

in Articole/Spiritualitate

Am ajuns într-o altă țară spun ei frumoasă și bogată, spun ei o țară de vis, dar pentru mine nu e țară mai frumoasă ca țărișoara mea. Acasă avem și câmpie și munți și dealuri și, de toate, acasă nu avem noi străzi curate și meniuri de pește diversificate, dar avem borș de putină, avem semințe, avem sarmale, avem mici și câte alte minunății.Se lauda ei că au o țară modernă cu case și blocuri antice, dărâmate și ciobite, la ei astea se caută.

mandru_ca_sunt_roman

La noi acasă și pensionarii își pun centrală, jaluzele verticale, la ei faci căldură la godin și la geamuri pui perdele de care punea cândva bunica la ușă la intrare. O fi frumoasă țara aceasta, dar ca țara mea nici pe departe nu-i. Sunt oameni mai amabili, mai zâmbăreți aici e adevărat, dar și acasă la mine sunt vecinii mei și prieteni vechi.De lucru e, asta-i deosebirea, că țara noastră deși bogată, nu are locuri de muncă libere niciodată. Femeile doar la croitorie se pot angaja, iar bărbații lor în alte țări vor pleca.

Mi-e dor de țara mea și aș veni și mâine, să beau o țuică fiartă cu vecinul, să mănânc un borș de pește cum doar mama mea știe să facă acrit cu borș și tăiței de casă și să îmi văd nepoții cum se joacă. Copiii mei îi văd odată pe an, sunt mai mari din an în an, nu prea vorbim deschis că odată ce pleci din țară rămân multe de spus. Soția mea săraca muncește din greu, de dimineață până seara mai mereu, ce-o face ea săraca cât eu mi-s plecat doar ea știe ce gânduri negre o atac.De câte ori mă întorc îi promit că e ultima dată și uite așa s-a dus dracu o soartă.

De atâtea ori am zis că nu mai plec, dar sărăcia m-a lovit direct în piept. E greu printre străini, mănânci mâncare rece, nu știi ce e familia, nu știi ce e viața, muncești ca un robot ziua și oftezi toată noaptea de dorul celor dragi. Și ce-ți rămâne de făcut? Nimic, decât să aștepți că într-o zi în țara ta ai să găsești un servici bun cu un salariu măcar să trăiești de pe o zi pe alta. Dar cine la noi câștiga bine? Profesorii? – Nici când, Armata? – Da de unde, Doctorii? – Nevoie și tot așa se duce speranța de a câștiga ceva. Aștept să se schimbe ceva, aștept ca țara mea să aibe loc și pentru mine, aștept să îmbătrânesc și să mor acasă la mine. Dumnezeu mi-e martor de câte ori mi-a fost ciudă că sunt sănătos și pot munci, de câte ori vroiam să fiu acasă de dorul la copii.

Țara mea frumoasă, tâlharii te-au vândut toată și tare dor îmi e să spun: Sunt  mândru că sunt român. Sursa: Ramona-Neculae.ro

Loading...
DESCARCA APLICATIA CYD PE MOBIL
Aplicatie CYD Google Play

Nu sunt un artist, nu sunt un talentat scriitor, sunt om ca si tine. Doar ca diferentele dintre mine si tine o fac obiceiurile noastre si viata pe care o traim. Nu ne invartim in aceleasi anturaje, nu avem acelasi limbaj, la dracu nici macar nu ne cunoastem, dar sigur avem de impartit idei sau am avut aceleasi idei o data, desi repet nu ne cunoastem. Nu te stiu, nu te cunosc, nu te vad, nu te ating, nu te caracterizez, nu te critic, nu te injur, nu te admir, nu te laud, dar tu poti sa ma critici, aplauzi, caracterizezi, poate chiar si sa ma apreciezi. E dreptul tau, e timpul tau.

Latest from Articole

Mergi la Sus

Politica de confidentialitate

Copyright © 2016 by CYD.RO. Toate drepturile sunt rezervate