Targul apicol Ramnicu Sarat

in Agronomie

Targul apicol de la Ramnicu Sarat din 2013, un targ cu destul de putini comercianti dar destul de multi vizitatori. Pot spune ca pretul la manopera cumparare faguri se poate negocia la cantitate de 100 de Kg ceara adusa pana la 2.5 ron/kg. Pentru cantitati mai mici pretul manoperei pentru kg faguri este de 3 ron. Mi-a atras atentia caseta corpulativa (model Nicot). In urmatoarele randuri o sa va explic in ce consta:

 

Se infig 112 funduri de celula prin spatele placii cu fund de fagure. Se aseaza placa cu celule peste placa cu fund de fagure, se aplica grila pentru arestare matca peste aceasta si placa de inchidere spate.

Se alege matca cea care corespunde cel mai bine criteriilor de selectie ale apicultorului, se introduce prin gaura din grila de arestare matca si se aplica capacul pentru eliberarea matcii.

Se decupeaza dintr-un fagure crescut o portiune de dimensiunile cutiei Jenter si se fixeaza cutia in fagure astfel incat sa nu depaseasca planul fagurelui iar acesta se introduce in cuib. O alta posibilitate este fixarea cutiei Jenter pe interiorul peretelui cutiei de cuib.

Se urmareste starea insamantarii celulelor din cutia Jenter incepand cu a doua zi dupa introducere. La 72 de ore de la momentul inceperii pontei matcii se scoate cusca din stup, se elibereaza matca prin indepartarea grilei de arestare matca si se perie albina din cutie inapoi in stup. In cazul matcilor foarte prolifice care insamanteaza in totalitate spatiul disponibil in cutie, se indeparteaza capacul pentru eliberarea matcii la momentul oportun pentru a evita situatia depunerii de 2 sau 3 oua intr-o celula.


 

Se duce cutia la laboratorul supinei si se incepe operatiunea de extragere a fundurilor de celula, dupa indepartarea placii de inchidere din spatele cutiei.

Se ataseaza fiecarui fund de celula cate un potiras artificial.

Pentru o extragere facila a fundurilor de celula se foloseste ca sprijin capatul lung al extractorului.

Apoi se introduce capatul din spate al fundului de celula in suportul port botca (galben, cu aripioare).

Daca exista in dotare dopuri de fixare a suportilor port botca (galben, fara aripioare) se ataseaza ansamblul astfel alcatuit acestora. In continuare se urmareste tehnologia specifica de crestere a matcilor din botci.

Se introduce ansamblul astfel alcatuit in gaurile leaturilor de crestere ale ramerelor specifice tehnologiei de crestere a matcilor.

Dupa terminarea unui ciclu de producere de matci se procedeaza la curatirea placii cu fund de fagure folosind capatul scurt al extractorului

Deasemeni se curata fiecare potiras artificial folosind scula pentru curatire special profilata ca o racleta rotativa

Eclozionarea botcilor se poate face in nucleele de imperechere cu casete transparente, introducerea botcii in caseta se face in zona decupata a fagurelui montat la interiorul acesteia.

 

 

O oferta foarte variata am gasit la stupi, dintre toti mi-a atras atentia un producator autorizat din Nehoiu, Judet Buzau ai carui stupi aveau o calitate foarte buna, material fara noduri si un pret foarte bun. Stup complet vertical cu podisor antivarooa, diafragma, feronerie, cat 3/4, capac cu tabla la pretul de 110 ron iar un stup orizonatl complet cu hranitor 140 ron.

Asteptam cu nerabdare urmatoarelor targuri si poate reduceri de preturi. La acest targ comerciantii sunt dispusi sa mai lase la pret dupa negociere, pentru achizitii de produse in numar mai mare discount-urile sunt chiar apreciabile. recomandarea mea este daca vizitati targul sa analizati bine toate ofertele inainte de a cumpara un produs, cu siguranta veti fi surprins de diferenta de pret la acelasi produs dintre un comerciant si altul.

In continuare cateva poze reprezentative de la targul din acest an:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Loading...
DESCARCA APLICATIA CYD PE MOBIL
Aplicatie CYD Google Play

Nu sunt un artist, nu sunt un talentat scriitor, sunt om ca si tine. Doar ca diferentele dintre mine si tine o fac obiceiurile noastre si viata pe care o traim. Nu ne invartim in aceleasi anturaje, nu avem acelasi limbaj, la dracu nici macar nu ne cunoastem, dar sigur avem de impartit idei sau am avut aceleasi idei o data, desi repet nu ne cunoastem. Nu te stiu, nu te cunosc, nu te vad, nu te ating, nu te caracterizez, nu te critic, nu te injur, nu te admir, nu te laud, dar tu poti sa ma critici, aplauzi, caracterizezi, poate chiar si sa ma apreciezi. E dreptul tau, e timpul tau.