Tehnologii simple de intretinere albine

in Agronomie

Studiu – tehnologii simple de intretinere – Inca din anii 1977, cercetatorii romani au elaborat tehnologii de intretinere a familiilor de albine.In ce consta studiul si ce urmareste :
„Elaborarea unei tehnologii adecvate conditiilor aparte de intretinere si exploatare a stupinelor cu efective mici s-a impus ca o urmare fireasca a specificului acestor conditii,dintre care mentionam : amplasarea stupinelor la o oarecare distanta de locuinta stuparului ; ingrijirea periodica a familiilor de albine in functie de timpul liber limitat al apicultorului amator ; ampla diversificare a utilajului folosit ; diversitatea mare a conditiilor de cules ; niveluri diferite de pregatire profesionala.

 
Principiul de baza de la care s-a pornit in abordarea lucrarilor experimentale a fost acela ca micii apicultori,in calitatea lor de stupari amatori isi pot ingriji familiile de albine in timpul lor liber,de regula duminica.In aceasta idee,lucrarile de ingrijire a familiilor de albine din lotul experimental s-au defalcat in 12-14 vizite la un interval de 7-14 zile.Lucrarile s-au executat in asa fel incat in cadrul fiecarei vizite sa fie verificat intregul lot de familii adapostite in stupi multietajati(80 de familii de baza si 20 familii ajutatoare).
Cu ocazia acestor vizite s-au executat : controlul starii familiilor si reorganizarea cuiburilor prin inversarea corpurilor ; indreptarea starilor anormale (introducerea de matci in familiile orfane,completarea rezervelor de hrana,tratamente medicamentoase,etc.) ; combaterea roitului ; hraniri stimulente ; recoltarea si extractia mierii la salcam ; pregatirea,incarcarea,transportul,descarcarea si raspandirea stupilor pe vatra la pastoral,la culesul de floarea soarelui ; recoltarea si extractia mierii de floarea soarelui ; pregatirea,incarcarea,transportul,descarcarea si dispunerea stupilor pe vatra de iernare ; completarea rezervelor de hrana pentru iarna.
Lucrarile experimentale desfasurate pe parcursul a 3 ani si au cuprins 4 grupe de stupi :
  V1 – familii cu matci obisnuite,neselectionate.
V2 – familii cu matci selectionate.
V3 – familii cu matci selectionate,la care au fost facute hraniri stimulente.
V4 – familii cu matci selectionate,hraniri stimulente si cu familii ajutatoare.

 

Care au fost concluziile :
  – intretinerea rationala si planificata a familiilor de albine prin vizite periodice la un interval de 7-14 zile asigura o dezvoltare normala a familiilor de albine si efectuarea volumului necesar de lucrari in cadrul unei familii de albine.
– folosirea materialului biologic selectionat in cadrul acelorasi conditii de cules si de tehnologii de intretinere permite obtinerea unei dezvoltari superioare cu 17-22 % fata de materialul neselectionat si a unei productii globale de miere cu 35 % mai mare.
– administrarea de hraniri stimulente la familiile de albine cu matci selectionate nu are un efect semnificativ in cazul existentei in natura a unui cules moderat de intretinere ; cresterile inregistrate la dezvoltarea familiilor de albine si la productia medie sunt insuficiente pentru acoperirea cheltuielilor suplimentare.
– Folosirea familiilor ajutatoare temporare cu matci selectionate permite cresterea cantitatii de albina cu pana la 69% fata de martor(V1),iar productia globala de miere cu 44%,obtinandu-se un venit net superior.”

Rezultatele studiului reprezinta o pledoarie pentru practicarea apiculturii fie chiar si la nivel de amator,in conditiile cand timpul stuparului este limitat.
          

V.Alexandru si colab. – Versiune prescurtata – Revista „Apicultura in Romania”

Loading...
DESCARCA APLICATIA CYD PE MOBIL
Aplicatie CYD Google Play

Nu sunt un artist, nu sunt un talentat scriitor, sunt om ca si tine. Doar ca diferentele dintre mine si tine o fac obiceiurile noastre si viata pe care o traim. Nu ne invartim in aceleasi anturaje, nu avem acelasi limbaj, la dracu nici macar nu ne cunoastem, dar sigur avem de impartit idei sau am avut aceleasi idei o data, desi repet nu ne cunoastem. Nu te stiu, nu te cunosc, nu te vad, nu te ating, nu te caracterizez, nu te critic, nu te injur, nu te admir, nu te laud, dar tu poti sa ma critici, aplauzi, caracterizezi, poate chiar si sa ma apreciezi. E dreptul tau, e timpul tau.