Stiri Online, Enciclopedie, Revista presei

Teorie sau manipulare in Venezuela? Ce se intampla acum cu clasa muncitoare

in Extern

Eu cred ca adevarul este altul .Lumea sau mai degraba clasa muncitoare a inceput sa inteleaga perfect teoriile lui Emile Puget .Iata un fragment : ,, în momentul în care o sclipire de conştiinţă o readuce pe muncitoarea-sac de cartofi înapoi la viaţă.

Când, în loc să se condamne singură la inerţie, la un trai lipsit de demnitate, la resemnare şi la pasivitate, muncitoarea se trezeşte şi îşi dă seama că, o fiinţă umană fiind, spiritul revoltei o readuce la viaţă: când o înviorează şi o face să fie plină de viaţă şi de energie, plină de voinţă şi gata de acţiune; când, în loc să ridice din umeri absentă împreună cu vecinii ei (ca un cartof lângă alţi cartofi) şi intră în contact cu ei, reacţionează împreună cu ei, şi ei îi răspund, odată ce forţa unită a muncii se trezeşte la viaţă şi se învigorează pe sine… atunci s-a terminat cu echilibrul ridicol al legii salariilor.

Coeziunea muncitorilor astfel se ridică împotriva puterii capitaliste, o putere care poate fi înfruntată. Inegaltatea dintre cei doi adversari – care nu poate fi negată când exploatatorul e confruntat numai de femeia muncitoare pe cont propriu – e atentuată în funcţie de coeziunea realizată de puterea de luptă a muncitorilor.De aici înainte, rezistența proletară, fie ea latentă sau acută, va deveni un fenomen de fiecare zi: disputele dintre muncă și capital se întețessc și devin din ce în ce mai acute.

Munca nu va ieși mereu învingătoare din aceste lupte parțiale: oricum, chiar și când va fi înfrântă, muncitorii implicaţi în luptă tot vor putea culege niște roade: rezistența din partea lor a obstrucționat presiunea din partea patronilor şi adesea îi va forţa pe patroni să îndeplinească o parte din cerinţele muncitorilor.” -/ ,, Care sunt industriile unde activitatea unui sindicat revoluţionar e cea mai pronunţată?

Singurele unde, netrebuind să îndure abuzive ore lungi de lucru, camarazii pot, când li se termină tura, să se bucure de o viaţă socială, să meargă la întâlniri, şi să se intereseze de problemele care îi afectează pe toţi. Singurele unde salariile nu sunt tăiate în măsura în care orice cheltuială pentru un abonament la un ziar sau pentru cumpărarea unei cărţi înseamnă o felie de pâine mai puţin pe masă.

Prin contrast, în industriile unde ziua de lucru e lungă şi intensitatea muncii e excesivă, odată ce muncitoarea lasă servitudea penală şefului din spatele ei, ea este, fizic şi mental, „epuizată”; deci singura ei preocupare, înainte de a ajunge acasă să mănânce şi să doarmă, e să dea pe gât două guri de tărie pentru a-şi reveni, pentru a-şi face din nou curaj şi pentru a se putea convinge să se mişte din loc. Nici nu-i trece prin cap să treacă pe la sindicat, să participe la întâlniri, atât de mult e epuizat trupul ei de trudă şi atât de epuizată e mintea ei după o asemenea zi de muncă.

Tocmai de aceea, la ce efort să se aștepte cineva din partea unei nefericite care trăieşte într-o sărăcie endemică, a unei zdrenţuroase ţinută în glod de lipsa muncii şi a lipsurilor? Poate, într-un acces de furie, ea se va aventura să se revolte… dar acel gest nu se va repeta! Sărăcia a secat-o de toată voința ei și de tot spiritul de revoltă.’ Scrie Iosif Mircea

https://www.facebook.com/BuzzFeedNews/videos/1204016696286013/

Loading...
DESCARCA APLICATIA CYD PE MOBIL
Aplicatie CYD Google Play

Nu sunt un artist, nu sunt un talentat scriitor, sunt om ca si tine. Doar ca diferentele dintre mine si tine o fac obiceiurile noastre si viata pe care o traim. Nu ne invartim in aceleasi anturaje, nu avem acelasi limbaj, la dracu nici macar nu ne cunoastem, dar sigur avem de impartit idei sau am avut aceleasi idei o data, desi repet nu ne cunoastem. Nu te stiu, nu te cunosc, nu te vad, nu te ating, nu te caracterizez, nu te critic, nu te injur, nu te admir, nu te laud, dar tu poti sa ma critici, aplauzi, caracterizezi, poate chiar si sa ma apreciezi. E dreptul tau, e timpul tau.

Latest from Extern

Mergi la Sus

Politica de confidentialitate

Copyright © 2016 by CYD.RO. Toate drepturile sunt rezervate