Teorii geopolitice

in Istorie

Friedrich Ratzel(1844-1904) intemeietorul Geopoliticii, e unul dintre cei mai mari geografi ai lumii, fondator de scoala geografica si inspirator al geopoliticii. Vizita sa in SUA din 1873 ii trezeste interesul pentru geopolitica statelor continent. Fiind un admirator al colonialismului in 1890 sustine crearea unui imperiu colonial german. Este considerat precursorul Geopoliticii, gratie in principal lucrarii sale “Geografie Politica”, publicata in 1897, care pune practic bazele Geopoliticii, unde vorbeste desopre spatiul vital, stat ca organism biologic si despre hotarele naturale ale statului, elaborand o adevarata teorie a statului pe care-l defineste drept un organism care reuneste o fractiune a umanitatii intr-o ractiune a teritoriului. planetei. In 1901 publica cartea “Cu privire la legile expansiunii spatiale ale Statelor” in care enunta 7 legi universale:- cresterea spatiala a statelor merge in tandem cu dezvoltarea culturii acestora;- extinderea statelor se desfasoara in paralel cu intarirea puterii economice si comerciale sau idiologia;- statele se extind de obicei incorporand sau asimiland entitati statale de mai mica importanta;- frontiera este un organ viu; -in intregul proces de expansiune spatiala prevaleaza o logica geografica;- orice stat are tendinta naturala de a se extinde daca la periferia sa se afla o civilizatie inferioara celei proprii; -tendinta generala de asimilare sau de absorbtie a natiunilor mai slabe provoaca amplificarea acapararii de noi teritorii.

Rudolf Kjellen(1864-1922): Geopolitica este stiinta care studiaza statul ca organism geografic,asa cum acesta se manifesta in spatiu.

Karl Ernst Haushofer(1869-1946): Geopolitica este stiinta despre formele de viata politice in spatiile de viata naturale,ce se straduieste sa inteleaga dependenta lor geografica si conditionarea lor de-a lungul miscarii istorice.

Denis Tourete (specialist francez in drept international): Geopolitica este stiinta umana, realista, care are ca obiectiv sa determine, dincolo de aparente, care sunt caracteristicile obiective ale geografiei fizice si umane care conditioneaza deciziile stratetige ale actorilor internationali din viata ideologica, politica si economica mondiala.

Ive Lacoste: Geopolitica are ca obiect descrierea si explicarea rivalitatilor de putere privind teritoriile, rivalitatile nationale.

Ladis Kristov: Geopolitica are in centrul atentiei fenomenele politice si incearca sa le dea o interpretare geografica si totodata studiaza aspectele geografice ale acestor fenomene.

P.O. Sullivan: Geopolitica este o disciplina universitara care studiaza geografia relatiilor dintre detinatorii puterii fie ca sunt sefi de state fie ca sunt organizatii transnationale.

Ion Conea: Geopolitica adica viata politica planetara conditionata si explicata prin geografie.

Sergiu Tamas: Analiza geopolitica ofera temeiuri pentru o interpretare ce poate fundamenta strategii adecvate in raport cu oportunitatile sau amenintarile ce privesc un stat.

Putere: fenomen social fundamental care consista in capacitatea de a lua decizii si a asigura indeplinirea lor prin utilizarea diferitelor mijloace de persuasiunesi constrangere;  puterea se exprima intr-o relatie asimetrica (conducere-supunere si/sau dominare-subordonare) intre 2 factori la nivelul carora ea se manifesta.

Putere politica: (forma a puterii sociale) include puterea suverana a statului;se manifesta prin utilizarea celorlalte “puteri”(economica, militara) drept baza si instrumente ale sale, in conformitate cu telurile catre care tinde.

Mare putere: statele cele mai influente.

Superputere: putere foarte mare. Stat a carui importanta politica, militara, economica este preponderenta; poate schimba ordinea internationala.

Sfera de influenta: o zona geografica in care o putere din zona sau din afara zonei,de regula o mare putere,bazandu-se,in primul rand pe superioritatea fortelor sale armate si pe amenintarea de a le utiliza,si-a impus dreptul de a interveni in politica interna si externa a statelor din zona.

Ideologia reprezinta un sistem de idei, opinii sau dogme pe care un individ, un grup social, un regim politic sau un partid le foloseste pentru justificarea actiunilor destinate sa satisfaca aspiratii si interese practice, politice sau culturale, dar fara o preocupare deosebita privind rationalitatea si obiectivitatea lor.

Conflict semnifica evident o neintelegere, o ciocnire de interese. Atunci cand conflictul este armat, deschis intre 2 sau mai multe state sau grupari de state, se numeste razboi; daca acesta se declanseaza si se poarta intre grupari sociale ale aceluiasi stat, se numeste razboi civil.

Hegemon: existenta unui singur centru de putere.

Geopolitica: in sens restrans, geopolitica este stiinta politica ce studiaza impactul factorilor spatiali (geografia, economica, militara, politica, lingvistica, confesionala etc.) asupra politicii interne si externe a statelor si a politicii internationale, in general. In sens larg, geopolitica reprezinta orice actiune de politica interna, externa sau internationala in caz ca implica problema teritoriala.

Punct geostrategic-zona geostrategica: Desi sunt folosite frecvent in mass-media, cele 2 concepte nu se gasesc in nici o lucrare de referinta fiind in fapt subintelese. Cel mai adesea au fost sau sunt in cauza stramtori, canale, pasuri, pasaje, anumite zacaminte (petrol), unele teritorii. Atunci cand se concentreaza intr-un anumit areal mai multe puncte geostrategice sau teritoriul de interes este de dimensiuni apreciabile, avem de-a face cu o zona geostrategica.

Panismele sau panideile sunt niste proiecte geopolitice care invoca fie motivul comunitatii da sange (inrudirii popoarelor), cum este cazul pangermanismului, panslavismului sau paniranismului, fie unul de unitate civilizational-geografica, asa cum e cazul paneuropeismului, panafricanismului sau panamericanismului, fie unul de natura confesionala, cum e cazul panislamismului. In marea majoritate a cazurilor o panidee are un stat promotor, perceput ca viitor lider in cadrul acestui proiect. O buna parte a proiectelor paniste pot fi apreciate drept utopii geopolitice, desi au influentat gandirea si chiar actiunea politica din diverse tari.

Teoria Pan-regiunilor: potrivit geopoliticianului german, Haushofer, este importanta intelegerea geopoliticii drept “unul dintre cele mai puternice mijloace de lupta pentru corecta impartire a spatiilor de viata si suflet pe pamanat, dupa capacitatea de munca si performantele culturale ale popoarelor”. A fost primul profesor de geopolitica, a creat o adevarata scoala germana si sustinea impartirea lumii in fasii N-S. El a creat termenul de pan-idei, subliniind centralitatea dimensiunii spatiale in gandirea geopolitica si distingand pan-configuratii, semnalarea opozitiei ireductibile dintre geopolitica rusa si cea americana, fiind in acest sens un vizionar, sesizarea faptului ca dupa Primul Razboi Mondial, SUA vor prelua leadership-ul oceanic de la Marea Britanie si nu numai. Teoria geopolitica a germanului este axata pe relatia “organica” ce ar exista intre teritoriu si populatia care il locuieste, teorie aplicata mai intai la geopolitica Germaniei, obiectivul sau fiind acela de a reafirma sentimentul de apartenenta a germanilor la o comunitate de civilizatie si de a favoriza crearea unui spatiu unde acestia sa-si poata desfasura liber virtualitatile.

Teoria Puterii Continetale: H.MacKinder (1861-1947), profesor la Oxford, lanseaza teoria puterii terestre (sau a heartland-ului cum mai este cunoscuta) in lucrarea “Pivotul geografic al istoriei”(1904). El aprecia ca statul care stapaneste heartland-ul (inima lumii) domina Eurasia (cea mai mare masa de uscat a planetei), iar cel care domina Eurasia domina Lumea. MacKinder a si numit acel stat: Rusia care, aprecia el, este protejata de o centura de obstacole naturale. El sustinea impartirea lumii in cercuri concentrice. “ Cine detine Europa de Est detine Inima Lumii/Cine detine Inima Lumii domina Insula Mondiala /Cine domina Insula Mondiala domina Lumea”.

Teoria Puterii Maritime: Lansata de A.Mahan, amiral al flotei americane, in principala sa lucrare “Interesul Americii in stapanirea marilor” publicata in 1897. El sustine ca va stapani lumea statul care va controla si domina marile si oceanele lumii, sugerand si mijloacele care permit atingerea suprematiei:-crearea de puncte de sprijin (porturi, baze militare); – pozitii solide in stramtori si pe caile maitime comercialel;- sa dispuna de o flota maritima prezenta peste tot si capabila sa transporte rapid marfuri si oameni in puncte strategice. Mahan, care a contribuit la iesirea SUA din izolarea impusa de Doctrina Monroe (1832), este considerat primul profet al suprematiei americane in lume. Doctrina sa a influentat politica externa a SUA fiind centrata pe urmatoarele aspecte:- asocierea cu puterea navala britanica pentru impartirea controlului marilor;- determinarea Germaniei sa se margineasca la rolul sau continental si opunerea la pretentiile Reich-ului de stapanire asupra marilor;- punerea la punct a unei aparari coordonate a europenilor si americanilor destinata sa juguleze ambitiile asiatice.

Teoria Rimland-ului: In replica la heartland-ul lui MacKinder geopoliticianul american Nicholas John Spykman (1893-1948) lanseaza teoria rimland-ului, respectiv “bordura maritima”, sau “inelul” format de tarile cu iesire la mare, care inconjoara din cele mai multe parti heartland-ul continental, constituind o zona intermediara intre acesta si marile periferice. Asadar “pivotul” nu mai este Rusia, ci Rimland-ul (“inelul” din jurul ei). El modifica astfel, formula lui MacKinder afirmand: “Cine domina Rimland-ul, domina Eurasia. Cine domina Eurasia, tine in mainile sale destinul lumii”.

De la lumea unipolara la lumea multipolara: Evenimentele din ultimul deceniu al sec XX au dus la transformarea lumii bipolare (Vest-Est; Capitalism-Comunism; SUA si aliatii sai-Uniunea Sovietica si lagarul socialist) intr-o lume unipolara, cu o singura superputere, SUA, hegemon mondial, nu de putine ori numita “jandarmul mondial”. Referitor la tari (puteri, mari puteri) se vorbeste de modelele: – bipolar: SUA si Rusia, ultima fiind intr-o puternica revenire si avand suficiente atuuri (intindere, populatie, resurse fabuloase-mai ales in Siberia-, potential militar, putere nucleara, cosmica, membra a Consiliului de Securitate ONU);- tripolar:SUA, Rusia si China, ultima avand multe dintre atuurile Rusiei, ba chiar unele in plus (un dinamism economic si militar iesit din comun);  –pentapolar: celor 3 adaugandu-li-se Japonia si Germania, tarile cu cea mai puternica dezvoltare economica dupa cel de-al Doilea Razboi Mondial (ocupand locurile 2, respectiv 3 in ierarhia mondiala a marilor puteri economice), dar tari oarecum “deficitare” in privinta potentialului militar;- modelul cu si mai multi actori: acestora adaugandu-li-se dupa caz, Australia, Brazilia, India, Indonezia, Arabia Saudita etc. De la o vreme se vorbeste insa si de alte modele, respectiv cele in care si blocurile regionale sa joace roluri principale. Astfel se vorbeste de modelele:- SUA-Rusia-UE;- NAFTA (cu “pionul”SUA)–UE (axa Germania, Franta, Marea Britanie)-Asia-Pacific (Japonia, China, Coreea de Sud etc).

Loading...
DESCARCA APLICATIA CYD PE MOBIL
Aplicatie CYD Google Play

Nu sunt un artist, nu sunt un talentat scriitor, sunt om ca si tine. Doar ca diferentele dintre mine si tine o fac obiceiurile noastre si viata pe care o traim. Nu ne invartim in aceleasi anturaje, nu avem acelasi limbaj, la dracu nici macar nu ne cunoastem, dar sigur avem de impartit idei sau am avut aceleasi idei o data, desi repet nu ne cunoastem. Nu te stiu, nu te cunosc, nu te vad, nu te ating, nu te caracterizez, nu te critic, nu te injur, nu te admir, nu te laud, dar tu poti sa ma critici, aplauzi, caracterizezi, poate chiar si sa ma apreciezi. E dreptul tau, e timpul tau.

Lasă un răspuns

Your email address will not be published.

*