Sezonul rece isi “arata coltii”. Odata cu el, apar sau se agraeaza problemele respiratorii. Durerile reumatice se intetesc, iar afectiunile urinare nu se sfiesc sa apara. Afla ce terapii te ajuta in aceasta perioada.
Homeopatia, terapia cu lumina, baia de picioare Hneipp sunt cateva sinter terapiile care te vor ajuta sa treci cu bine peste aceasta perioada. Nu uita nici de fitoterapie. Un ceai din plante medicinale cald va face intotdeauna minuni pentru sanatate.
TERAPIA CU LUMINA POLARIZATA
Lipsa luminii naturale poate duce la depresia de sezon. E indicat sa petreci cat mai mult timp in aer liber, mai ales la mijlocul zilei. In plus, poti folosi terapia prin lumina. Medicul danez Niels Ryberg Finsen a creat, cu mai bine de un secol in urma, primul dispozitiv artificial care imita lumina solara. Aceasta metoda este folosita, mai ales, in perioadele in care este putina lumina sau de catre persoane obligate sa petreaca mult timp in interior. Exista aparate care ofera o lumina de o intensitate puternica, pentru a ameliora anumite probleme. Se gasesc in clinici medicale, dar exista si aparate care pot fi folosite acasa.
HOMEOPATIA
Poti folosi homeopatia pentru simptome ca: obstructia nazala, secretii nazale abundente, febra, tuse si dureri in gat. Este eficienta si nu are contraindicatiile si efectele secundare ale medicamentelor clasice (alopate). Chiar daca tratamentul homeopat trebuie individualizat, exista cateva remedii care pot fi utilizate eficient pentru diverse probleme de sezon. Totusi, daca ai ocazia, consulta un specialist pentru un plan de trataent personalizat.
ASTMUL BRONSIC, TRATAT PRIN EXERCITII DE RESPIRATIE
O metoda mai putin cunoscuta de tratament al astmului bronsic este terapia Buteyko, numita dupa doctoral rus care a descoperit-o. Acesta a observant ca mai multi pacienti astmatici aveau un ritm respirator dysfunctional. Medicul le-a sugerat unora dintre pacientii sai sa reduca frecventa si volumul respiratiei. Simptomele de astm s-au diminuat considerabil. Tratamentul consta intr-un set de exercitii de respiratie. De obicei, se practica alaturi de un terapeut atestat. Exercitii Buteyko de practicat acasa:
1 Te asezi pe scaun intr-o pozitie comoda. Inspiri calm pe nas timp de trei secunde, apoi expiri timp de trei secunde. Tii respiratia cronometrand, pana cand apare o situatie usoara de disconfort.
2 Se incetineste ritmul respirator, relaxand muschii toracelui si controland suflul la nivelul abdomenului, timp de cinci minute.
3 Se incearca din nou retinerea respiratiei. De data aceasta, ar trebui sa rezisti mai mult decat prima oara.
BAILE CU APA CALDA LA PICIOARE COMBAT INFECTIA URINARA
Pastoral german Sebastian Kneipp a popularizat terapia care ii poarta numele. Baia cu apa calda la picioare e indicata in cazul infectiilor urinare si al virozelor respiratorii. Relaxeaza abdomenul inferior, combate durerile si stimuleaza circulatia sangelui. Intr-o incapere cu temperatura placuta, se tin picioarele in apa calda de 36-38 grade C, timp de 10-15 minute. Poti adauga in apa un pumn de sare grunjoasa. In partea de sus trebuie sa fii inbracata cu ceva calduros. Dupa aceea, te stergi si iti pui ciorapi din bumbac. Te acoperi sis tai asa cel putin o ora, astfel caldura se va raspandi in intregul corp. Cel mai bine ar fi sa faci baia seara, ca sa poti sta la caldura pana dimineata. Acest tip de tratament este contraindicat celor care au flebite sau varice.