Tipuri de stupi si dotarea cu echipamente apicoIe

in Agronomie

Marea majoritate a apicultorilor din România care practică stupăritul staţionar folosesc tipul de stup orizontal pe 20 cu rama Dadant, iar apicultorii care practică stupăritul pastoral folosesc stupi verticali avand cuibul pe 10 rame de tip Dadant, iar corpul pentru strânsură fiind fie pe rame Langstroth-Rooth fie pe jumătăţi de rama Dadant.

Foarte puţini dintre apicultorii care practică stupăritul pastoral folosesc stupul multietajat Langstroth.
Peste 50% dintre apicultorii ce practică stupăritul pastoral folosesc sistemul de stup orizontal (pe rama Dadant), restul folosind tipul de stup vertical (cuibul pe rama Dadant iar strânsura pe rama Langstroth). De asemenea, un procent mic folosesc stupi atipici, pe 12 rame Dadant sau 16 rame Dadant.

Apicultorii care practică stupăritul pavilionar folosesc stupi orizontali pe 16 rame Dadant, în pat cald.
Transportul familiilor de albine în pastoral se face folosind o gama largă de mijloace de transport specializate şi autorizate pentru această operaţiune.

Apicultorii care deţin exploataţii apicole mici folosesc semiremorci auto tractate de autoturism.
În Romania, operaţiunile de încărcare – descărcare a stupilor se efectuează în cea mai mare măsură manual deoarece nu există mijloace tehnice specializate/mecanizate pentru realizarea acestei operaţiuni.

Apicultorii care practică pastoral folosesc ca mijloace de transport pavilioane (remorci agricole adaptate transportului de stupi, unde stupii sunt fixaţi pe tot parcursul sezonului activ).

Pentru extracţia mierii (extractor, tavă de descăpăcit, cuţit sau furculiţa de descăpăcit, sita dublă pentru filtrarea mierii, recipienţi pentru depozitarea mierii), majoritatea apicultorilor dispun de un minim de echipamente şi dotare tehnică care să le asigure un randament sporit şi un număr foarte mic de apicultori cu stupine mari şi-au achiziţionat maşini de descăpăcit şi extractoare performante.

Loading...
DESCARCA APLICATIA CYD PE MOBIL
Aplicatie CYD Google Play

Nu sunt un artist, nu sunt un talentat scriitor, sunt om ca si tine. Doar ca diferentele dintre mine si tine o fac obiceiurile noastre si viata pe care o traim. Nu ne invartim in aceleasi anturaje, nu avem acelasi limbaj, la dracu nici macar nu ne cunoastem, dar sigur avem de impartit idei sau am avut aceleasi idei o data, desi repet nu ne cunoastem. Nu te stiu, nu te cunosc, nu te vad, nu te ating, nu te caracterizez, nu te critic, nu te injur, nu te admir, nu te laud, dar tu poti sa ma critici, aplauzi, caracterizezi, poate chiar si sa ma apreciezi. E dreptul tau, e timpul tau.