Tipuri hranire de stimulare

in Agronomie

Hrănirile de stimulare.

Rolul hrănirilor de stimulare constă în suplinirea lipsei culesului pentru asigurarea continuităţii activităţii familiilor de albine. Stimularea se poate efectua cu hrană energetică, proteică sau energo-proteică.

Hrănirea de stimulare energetică pe bază de glucide se poate efectua prin mai multe metode:

prin descăpăcirea fagurilor cu miere.

prin administrarea în hrănitori a siropului de zahăr în concentraţie de 1:1, în doze de 300-500 g la intervale de 2 – 3 zile.

prin administrarea siropului în faguri amplasaţi fie după diafragmă, fie

direct în mijlocul cuibului.

prin administrarea de zahăr tos.

 

Hrănirea de stimulare proteică. Ţinând seama de momentul efectuării hrănirilor stimulente, existenţa în natură a unui cules de polen măreşte efectul hrănirilor stimulente. În lipsa culesului natural se impune, fie administrarea de polen recoltat din anul precedent, fie de înlocuitori de polen.

Hrănirea de stimulare energo-proteică. Această modalitate de hrănire îşi găseşte utilitatea mai ales primăvara timpuriu, când albinele nu pot zbura din cauza timpului nefavorabil. Forma cea mai economică de administrare este cea a turtelor aşezate deasupra ramelor. Hrănirea stimulentă cu proteine nu este periculoasă dacă albinele au efectuat zborul de curăţire înainte de administrare, deoarece supraîncărcarea tubului digestiv poate avea urmări nefavorabile asupra sănătăţii albinelor. Procentul de proteine din hrană la începutul sezonului va fi mai redus (5 – 10 %), după care poate să crească la 15%. Sursa de proteină se asigură prin polen sau prin înlocuitori ai acestuia.

 Hrănirea de dresaj. În vederea sporirii producţiilor agricole, albinele pot fi “dresate” să viziteze florile unei anumite culturi în scopul polenizării acesteia. Pentru aceasta, se aplică o hrănire matinală în interiorul stupului cu sirop în care se introduc petale din cultura care urmează a fi polenizată. În felul acesta se formează un reflex condiţionat care se păstrează o perioadă de timp, chiar dacă secreţia de nectar a culturii respective s-a diminuat. Deoarece stingerea reflexului condiţionat se realizează lent este necesar să se intervină prin introducerea în siropul cu mirosul florilor vizitate a unei substanţe neagreate (clorură de calciu), putând pregăti concomitent albinele în vederea vizitării unei alte culturi.

 

 

 Hrănirea medicamentoasă. Administrarea medicamentelor la familiile de albine se poate face prin administrarea acestora în hrană sau în apă sau prin pulverizarea fagurilor. Administrarea medicamentelor se poate face în scop preventiv, cât şi curativ. Administrarea medicamentelor în scop preventiv are şi un rol stimulent.

Loading...
DESCARCA APLICATIA CYD PE MOBIL
Aplicatie CYD Google Play

Nu sunt un artist, nu sunt un talentat scriitor, sunt om ca si tine. Doar ca diferentele dintre mine si tine o fac obiceiurile noastre si viata pe care o traim. Nu ne invartim in aceleasi anturaje, nu avem acelasi limbaj, la dracu nici macar nu ne cunoastem, dar sigur avem de impartit idei sau am avut aceleasi idei o data, desi repet nu ne cunoastem. Nu te stiu, nu te cunosc, nu te vad, nu te ating, nu te caracterizez, nu te critic, nu te injur, nu te admir, nu te laud, dar tu poti sa ma critici, aplauzi, caracterizezi, poate chiar si sa ma apreciezi. E dreptul tau, e timpul tau.