Stiri Online, Enciclopedie, Revista presei

TRADITII SI OBICEIURI DE CIRESAR

in Curiozitati

Exista o vorba veche potrivit careia: “Oamenii si vantul de iunie mai curand se schimba!”. Poate de aceea e atat de plina luna iunie de traditii stravechi. Luna lui Ciresar e o punte, un moment al schimbarilor. Batranii povestesc ca la Sanpetru de Vara apar licuricii, scatei cazute pe pamant dupa ce sfantul plesneste din bici. Sfantul Petru ii trimite pentru a-i indruma pe cei rataciti in padure. Daca fulgera si tuna in iunie, vara va fi ploioasa si cu belsug la grau. Daca ploua prea mult, se strica via. Pe de alta parte, un Ciresar secetos aduce belsug la porumb. Gospodarii se bucura daca sunt omizi in inuie, caci asta inseamna ca vor avea recolte bogate in rod din belsug la grau si la vie.

SFIINTII PROTEJEAZA RECOLTELE! In a doua zi a lui Ciresar, mii de credinciosi merg sa primeasca binecuvantarea moastelor facatoare de minuni ale Sfantului Mare Mucenic Ioan cel Nou de la Suceava. Cei ce muncesc in aceasta zi risca sa li se schimonoseasca trupul. In cultura populara, exista si sfinti care apara lanurile, recoltele si care, nerespectati, se razbuna. Iata de ce, in iunie, sunt la loc de cinste in calendar Sfintii Onofrei, Eliseu, Vartolomeu si Iuda. Li se mai spune Sfinti Marunti, dar se stie ca ei sunt cei care ajuta la parguirea si coacerea la timp si in bune conditii a recoltelor. Daca nu li se acorda respectul cuvenit, abat asupra lanurilor piatra, vijelii si trasnete distrugatoare. Pe 11 iunie, e sarbatoarea lui Vartolomeu. I se mai spune in popor si Vartolomeul graului. Pe 12 iunie, este ziua Sfantului Onufrie, zi stiuta si drept Nunta soarecilor. Nu se taie lemne, nu se face mancare, iar daca nu e respectat, Onufrie e aducator de grindina si de vijelii. Pe 14 e Aliseul graului, Sfantul Elisei. E bine sa dea de pomana pentru morti si sa nu se lucreze. Sfantul Apostol Iuda e sarbatorit pe 19 iunie. Ca sa nu aiba parte de razbunarea lui, oamenii muncesc numai pana la amiaza, apoi se fac petreceri. Altfel, e risc sa se surpe pamantul, sa vina potop de ploaie si de gindina, de cutremur, de lovituri grave, de nebunie si chiar de moarte.

IN IUNIE INCEPE VARA! Vara incepe in ziua lui Onofrei, pe 12 ale lunii. Odata cu sarbatoarea Sfintilor Apostoli Petru si Pavel, pe 29, se tine un obicei stravechi, si anume Sarbatoarea lupilor sau Sanpetru de Vara. Sfantul Petru este cel mai iubit si respectat sfant, patronul agricultorilor, cel ce tine grindina si stapaneste piatra. Mai mult, se spune ca tot el ar fi si patronul lupilor, singurul care poate tine fiarele in frau.

Loading...
DESCARCA APLICATIA CYD PE MOBIL
Aplicatie CYD Google Play

Nu sunt un artist, nu sunt un talentat scriitor, sunt om ca si tine. Doar ca diferentele dintre mine si tine o fac obiceiurile noastre si viata pe care o traim. Nu ne invartim in aceleasi anturaje, nu avem acelasi limbaj, la dracu nici macar nu ne cunoastem, dar sigur avem de impartit idei sau am avut aceleasi idei o data, desi repet nu ne cunoastem. Nu te stiu, nu te cunosc, nu te vad, nu te ating, nu te caracterizez, nu te critic, nu te injur, nu te admir, nu te laud, dar tu poti sa ma critici, aplauzi, caracterizezi, poate chiar si sa ma apreciezi. E dreptul tau, e timpul tau.

Latest from Curiozitati

Mergi la Sus

Politica de confidentialitate

Copyright © 2016 by CYD.RO. Toate drepturile sunt rezervate