Stiri Online, Enciclopedie, Revista presei

Trântorii

in Agronomie

Trântorii sunt reprezentanţii masculi ai familiei de albine. În condiţii normale, trântorii iau naştere din ovule nefecundate depuse de matcă în celulele mai mari clădite special pe marginea fagurilor, iar în situaţii de dezechilibru biologic, iau naştere când anumite familii şi-au pierdut matca, devenind bezmetice, la care o parte din Albinele lucrătoare sunt transformate prin hrănire cu lăptişor de matcă în mătci false, care depun ovule nefecundate în toate celulele fagurilor din care rezultă trântori.

În mod normal, trântorii apar în stupii dezvoltaţi în perioada premergătoare roirii (mai-iunie) şi dispar treptat în lunile iulie-august. Numărul lor în perioada optimă de creştere la familiile puternice este de 2.000-3.000. Rolul principal al acestora este de împerechere a mătcilor, contribuind prin acesta la perpetuarea speciei. Prin prezenţa pe faguri contribuie şi la realizarea unui regim termic normal pentru creşterea puietului.

 

Trântorii se deosebesc uşor de matcă prin următoarele caracteristici: au corpul masiv; capul globulos cu ochii compuşi, mari, aproape uniţi în partea superioară a capului; abdomenul este gros; aripile sunt lungi depăşind puţin abdomenul. Lungimea corpului este aproape ca la matcă, greutatea medie este de 230 mg, putând ajunge la 280 mg. Trântorii nu au ac, deci nu înţeapă şi nici nu participă la organizarea şi apărarea familiei. Nu au corbicula pe picioarele posterioare, nu contribuie la producerea şi strângerea de hrană şi nici la polenizare. Trompă lor este mai scurtă şi nu pot să culeagă nectarul florilor. În primele patru zile de eclozionare sunt hrăniţi de albinele lucrătoare, iar apoi se hrănesc singuri cu miere din cuibul familiilor.

Antenele trântorului au o articulaţie în plus faţă de cele ale albinei lucrătoare, cu care sesizează de la mare distanţă mirosul mătcilor ieşite la zborul de împerechere.

Trântorii sunt indivizi temporari în cadrul familiei de albine, trăiesc 6-8 săptămâni şi sunt liberi să migreze de la o familie la alta pe o rază de zbor care este de peste 5 km, ceea ce duce la răspândirea unor boli specifice albinelor. Preferă să zboare în aceleaşi condiţii climatice, ca şi mătcile, activitatea cea mai intense este între orele 14-16. Au anumite locuri de adunare pe care le caută şi le frecventează de la o generaţie la alta şi chiar ani în şir, deşi existenţa lor este temporară.

loading...
DESCARCA APLICATIA CYD PE MOBIL
Aplicatie CYD Google Play

Latest from Agronomie

LIKE-ul tau CONTEAZA!Ti-a placut articolul si ai dat LIKE? Inchide aici
Mergi la Sus

Copyright © 2016 by CYD.RO. Toate drepturile sunt rezervate
Designed by Dianys Media Solutions - realizare site web - creare site web