Tranzvazarea larvelor

in Agronomie

Pentru creşterea artificială a mătcilor prin transvazarea larvelor sunt necesare următoarele: şablonul pentru confecţionat botcile artificale, ibricul pentru topit ceara, spatula pentru transvazarea larvelor, suporturile pentru botei, ramele pentru adoptarea larve lor, ramele de creştere, gratia izolatoare, colivia de ecloziune şi ra mele de susţinere a coliviilor de eclozionare. Şablonul  pentru confecţionarea botcilor  artificiale  se prezintă sub forma   unui   cilindru din   lemn,   cu diametrul   de   7—8mm  şi   cu extremităţile rotunjite asemănătoare unor calote sferice. Şablonul se confecţionează din lemn de esenţă tare, de preferinţă nuc sau carpen. Pentru producerea mai multor botci deodată, se pot utiliza mai malte şabloane, grupate într-un cuplu, printr-un mâner. Tehnica de creştere.  

 

Creşterea mătcilor prin transvazarea lar velor presupune mutarea acestora din celulele unui fagure în botci artifciale. Botcile artificiale se obţin prin introducerea de aproximativ trei ori a şablonului în ceară topită, după ce acesta s-a ţinut în prealabil în apă rece. Scoaterea de pe şablon se realizează printr-o uşoară rotire, după care se aşează pentru uscare pe o hârtie de filtru. Apoi, suporturile tip dop se introduc în orificiile ramelor de creştere, după care pe fiecare se lipesc, cu ceară topită, botcile construite. În scopul finisării botcilor de către albine, ra mele de creştere astfel pregătite, se introduc în familiile crescătoare. După 24 ore, ramele se ridică din stupi, după o prealabilă îndepărtare a albinelor de pe ele, prin. periere. Pentru transvazare se scot din familiile furnizoare de larve rame cu larve tinere (12— 36ore), cărora, în scopul facilitării transvazării, li se scurtează  cu un cuţit încălzit cca 2/3 din înălţimea celulelor. Pentru a avea larve tinere necesare transvazării, matca se izolează cu o diafragmă de separaţie, prevăzută cu gratii Hanemann sau Hoffman, pe un fagure bun de ouat, intercalat între doi faguri.

Loading...
DESCARCA APLICATIA CYD PE MOBIL
Aplicatie CYD Google Play

Nu sunt un artist, nu sunt un talentat scriitor, sunt om ca si tine. Doar ca diferentele dintre mine si tine o fac obiceiurile noastre si viata pe care o traim. Nu ne invartim in aceleasi anturaje, nu avem acelasi limbaj, la dracu nici macar nu ne cunoastem, dar sigur avem de impartit idei sau am avut aceleasi idei o data, desi repet nu ne cunoastem. Nu te stiu, nu te cunosc, nu te vad, nu te ating, nu te caracterizez, nu te critic, nu te injur, nu te admir, nu te laud, dar tu poti sa ma critici, aplauzi, caracterizezi, poate chiar si sa ma apreciezi. E dreptul tau, e timpul tau.