Stiri Online, Enciclopedie, Revista presei

Trebuie retrase urgent întrucât provoacă cancer de sân şi cancer de col uterin. 70 la suta din vopselele de par sunt cancerigene

in Articole

Unele tipuri de vopsele de par si produse cosmetice folosite pentru ondularea parului ar putea contine inca substante chimice cancerigene, care au fost interzise inca de la inceputul anilor ’90, au constatat cercetatorii din Suedia.

Un studiu făcut recent de Asociaţia pentru Protecţia Consumatorilor din România a scos la iveală că aproape 70% din vopselele pentru colorarea părului ar trebui retrase urgent de la comercializare.

61529551

Concret, în perioada 10 – 15 februarie 2016, reprezentanţii organizaţiei au achiziţionat 48 de tipuri de vopsea pentru colorarea părului din marile magazine, farmacii şi magazine naturiste şi au analizat, ulterior, etichetele acestora, din prisma ingredientelor şi a corectitudinii informaţiilor care se regăsesc pe ambalaj.

De unde provin vopselele de păr de la noi Totodată, s-a analizat nivelul de toxicitate al ingredientelor, arată un comunicat de presă. Cercetarea a scos la iveală că cele mai multe vopsele de păr provin din Germania (21%), Italia (17%), Bulgaria (15%) şi România (13%). Potrivit cercetării, 77% din vopsele au în compoziţie dioxane, 75% conţin amoniac, în timp ce 69% au în compoziţie para-fenilendiamină. Acesta din urmă este cel mai periculos ingredient care se regăseşte în compoziţia copselelor de păr, el fiind conţinut de mai mult de jumătate din produsele care se află la raft. „Para-fenilendiamina pătrunde în firele de păr şi foliculii acestora şi afectează proteinele din piele, favorizând apariţia reacţiilor  alergice.

Pielea poate deveni roşie, cu leziuni pline cu lichid, poate da senzaţie de arsură şi mâncărime. Reacţiile alergice pot include şi dificultăţi în respiraţie, care pot deveni fatale”, transmit cei de la Asociaţia pentru Protecţia Consumatorilor. Ce boli provoacă para-fenilendiamina Aceştia arată că ingredientul amintit poate activa, în cazul expunerii prelungite, limfom non-Hodgkins, astm şi lupus. O posibilitate, spun specialiştii, e apariţia cancerului de sân şi a celui de col uterin.

Cercetatorii au masurat nivelurile a opt substante cancerigene, inclusiv toluidina, din sangele a 295 de coafeze, a 32 de persoane care folosesc in mod regulat vopselele de par si a unui numar de 50 de persoane care nu au folosit vopsele sau produse pentru ondularea permanenta a parului timp de 12 luni.

Persoanele care folosisera in mod regulat acest tip de produse – saptamanal pentru coafeze si lunar pentru utilizatorii casnici – prezentau un nivel mai crescut de toluidina in sange, fiind expuse astfel unui risc mai crescut de cancer de vezica.

Credem ca exista un anume grad de contaminare in procesul de productie, pe care trebuie sa il investigam. (…) La sfarsitul anilor ’70, au existat substante cancerigene in vopselele de par care, ulterior, au fost interzise. Este important sa reducem cat mai mult posibil expunerea la substante cancerigene„, a spus Gabriella Johansson, de la Universitatea Lund din Suedia.

„Din acest motiv atât în Uniunea Europeană, cât şi în alte state extracomunitare (Canada, Japonia) folosirea sa în cosmetice este interzisă”, se arată în comunicatul de presă. Referitor la amoniac, specialiştii de la Asociaţia pentru Protecţia Consumatorilor susţin că este iritant pentru piele, ochi şi pentru sistemul repirator, care poate cauza astm şi dificultăţi în respiraţie. În ceea ce priveşte dioxane, alt ingredient care se găseşte în 77% dintre produsele analizate este un puternic perturbator hormonal, care alterează structura pielii. Ce alte substanţe se găsesc în vopseaua de păr Alte substanţe care se găsesc în compoziţia vopselelor sunt:

– 65% dintre vopselele analizate au în compoziţie parfumuri sintetice;

– 60% dintre vopselele analizate au în compoziţie peroxid de hidrogen;

– 40% dintre vopsele analizate au în compoziţie sodium laureth sulfat;

– 38% dintre vopsele analizate au în compoziţie parabeni;

– 38% dintre vopselele analizate au în compoziţie polietilen glicol;

– 34% dintre vopselele analizate au în compoziţie disodium EDTA;

– 32% dintre vopselele analizate au în compoziţie resorcinol;

– 15% dintre vopselele analizate au în compoziţie sodium lauril sulfat.

„Mai mult de jumătate dintre vopselele pentru colorarea părului analizate de către experţii APC România trebuie retrase de îndată de pe piaţă de către Ministerul Sănătăţii, care în conformitate cu Hotărârea Guvernului nr. 147/2015 este autoritatea responsabilă cu supravegherea, inspecţia şi controlul pe piaţă al produselor cosmetice.

Produsele ce trebuie retrase de la comercializare conţin o substanţă interzisă a se folosi în produsele cosmetice, substanţă care se regăseşte sub una din următoarele forme: para fenilendiamină sau p-fenilendiamină sau 1-4 fenilendiamină”, a declarat conferenţiarul Costel Stanciu, preşedintele Asociaţiei pentru Protecţia Consumatorilor.

Loading...
DESCARCA APLICATIA CYD PE MOBIL
Aplicatie CYD Google Play

Nu sunt un artist, nu sunt un talentat scriitor, sunt om ca si tine. Doar ca diferentele dintre mine si tine o fac obiceiurile noastre si viata pe care o traim. Nu ne invartim in aceleasi anturaje, nu avem acelasi limbaj, la dracu nici macar nu ne cunoastem, dar sigur avem de impartit idei sau am avut aceleasi idei o data, desi repet nu ne cunoastem. Nu te stiu, nu te cunosc, nu te vad, nu te ating, nu te caracterizez, nu te critic, nu te injur, nu te admir, nu te laud, dar tu poti sa ma critici, aplauzi, caracterizezi, poate chiar si sa ma apreciezi. E dreptul tau, e timpul tau.

Latest from Articole

Mergi la Sus

Politica de confidentialitate

Copyright © 2016 by CYD.RO. Toate drepturile sunt rezervate