Stiri Online, Enciclopedie, Revista presei

Trei lucruri importante de retinut in legatura cu punctele tale forte

in Psihologie
  1. Foloseste-ti punctele forte de top!

Daca nu tit vei folosi suficient punctele forte tipice, nu te vai simti la fel de bine ca atunci cand o vei face! Pentru asta, trebuie sa iti gasesti modalitati noi de a-ti  folosi punctele forte si incearca sa le folosesti in toate aspectele vietii tale. Daca punctul tau forte de top este judecata critica, ratiunea sau receptivitatea, ar trebui sa te folosesti de el ata in viata ta emotionala, cat si la serviciu.

  1. Observa si apleaca-te asupra acelor trasaturi de caracter din coada listei!

Acum, cand ne folosim de punctele noastre forte de top si ne abandonam pasiunile, putem ajunge sa neglijam ce e mai greu. Daca bunatatea si generozitatea sunt la coada listei tale, iar creativitatea si dragostea de invatatura sunt in top, incearca sa te folosesti tocmai de aceste puncte foret de top ca sa le poti dezvolta si pe cele de la coada. Fii creativ si gaseste un mod de a fi bun sau , daca punctele tael forte sunt curajul si eroismul- indrazneste sa fii bun!

  1. Ai grija sa nu devii unidimensional!

 

Se poate intampla insa, ca un pucnt forte supradezvoltat sa devina o slabiciune. Daca esti exagerat de preocupat de punctele tale forte, acest lucru te poate dezechilibra. Prea multa bunatate, un simt la corectitudinii mult prea pronuntat sau prea mult autocontrol nu este sanatos si te poate impiedica sa prosperi, la fel ca si nefolosirea punctelor forte. O viata cu adevarat prospera este una in care sunt folosite mai multe puncte forte.

Acum, ca ai o idee mai clara despre ceea ce conteaza pentru tine si care sunt lucrurile la care te pricepi, gandeste-te cum ai putea sa faci ca valorile si punctele tale forte sa devina o parte a obiectivelor tale.

Obiectivele tale

Ce sunt obiectivele?

Obiectivele sunt toate acele lucruri pe care ne propunem sa le facem. Toate actiunile umane presupun, intr-o anumita masura, un obiectiv. De la trezirea de dimineata si plecarea la serviciu pana la alergarea pe maratin, scrierea unei scrisori sau a fi un bun parinte. Un obiectiv este orice lucru pe care vrem s ail indeplinim, pe termen scurt sau pe toata durata vietii. Obiectivele reprezinta si modul in care noi reflectam nevoile noastre de baza.

Actiunile si obiectivele reflecta nevoile tale de baza

Exsita patru nevoie de baza ca fiind optime pentru noi, atunci cand le satisfacem:

  1. Stima da sine

Sa te placi asa cum esti sis a te simti bine cu tine si abilitatile tale. Obiectivele care iti consolideaza stima de sine vor fi cele mai staisfacatoare pentru tine.

  1. Abilitatea de a functiona in mediul tau (stapanirea mediului)

Trebuie sa ai abilitati si pricepere ca sa obtii ce ti-ai propus- ai nevoie de competenta. Competenta include toate abilitatile tale fizice si cognitive. Obiectivele tale sunt influentate de priceprea pe care o ai de priceprea pe care o ai in rezolvarea problemelor, ca si de obtinerea sau detinerea abilitatilor necesare.

  1. Trebuie sa te simti legat de altii (relatii pozitive cu ceilalti)

Vrem si simtim nevoia sa fim acceptati. Obiectivele care sunt legate de relationarea ta cu ceilalti sunt cele care te aropie cel mai mult de alti oameni si iti aduc satisfactia de a te simt iubit si important pentru ceilalti.

  1. Auto-orientarea. Avem nevoie sa fim noi insine (autonomia)

In sfarsit, sunt sarcini si obiective auto-orientate, acele actiuni pe care esti liber sa le alegi pentru tine, sarcinile pe care le savurezi pentru placerea in sine sip e care nu le faci din obligatie sau cu un anumit scop. Facem aceste lucruri numai pentru ca asa vrem si ne place sa le facem. Acestea sunt si actiunile motivate intrinsic; suntem auto-orientati si autonomi. Sunt sanse mai mari sa atingi obiectivele din aceasta categorie, fiindca este mult mai probabil ca ele sa fie motivate intrinsec.

 

A fi autonom si motivat intrinsec sunt doua lucruri fantastice pentru atingerea obiectivelor tale, nu doar pentru ca simti mai multa placere si angajare atunci cand faci ceva ce iti place, ci pentru ca esti creativ si rezolvi mai bine problemele atunci cand esti motivat intrinsec.

A fi creativ este un proces controlat emotional: cu cat esti mai fericit cu atat devii mai creativ. Aceasta afirmatie nu vrea sa contrazica imaginea celebra a artistului nefericit si chinuit, si acest articol nu isi propune  sa discute despre asta.

Psihologul Dean Simonton face o diferenta intre creativitatea minora, care se manifesta in priceperea rezolvarii problemelor din viata de zi cu zi, si creativitatea majora care aduce contributii durabile in cultura si istorie, iar acest articol se refera in primul rand la creativitatea minora.

Satisfacerea nevoilor sta la baza tuturor actiunilor noastre si cu cat sunt mai importante nevoile de baza, cu atat mai bine ne vom simti cand facem lucruri care hranesc acea nevoie. Sa- demonstrate in mai multe randuri ca cele patru nevoi de baza aduc satisfactii atunci cand le implinim. Studiile au aratat ca mai exist aina sase asemenea nevoi: autoactualizarea, prosperitatea fizica/sanatatea, siguranta, placerea, banii, popularitatea/influenta- dintre ele cea care aduce mai putine satisfactii fiind imbogatirea.

 

Loading...
DESCARCA APLICATIA CYD PE MOBIL
Aplicatie CYD Google Play

Nu sunt un artist, nu sunt un talentat scriitor, sunt om ca si tine. Doar ca diferentele dintre mine si tine o fac obiceiurile noastre si viata pe care o traim. Nu ne invartim in aceleasi anturaje, nu avem acelasi limbaj, la dracu nici macar nu ne cunoastem, dar sigur avem de impartit idei sau am avut aceleasi idei o data, desi repet nu ne cunoastem. Nu te stiu, nu te cunosc, nu te vad, nu te ating, nu te caracterizez, nu te critic, nu te injur, nu te admir, nu te laud, dar tu poti sa ma critici, aplauzi, caracterizezi, poate chiar si sa ma apreciezi. E dreptul tau, e timpul tau.

Latest from Psihologie

SUB ACELASI ACOPERIS

Parinti si copii in aceeasi locuinta, pana la varste inaintate ale tuturor.
Mergi la Sus

Politica de confidentialitate

Copyright © 2016 by CYD.RO. Toate drepturile sunt rezervate