Triunghiulinoza

in Agronomie

Etiologie:  Agentul patogen este reprezentat de larvele a două specii de insecte: Meloeverigatus şi Meloe proscarabeus.

 

ContaminareaFormele adulte ale acestor insecte se întâlnesc frecvent prin păduri, livezi, fâneţe, unde îşidepun şi ouăle în pământ la rădăcina plantelor. Larvele care rezultă din aceste ouă au 3perechi de picioare, cu ajutorul cărora urcă pe florile melifere în aşteptarea albinelor. Larvade Meloe verigatus are formă triunghiulară, iar cu ajutorul aparatului bucal adaptat pentrutăiat şi supt perforează membrana intersegmentară a albinelor şi pătrunde cu jumătate din corpul său în cavitatea abdominală a albinei, unde se hrăneşte cu hemolimfă şi cauzează moartea acesteia. Larvele de Meloe proscarabeus trăiesc pe suprafaţa corpului albinelor caşi Braula coeca.

 

 

Simptome

Albinele parazitate sunt neliniştite şi prezintă mişcări, spasmodice, se târăsc în faţa urdinişului şi încearcă să îndepărteze parazitul, după care mor.Tratamentul este similar cu cel aplicat în cazul braulozei.

Loading...
DESCARCA APLICATIA CYD PE MOBIL
Aplicatie CYD Google Play

Nu sunt un artist, nu sunt un talentat scriitor, sunt om ca si tine. Doar ca diferentele dintre mine si tine o fac obiceiurile noastre si viata pe care o traim. Nu ne invartim in aceleasi anturaje, nu avem acelasi limbaj, la dracu nici macar nu ne cunoastem, dar sigur avem de impartit idei sau am avut aceleasi idei o data, desi repet nu ne cunoastem. Nu te stiu, nu te cunosc, nu te vad, nu te ating, nu te caracterizez, nu te critic, nu te injur, nu te admir, nu te laud, dar tu poti sa ma critici, aplauzi, caracterizezi, poate chiar si sa ma apreciezi. E dreptul tau, e timpul tau.