Nu mai e niciun secret ca iarna se apropie cu pasi repezi. Ce vei face in sezonul rece pentru a-ti mentine sanatatea? Ti-am pregatit o lista de plante si remedii naturiste care pot preveni si trata.
In primul rand, ar trebui sa te gandesti la intarirea sistemului imunitar, pentru a face fata epidemiilor de gripa care vor veni. De aceea, produsele stupului, catina si echinaceea ar trebui sa ocupe un loc de cinste. Apoi, pastreaza in casa remedii care sa te ajute in situatii de urgenta, cum ar fi febra si gripa, dar si atunci cand bolile cronice se acutizeaza.
CATUSNICA TE SCAPA DE GRIPA
Are actiune antireumatica, antispastica,astringent, febrifuga, sedativa si tonica. Combate colicile si gazele intestinale. Este recomandata mai ales in lipsa poftei de mancare, crampe stomacale si insomnii. Este foarte buna si in caz de raceala si gripa. Se face infuzie dintr-o lingura de planta uscata la o cana cu apa. Se beau doua-trei cani pe zi. In dozajul indicat, nu prezinta contraindicatii, dar in concentratii mari este toxica. Nu se foloseste deloc in timpul sarcinii.
CIMBRISORULCOMBATE TUSEA
Este bine-cunoscut pentru efectul lui de a combate tusea. In plus, ajuta la tratarea febrei si a problemelor la ficat. Are actiune diuretica, vermifuga si antiseptic intestinala. Se prepara o infuzie dintr-una sau doua lingurite de planta la o cana cu apa. Se beau doua cani pe zi, timp de o saptamana. Tratamentul este util si in cazul enterocolitelor de origine microbiana. Nu se administreaza in dispensii si hipopepsii grave. Dozele prescrise nu trebuie depasite.
ARDEIUL IUTE, IMPOTRIVA REUMATISMULUI
Ardeiul iute are actiune vasostimulanta si rubefianta. Folosit ca ingredient in crème pentru uz extern, calmeaza spasmele si durerile musulare din zona umerilor, bratelor si a oloanei vertebrale. Este indicat in tratarea artritelor, reumatismului, neralgiilor, sciaticii si a degeraturilor usoare. Pentru uz intern, are antiseptic si stimuleaza secretiile gastrice. Provoaca transpiratia si poate fi util in caz de raceala sau gripa. Consumul de ardei iute se recomanda in cantitati mici ca stimulent al digestiei. Pentru uz extern, se prepara o tinctura din 20 grame de ardei maruntit si seminte la 100 ml alcool de 60-70 grade. Se lasa 8 zile la maerat, dupa care se filtreaza si se depoziteaza in sticlute inchise la culoare. Se fac frectii cu aceasta solutie.
MAGHIRANUL, ANTISEPTIC NATURAL
Maghiranul este un bun antiiral, antiseptic, bactericid si antifungic. Are si efecte diuretice, hipotensive, sedative si vasodilatatoare. Este recomandat si in dureri de stomac si balonari, ca antispastic si pentru ca favorizeaza eliminarea gazelor stomaale. Uleiul essential de maghiran diluat este folosit, atat intern, cat si extern, pentru tratarea degeraturilor, probleme de cirulatie periferica, astm bronsic, tuse, colici intestinale, dureri de cap, migrene, tensiune nervoasa, stres, insomnie, guturai, dureri musculare si ale articulatiilor. Este contraindicate in sarcina.