Stiri Online, Enciclopedie, Revista presei

Tutankamon

in Istorie

Tutankamon

In Valea Regilor din Egipt, arheologul britanic Howard Carter si Lordul Carnarvon au fost primii oameni care au intrat in mormantul regelui Tutankamon dupa o perioada de 3.000 de ani. Camerele sigilate ale mormantului lui Tutankamon erau surprinzator intacte si inauntru era o colectie de cateva mii de obiecte nepretuite, inclusiv un sarcofag de aur ce continea mumia tanarului rege.
La venirea lui Carter in Egipt, in 1891, multe morminte egiptene fusesera descoperite, si majoritatea lor fusese distrusa si pradata de jefuitorii de morminte pe parcursul unui mileniu.
Totusi, Carter era sapator foarte iscusit, si in primii ani ai secolului XX –lea el a descoperit mormintele lui Hatseptus si a regelui Thutmes al IV-lea. In jurul anului 1907, el s-a asociat cu contele de Carnarvon, un colectionar de antichitati care il delegase pe Carter sa supravegheze excavatiile din Valea Regilor.
Pana in 1913, multi experti au considerat ca nu mai existau obiective nedescoperite in Vale. Totusi, Carter a continuat excavatiile, convins ca mormantul regelui putin cunoscut Tutankamon mai poate fi inca gasit.
Regele Tutankamon a ajuns la tron in 1333 i.Hr, cand inca era doar un copil. A murit o decada mai tarziu, la varsta de 18, de aceea el nu a fost foarte cunoscut in istoria regilor egipteni. In secolul al XIII-lea i.Hr, Tutankamon si ceilalti regi din Amarna au fost condamnati uitarii, si majoritatea documentelor referitoare la ei au fost distruse- printre acestea numarandu-se si locatia mormantului lui Tutankamon. Un secol mai tarziu, in secolulalXII-lea d. Hr lucratorii care construiau un mormant pentru Ramses VI au acoperit mormantul lui Tutankamon cu o lespede foarte mare, protejandu-l astfel de descoperirile viitoare.
Dupa Primul Razboi Mondial, Carter a inceput o cautare amanuntita pentru a descoperi mormantul lui Tutankamon si la data de 4 noiembrie 1922, a descoperit o treapta ce ducea la intrare.
Lordul Carnarvon s-a grabit sa ajunga in Egipt, si in 23 noiembrie ei au trecut printr-un perete din caramizi de noroi, descoperind calea prin care se putea ajunge la mormantul lui Tutankamon. Existau dovezi ca hotii intrasera in mormant candva, si arheologii s-au temut ca vor descoprii inca un mormant pradat.
Totusi, la data de 26 noiembrie, ei au patruns printr-o alta usa si Carter s-a aventurat inauntru cu o lumanare pentru a arunca o privire. In spatele sau, Lordul Carnarvon a intrebat “ Poti vedea ceva?” si Carter i-a raspuns, “ Da, lucruri minunate”.
Aceasta era anticamera mormantului lui Tutankamon, si era intacta. Podeaua prafuita inca mai pastra urmele pasilor celor care construisera mormantul si il sigilasera cu 3.000 de ani in urma. Aparent, jefuitorii care patrunsesera in mormant o facusera la putin timp de la terminarea lui si fusesera prinsi inainte sa patrunda in interior si sa fure.
De aceea a inceput un mare proces de excavatie in cadrul caruia Carter a explorat cu grija mormantul de patru camere al regelui pe o perioada de timp de sapte ani, descoperind o colectie incredibila de cateva mii de obiecte.
Pe langa numeroasele bijuterii si aur, acolo erau statui, mobile, haine, , arme si multe alte obiecte care aduceau o minunata lumina asupra culturii respective. Cea mai importanta descoperire a fost un sarcofag de piatra, continand trei sarcofage puse unul in altul. In ultimul sarcofag, realizat din aur masiv, se afla corpul mumificat al regelui copil Tutankamon, pastrat timp de 3.200 de ani. Majoritatea acestor comori sunt pastrate acum la muzeul din Cairo.

Loading...
DESCARCA APLICATIA CYD PE MOBIL
Aplicatie CYD Google Play

Nu sunt un artist, nu sunt un talentat scriitor, sunt om ca si tine. Doar ca diferentele dintre mine si tine o fac obiceiurile noastre si viata pe care o traim. Nu ne invartim in aceleasi anturaje, nu avem acelasi limbaj, la dracu nici macar nu ne cunoastem, dar sigur avem de impartit idei sau am avut aceleasi idei o data, desi repet nu ne cunoastem. Nu te stiu, nu te cunosc, nu te vad, nu te ating, nu te caracterizez, nu te critic, nu te injur, nu te admir, nu te laud, dar tu poti sa ma critici, aplauzi, caracterizezi, poate chiar si sa ma apreciezi. E dreptul tau, e timpul tau.

Latest from Istorie

Mergi la Sus

Politica de confidentialitate

Copyright © 2016 by CYD.RO. Toate drepturile sunt rezervate