Stiri Online, Enciclopedie, Revista presei

UITATUL MACHU PICCHU

in Geografie/Istorie/Turism

a1a2

Vechea asezare incasa din Anzii peruvieni a fost descoperita in 1911.

Pe versantul sudic al Anzilor peruvieni , acolo unde raul Urubamba se pregateste sa intalneasca bazinul Amazonului, in 24 iulie 1911 , americanul Hiram Bingham a facut cea mai importanta descoperire a carierei sale .Era in cautare de relicve ale culturii incase , distruse de cuceritorii spanioli in secolul al XVI-lea . Dupa ce urcase  un perete de munte abrupt , aflat intr-una dintre cotiturile raului , tanarul profesor de istorie  de la Universitatea Yale , impreuna cu doi ghizi locali, ajunse in cele din urma , pe la cota 2300 deasupra nivelului marii , pe un drum flancat de stanci mari , care nu se vedea din vale si al carui acces fusese blocat in urma unui cutremur de pamant . Numeroasele ruine acoperite de verdeata si solul terasat succesiv indicau faptul ca acolo ar fi fost , candva , un mare oras . 

Bingham boteaza locul descoperit Machu Picchu ceea ce , in vechiul dialect indian quechua inseamna  VARFUL VECHI . Cercetarile ulterioare au aratat ca era vorba despre o asezare incasa anume construita intr-un loc inaccesibil pentru a scapa de jaful conchistadorilor , chiar daca se afla doar la 120 de kilometri nord-vest de  Cuzco , capitala incasa ,care fusese cucerita de spanioli . In anii care au urmat acestei descoperiri , arheologii au scos la lumina marele palat si templul , ale caror ziduri  fusesera construite din magnifice blocuri de granit  .

a3a4

In centrul asezarii proiectate riguros , se afla un complex de temple , cu o terasa in varf ,taiata in granit , la care se ajungea pe o scara in spirala , cioplita in roca muntelui . Acolo arheologii au identificat monolitul numit INTIHUATANA ,, cel care atrage soarele,,  piatra sacra a incasilor . Alte constructii asemanatoare , din roca dura , alcatuind un fel de cadrane solare, erau destinate cultului soarelui, cultul oficial al imperiului incas .

Nu departe de Intihuatana au fost descoperite alte trei , foarte bine pastrate , ziduri dintr-un Templu al Soarelui, avand un format din trei blocuri de roca . O alta constructie importanta aflata in perimetrul Palatului este TORREON , un turn semicircular , cu un altar de sacrificiu deasupra unui put, pe care Bingham l-a numit  MAUSOLEUL REGILOR . In apropiere au fost gasite 142 de schelete , in special de femei , AJILLAS probabil, cum erau numite fetele anume alese pentru a sluji cultul soarelui .Alte parti ale asezarii , construite simplu , erau locuite de catre soldati si muncitori .O zona deschisa , plana , numita acum Piata Principala , era folosita probabil drept loc de adunare si festivitati importante , cum era celebrarea solstitiului de iarna .

Sute de terase suprapuse ce urcau spre actualul centru al orasului erau folosite pentru legumicultura . Cartofi , porumb si legume erau cultivate pe micile campii inconjurate de pereti de piatra.Pamantul pare a fi fost adus din valea Urubamba , situata 500 de metri mai jos .

Calculele arata ca aceste campii montane produceau suficienta hrana pentru aproximativ 10 000 de persoane .

zzzxxxxcccc

 

 

Loading...
DESCARCA APLICATIA CYD PE MOBIL
Aplicatie CYD Google Play

Nu sunt un artist, nu sunt un talentat scriitor, sunt om ca si tine. Doar ca diferentele dintre mine si tine o fac obiceiurile noastre si viata pe care o traim. Nu ne invartim in aceleasi anturaje, nu avem acelasi limbaj, la dracu nici macar nu ne cunoastem, dar sigur avem de impartit idei sau am avut aceleasi idei o data, desi repet nu ne cunoastem. Nu te stiu, nu te cunosc, nu te vad, nu te ating, nu te caracterizez, nu te critic, nu te injur, nu te admir, nu te laud, dar tu poti sa ma critici, aplauzi, caracterizezi, poate chiar si sa ma apreciezi. E dreptul tau, e timpul tau.

Latest from Geografie

Mergi la Sus

Politica de confidentialitate

Copyright © 2016 by CYD.RO. Toate drepturile sunt rezervate