Stiri Online, Enciclopedie, Revista presei

Ultima dorinţă a soţilor Iftode, la împlinirea a 75 de ani de căsnicie: „Vrem să murim amândoi odată“

in Spiritualitate

Soţii Enea (96 de ani) şi Natalia (94 de ani) Iftode din comuna suceveană Adâncata au împlinit 75 de ani de căsnicie. Soţii Iftode au şapte copii, trei fete şi patru băieţi, 11 nepoţi şi opt strănepoţi. Cea mai mare dorinţă a cuplului de nonagenari este să moară împreună.

627x0 (1)
Doi bătrâni din judeţul Suceava demonstrează că sintagma „a trăi fericiţi până de adânci bătrâneţi” are acoperire în realitate. Natalia şi Enea Iftode, “tinerii” de 94, respectiv 96 de ani, din comuna Adâncata au împlinit 75 de ani de când s-au căsătorit. Cine se uită la ei cum se ţin de mână, trăieşte senzaţia că timpul nu are o valoare. Dacă un străin le ascultă micile gâlcevi, poate crede că s-au cunoscut abia ieri, nu în urmă cu trei sferturi de veac. Natalia şi Enea s-au cunoscut şi apoi „s-au luat“ acum 75 de ani, în ziua de 22 ianuarie 1941. Cuvintele ce urmează le aparţin şi pot fi o lecţie de temeinicie a familiei.

“Eu aveam 21, ea 19 ani. Am plecat în armată unde am fost patru ani. Mai aveam şi concedii – permisii, dar după şase luni am fost trimişi direct în război. După un an de război, la Odessa, dintr-un brand razant mi-a rupt mijlocul. Întrebam  «Măi, camarade, că aşa se vorbea, mai sunt viu ori nu?». Fiindcă atunci când săpam tranşeul, omul spunea că este ca şi sicriul.

Fiindcă de multe ori aşa se şi întâmpla. În vremea asta doamna mea nu ştiu ce făcea”, spune cu umor fostul soldat de pe front Enea Iftode. Repede însă domna Natalia l-a pus la punct pe soţul amator de poveşti de pe front, amintindu-i că, rămasă acasă, avea grija nu numai a ei, ci şi a copilaşilor concepuţi în scurtele permisii. “Venea acasă două trei zile şi pleca înapoi”, a descris perioada aceea Natalia Iftode, reamintindu-i lui Enea că ea este cea care a născut şapte copii, trei fete şi patru feciori.

Doi s-au prăpădit, la vârste mai mici sau mai mari, dar sunt cinci cu care Natalia şi Enea se mândresc. Cu excepţia celui mai mic, Ionică, acum important om de afaceri cu un cuvânt greu de spus în mediul de afaceri judeţean şi naţional, care s-a născut la dispensarul din sat, toţi ceilalţi copii au intrat în viaţă în casa familiei Iftode, de la Adâncata. Pe lângă aceştia, soţii Iftode se mai pot lăuda cu 11 nepoţi şi opt strănepoţi.

Cât priveşte longevitatea familiei, care a permis consemnarea unui eveniment atât de rar – 75 de ani de căsnicie – copiii Nataliei şi a lui Enea îşi aminesc că, şi dintr-o parte şi din altă parte a familiei, au avut bunici şi străbunici “verzi” până la vârste înaintate de peste 90 de ani. Amintirile doamnei Natalia de acum trei sferturi de veac, legate de întâlnirea cu tânărul fecior Enea Iftode sunt lăsate în umbra unei discreţii care ţine de aristocratismul rural al românului. A lăsat doar atât pentru public – el era isteţ şi frumos, lăsând pe cei care doresc să facă o analiză serioasă să aprecieze definitiv dacă Enea era mai întâi frumos şi după aceea isteţ, ori viceversa.

“Ne-am respectat unul pe altul”, a curmat doamna Natalia gluma. După ce Enea Iftode s-a întors din război, lucrurile în gospodăria de la Adâncata au început să se aşeze. Cei doi soţi, încă tineri, s-au apucat să pună pe picioare o gospodărie. Au venit şi alţi copii, s-a ridicat o casă, cei mai mici din familie au ridicat capul spunând că vor la liceu, alţii la şcoli mai înalte. Natalia şi Enea au crezut în bunul destin al fiecăruia. Dintre ei, Ioan a făcut mai întâi o facultate, după aceea a devenit profesor, după 1990 împreună cu fraţii Vasile şi Gheorghe au intrat în afaceri, punându-şi în mod definitiv amprenta asupra construirii mediului de afaceri sucevean. Fetele au mers şi ele mai departe, construindu-şi cariere profesionale respectabile şi familii de invidiat.

627x0

“Bărbatul sau femeia când spun – asta trebuie să o facem, asta înseamnă înţelegere. Altfel, nu merge. Când unul a spus un lucru, iar celălalt l-a judecat şi a spus că e bun, lucrurile merg mai departe”, a intervenit Enea Iftode. Pentru că trebuiau bani pentru a-i ţine în şcoli pe copii, a lucrat zece ani la Silvic, făcând traverse. Mai apoi s-a angajat la Combinatul de Celuloză şi Hârtie din Suceava, unde a lucrat alţi mai bine de 20 de ani, până a ieşit la pensie. “Mănânc de 32 de ani pensie de acolo, de două ori şi jumătate decât am lucrat”, a concluzionat cu umor Enea Iftode, concluzionând că “cu mine statul pierde”.

Ultima dorinţă a soţilor Iftode: “Vrem să murim amândoi odată” Natalia şi Enea îşi aduc aminte de copiii pe care i-au avut, lăcrimând la pomenirea numelor celor care au murit. “A murit Maria şi Dumitru, sunt lângă noi însă Gheorghe, Paraschiva, Mărioara, Vasile şi  Ioan”. Dar înainte de naşterea lor s-a făcut nunta. Era război mare dar şi dragostea mare, ca atare şi nunta mare. Doamna Natalia îşi aminteşte că au ieşit în câştig de la nuntă, deşi nu erau mulţi bani la acea vreme: “Au dat şi câte zece lei, şi câte 15 lei, după puterile fiecăruia. Au fost oameni mulţi şi o nuntă frumoasă” a spus cea care era fix acum 75 de ani, mireasa Natalia.

“A fost o zi frumoasă pentru luna lui ianuarie, naşul a venit cu săniuţa, a intrat în ogradă cum se cuvine, aşa era pe timpul acela. La nuntă au cântat lăutarii. Am dat la nuntă, cum se spunea atunci «răsol» – carne cu hrean, nu se punea ca acum farfurie la fiecare în faţă, sarmale, un fel de platori cum sunt acuma din care lua fiecare ce dorea”, şi-a amintit doamna Natalia Iftode. Pe 22 ianuarie 1941, mireasa Natalia a avut şi rochie de mireasă, cumpărată de la Bucecea, de peste apa Siretului. “Mi-a adus rochia cu săniuţa de la Bucecea, un neam de-al nostru”, a arătat Natalia Iftode.

Încercând să lase deoparte sentimantalismele, Enea Iftode a intervenit în discuţie, cu o concluzie greu de acceptat pentru mulţi dintre noi: “Noi nu ne dorim altceva decât ca atunci când ne vom sfârşi zilele, să le sfârşim amândoi odată”. “Vrem să murim amândoi odată”, a confirmat Natalia Iftode, cea care este la bine şi la greu alături de Enea Iftode, de 75 de ani bătuţi calendaristic. Primarul comunei Adâncata, Viorel Cucu, le va acorda soţilor Natalia şi Enea Iftode medalie şi diplomă care să îi desemneze oficial ca fiind cel mai longeviv cuplu din comuna Adâncata. La data de 15 august 2014, Enea Iftode a primit din partea primăriei titlul de „Cetăţean de onoare” al comunei Adâncata.

SURSA: ADVERAUL.RO

Loading...
DESCARCA APLICATIA CYD PE MOBIL
Aplicatie CYD Google Play

Nu sunt un artist, nu sunt un talentat scriitor, sunt om ca si tine. Doar ca diferentele dintre mine si tine o fac obiceiurile noastre si viata pe care o traim. Nu ne invartim in aceleasi anturaje, nu avem acelasi limbaj, la dracu nici macar nu ne cunoastem, dar sigur avem de impartit idei sau am avut aceleasi idei o data, desi repet nu ne cunoastem. Nu te stiu, nu te cunosc, nu te vad, nu te ating, nu te caracterizez, nu te critic, nu te injur, nu te admir, nu te laud, dar tu poti sa ma critici, aplauzi, caracterizezi, poate chiar si sa ma apreciezi. E dreptul tau, e timpul tau.

Latest from Spiritualitate

BRUMAR ADUCE SANATATE

Pâș-pâș-pâș pe furis, Doamna Toamna isi cam ia talpasita. Si lasa loc,
Mergi la Sus

Politica de confidentialitate

Copyright © 2016 by CYD.RO. Toate drepturile sunt rezervate