Stiri Online, Enciclopedie, Revista presei

ULTIMA ORA. Rusia CERE Romaniei sa renunte „pana nu e PREA TARZIU”

in Extern

Ministerul român de externe se apără și spune că scutul care va fi construit până la sfârșitul anului este exclusiv în scop defensiv.

12143268_10153298823782266_6185544126534330700_n

Rușilor nu le pică tocmai bine decizia coaliției internaționale de instala mai multe sisteme de tip MK41, Aegis cum li se mai spune în zona NATO. De aceea au început să declare peste tot, prin intermediul mai multor voci, că acțiunea reprezintă o provocare gravă la adresa securităţii internaţionale. Acest lucru a fost afirmat chiar și de Mihail Ulianov, directorul Departamentului rus pentru neproliferare şi controlul armamentului, care crede că acest demers ar putea însemna o nouă abatere a SUA de la Tratatul forţelor nucleare intermediare.

Mihail Ulianov a mers chiar mai departe și a amenințat cele două țări, SUA și România, că pot renunța la acest plan acum, până nu este prea târziu. Ce o fi însemnând pentru ruși prea târziu, nu prea știm nici noi. Cert este că Rusia a acuzat de multe ori că sistemele antirachetă care urmează să fie montate în România şi Polonia sunt contrare Tratatului forţelor nucleare intermediare deoarece acestea sunt utilizate în cazul rachetelor cu rază medie şi lungă de acţiune, interzise prin acest tratat. Reacția Casei Albe nu a întârziat să apară, precizând că sistemul pe care intenționează să-l monteze în România nu încalcă sub nicio formă Tratatul forțelor nucleare. Mai mult, Casa Albă a acuzat Rusia că a încălcat și ea de mai multe ori Tratatul cu pricina.

Un al oficial rus, de data aceasta șef al Statului Major al armatei ruse, a avertizat că ducerea la bun sfârșit a ideii de „Prompt Global Strike”, alături de montarea sistemului de apărare antirachetă, pot perturba serios echilibrul strategic nuclear existent în acest moment. Generalul Valeri Gherasimov a explicat că sistemele MK-41, care vor fi adaptate pentru a putea fi folosite la nivelul solului, permit, pe lângă interceptarea rachetelor de tip Standard-3, și lansarea unor rachete de croazieră de tip Tomahawk, se arată într-un articol dat publicității de Agenția Interfax.

Ministerul român de externe reacționează la aceste declarații și spune că acuzațiile Rusiei sunt nefondate. „Tratatul prevede interdicții doar la nivelul rachetelor care vizează ţinte aflate la sol și nu se aplică în cazul interceptorilor care angajează ţinte aflate în aer, modele care vor fi amplasate la baza militară de la Deveselu”, se arată într-un comunicat dat publicității astăzi. În plus, în același comunicat se precizează că sistemul de la Deveselu va fi utilizat exclusiv pentru interceptarea rachetelor care vizează ținte aeriene. De curând, la București, România şi Statele Unite ale Americii au reafirmat public că sistemul de apărare împotriva rachetelor balistice este de natură defensivă și va fi folosit doar în caz de legitimă apărare, în conformitate cu prevederile Cartei ONU, dar și cu legislația din domeniul dreptului internaţional.

Reamintim că SUA intenționează să amplaseze până la finele anului 2015 mai multe dispozitive universale de lansare verticală Mk-41. Potrivit acordului cu România, interceptorii care vor fi montați de Statele Unite ale Americii sunt non-nucleari și tipul lor nu poate fi schimbat sub nicio formă.

Loading...
DESCARCA APLICATIA CYD PE MOBIL
Aplicatie CYD Google Play

Nu sunt un artist, nu sunt un talentat scriitor, sunt om ca si tine. Doar ca diferentele dintre mine si tine o fac obiceiurile noastre si viata pe care o traim. Nu ne invartim in aceleasi anturaje, nu avem acelasi limbaj, la dracu nici macar nu ne cunoastem, dar sigur avem de impartit idei sau am avut aceleasi idei o data, desi repet nu ne cunoastem. Nu te stiu, nu te cunosc, nu te vad, nu te ating, nu te caracterizez, nu te critic, nu te injur, nu te admir, nu te laud, dar tu poti sa ma critici, aplauzi, caracterizezi, poate chiar si sa ma apreciezi. E dreptul tau, e timpul tau.

Latest from Extern

Mergi la Sus

Politica de confidentialitate

Copyright © 2016 by CYD.RO. Toate drepturile sunt rezervate