Un căutător de comori a făcut o descoperire colosală în Vrancea

in Evenimente/Stiri online

O comoară geto-dacică a fost descoperită în comuna Vânători, din județul Vrancea. 91 de monede, vechi de peste 2000 de ani, au fost găsite de un localnic. Valoroasele monede au ajuns acum la Muzeul Vrancei, unde vor fi analizate de experți pentru a le stabili valoarea, iar cel care le-a găsit va fi recompensat.

Ionel Sandu are 35 de ani și o pasiune aparte: caută comori în pământ cu un aparat de detectat metale. Șase luni a mers aproape zilnic prin împrejurimile comunei Vânători, unde locuiește. Săptămâna aceasta norocul i-a surâs: a găsit 91 de monede din vremea dacilor.46249366

„Când am văzut că este un chip de zeu și pe partea cealaltă un călăreţ cu cruce în mană, mi-am dat seama că sunt monede antice, pe urmă au urmat și altele. Zece minute nu mi-am revenit, emoţiile care au fost așa de mari”, afirmă Ionel Sandu.

Pasiunea şi-a descoperit-o în Anglia, după ce a văzut oameni care căutau cu detectoarele de metale obiecte ascunse în pământ. „Intenționez să îmi achiziționez un alt aparat, și să încep căutările și pe aici pe la noi, și în zona de munte, să încerc și aș vrea să mă înscriu și în asociația de detectoriști din România”, adaugă Ionel Sandu.

Monedele găsite au ajuns acum la Muzeul Vrancei și urmează să fie analizate de experți, după care vor fi propuse pentru clasare în patrimoniul naţional românesc.
Este vorba despre un tezaur monetar, din secolele, aproximativ, unu, doi înainte de Hristos, tipul de monedă al geto-dacilor, o imitație a tetradrahmelor macedonene din timpul lui Philip al II-lea”, afirmă Aurora Apostu, arheolog.

„Monedele urmează să fie expertizate, proprietarul va fi recompensat cu 30 la sută din valoarea patrimoniului, valoare care va fi stabilită de către experți”, spune Traian Negulescu, director Direcția de Cultură Vrancea.
Oamenii din localitatea Vânători spun că nu se așteptau ca la doi pași de ei să fie îngropată o asemenea comoară.
În funcție de rezultatul cercetărilor care vor fi făcute în locul unde au fost găsite cele 91 de monede, nu este exclus ca în zonă să fie deschis un sit arheologic.

sursă: Digi24

Loading...
DESCARCA APLICATIA CYD PE MOBIL
Aplicatie CYD Google Play

Nu sunt un artist, nu sunt un talentat scriitor, sunt om ca si tine. Doar ca diferentele dintre mine si tine o fac obiceiurile noastre si viata pe care o traim. Nu ne invartim in aceleasi anturaje, nu avem acelasi limbaj, la dracu nici macar nu ne cunoastem, dar sigur avem de impartit idei sau am avut aceleasi idei o data, desi repet nu ne cunoastem. Nu te stiu, nu te cunosc, nu te vad, nu te ating, nu te caracterizez, nu te critic, nu te injur, nu te admir, nu te laud, dar tu poti sa ma critici, aplauzi, caracterizezi, poate chiar si sa ma apreciezi. E dreptul tau, e timpul tau.