Stiri Online, Enciclopedie, Revista presei

Un nou IMPERIU! România se UNEȘTE cu cea mai mare țară din regiune?!

in Articole

Ar fi bine ca România şi Polonia să se apropie, în avantaj reciproc, înainte ca lumea să-şi îndrepte atenţia către ele, susţine directorul general al Bursei de Valori Bucureşti (BVB), Ludwik Sobolewski, într-un editorial publicat duminică în cotidianul polonez Rzeczpospolita, intitulat ‘Doi tigri din Europa de Est’, citat de agerpres.ro. Potrivit lui Ludwik Sobolewski, Polonia şi România sunt cele mai mari două ţări din regiune, atât în ceea ce priveşte populaţia, cât şi şi PIB-ul (măsurat prin puterea de cumpărare a populaţiei).

romania-polonia

Împreună, cele două ţări sunt o piaţă considerabilă, locuită de aproape 58 de milioane de oameni, cu doar câteva milioane mai puţini decât în Italia (60,8 milioane), Marea Britanie (64,8 milioane) şi Franţa (66,4 milioane). De asemenea, Polonia şi România sunt ţări stabile din punct de vedere economic. ‘Cu inflaţie scăzută, cu o datorie publică relativ scăzută (datoria publică a României este de numai 39% PIB), cu dobânzi scăzute şi un curs de schimb relativ stabil, ele oferă un sentiment puternic de securitate investitorilor străini.

Citeste si: Descoperire uimitoare in Dolj! AU RAMAS SOCATI cand au vazut CE A IESIT DE SUB DARAMATURI

Puteţi adăuga, de asemenea, că aceste două ţări s-au prezentat bine în timpul recentei crize globale. Polonia nu a căzut în recesiune, iar România, cu succes datorită politicilor bune, a ieşit dintr-o recesiune profundă’, consideră Ludwik Sobolewski. Potrivit directorului BVB, Polonia și România sunt unite nu doar prin oportunități, dar și prin amenințări, cea mai mare fiind scăderea populației, ca urmare a diminuării natalității și a fenomenului de migrație economică. Potrivit datelor OECD, în țările din așa-zisa Europă veche, se află în prezent peste 2,4 milioane de cetățeni români și 1,8 milioane de polonezi.

România este din ce în ce mai apreciată de oamenii de afaceri polonezi. În 2014, exporturile poloneze de bunuri şi servicii în România s-au ridicat la aproximativ 12 miliarde de zloţi, în creştere faţă de şapte miliarde de zloţi în 2010, ceea ce o plasează pe locul 18 în topul pieţelor de export ale Poloniei. De asemenea, soldul balanţei comerciale este unul pozitiv pentru Polonia, ţară care, în 2014, a importat din România bunuri şi servicii în valoare de aproximativ şase miliarde de zloţi. ‘România nu este doar o piaţă mare care se dezvoltă rapid, apropiată de noi geografic şi cultural, dar este şi o piaţă ideală pentru exporturile poloneze. Este, de asemenea, un loc de potenţiale investiţii poloneze de capital’, subliniază Ludwik Sobolewski.

Citeste si: Așa îngrijești corect o ORHIDEE! Ce trebuie să faci ca să înflorească tot anul

În viitorul apropiat, ar trebui să fie accelerat procesul de privatizare şi este aşteptată intrarea mai multor companii pe Bursa de Valori Bucureşti (BVB), cu oferte publice iniţiale (IPO). Acţiuni listate la BVB se caracterizează printr-un raport P/E = 11,4 şi printr-o dobândă atractivă, cea mai mare din regiune, la randamente în valoare de circa 4,5% (date pentru iulie 2015). Toate acestea pot fi de interes pentru investitorii polonezi. Sobolewski crede că România şi Polonia pot şi trebuie să fie parteneri economici importanţi. Atât în Uniunea Europeană, cât şi în NATO, sunt ţările cu cele mai lungi frontiere cu state care nu sunt membre ale UE.

Strategic, cum constată politologul George Friedman, practic nu există între ele chestiuni în dispută, iar tradiţia colaborării este una de durată. ‘Merită să privim România nu în mod stereotip, ca pe o ţară care nu este modernă şi cultural străină pentru polonezi, ci să o vedem aşa cum este ea: din ce în ce mai modernă şi mai prosperă, oferind posibilităţi de creştere şi dezvoltare a afacerilor peste media la scară europeană.

Citeste si: Un sirian a facut 100.000 de dolari pe luna aducand refugiati in UE. Ce mesaj cutremurator are pentru Europa

Există puţine ţări în lume în care Polonia este luată ca model de succes social şi economic, un model care inspiră, fiind copiate unele dintre elementele sale. Antreprenorii polonezi vor aprecia această formă de capital intangibil, care facilitează afacerile’, crede directorul BVB. Cotidianul polonez “Rzeczpospolita” este partener la forumul de cooperare Polonia-România-Moldova, care va avea loc la 17 septembrie în Wroclaw.

sursa: onlinereport.ro

Loading...
DESCARCA APLICATIA CYD PE MOBIL
Aplicatie CYD Google Play

Nu sunt un artist, nu sunt un talentat scriitor, sunt om ca si tine. Doar ca diferentele dintre mine si tine o fac obiceiurile noastre si viata pe care o traim. Nu ne invartim in aceleasi anturaje, nu avem acelasi limbaj, la dracu nici macar nu ne cunoastem, dar sigur avem de impartit idei sau am avut aceleasi idei o data, desi repet nu ne cunoastem. Nu te stiu, nu te cunosc, nu te vad, nu te ating, nu te caracterizez, nu te critic, nu te injur, nu te admir, nu te laud, dar tu poti sa ma critici, aplauzi, caracterizezi, poate chiar si sa ma apreciezi. E dreptul tau, e timpul tau.

Latest from Articole

Mergi la Sus

Politica de confidentialitate

Copyright © 2016 by CYD.RO. Toate drepturile sunt rezervate