Stiri Online, Enciclopedie, Revista presei

Un nou incendiu la Cernobîl: cum ne afectează

in Evenimente

Un nou incendiu de proporţii la Cernobîl: sute de kilometri de vegetaţie au luat astăzi foc chiar lângă fosta centrală nucleară. Aşa cum era de aşteptat, au generat creşterea nivelului de radiaţii în zonă, conform autorităţilor ucrainene. Tot acestea au anunţat că, în cursul zilei, incendiul a fost stins de pe toate suprafeţele de iarbă, în acest moment continuându-se localizarea şi stingerea suprafeţelor de turbă care ard mocnit.

Staţiile de monitorizare a calităţii aerului din România, de la graniţa cu Ucraina, nu au înregistrat până în prezent nicio creştere cu semnificaţie radiologică a nivelurilor de radioactivitate a mediului, informează Ministerul Mediului din România.

Măsurătorile efectuate până în prezent demonstrează că modificările parametrilor de radiaţie, cu excepţia perimetrelor incendiilor, nu depăşesc normele stabilite pentru fiecare regiune din Ucraina. De asemenea, Kiev-ul se află în limitele normale ale fondului natural, aşa cum au transmis Ambasadei României cele două autorităţi ucrainene responsabile de verificarea nivelului de radioactivitate – Serviciul de Stat pentru Situaţii de Urgenţă şi Inspecţia de Stat pentru Reglementare Nucleară a Ucrainei.

Ministerul Mediului din România rămâne însă în stare de alertă. Astfel, s-a dat dispoziţie Agenţiei Naţionale de Protecţia Mediului să se monitorizeze atent, 24 din 24 de ore, calitatea aerului din România, prin staţiile de monitorizare.

„Totodată, staţiile de monitorizare a calităţii aerului din România, de la graniţa cu Ucraina, nu au înregistrat până în prezent nicio creştere cu semnificaţie radiologică a nivelurilor de radioactivitate a mediului pe teritoriul naţional, aşadar România este în afara oricărei stări de îngrijorare ca urmare a evenimentelor petrecute la centrala nucleară de la Cernobâl. Mai mult decât atât, conform modelului de dispersie şi a prognozei întocmite de Administraţia Naţională de Meteorologie, norul de fum format în urma incendiului nu va pătrunde în România în urmatoarele 36 de ore”, se arată într-un comunicat emis recent de Ministerul Mediului.

La rândul său, Administraţia Naţională de Meteorologie a anunţat că norul radioactiv de la Cernobîl s-ar putea deplasa înspre graniţa de est a României.

„În cursul zilei de vineri 3 iulie, direcţia de deplasare a maselor de aer va fi, în general, de la nord-nord-est spre sud-sud-vest. Rularea modelului de dispersie indică faptul că un nor de poluant care s-ar forma în jurul Centralei nucleare de la Cernobîl s-ar putea deplasa, în următoarele 36 de ore, înspre graniţa de est a ţării noastre, dar, deoarece de plasarea ar fi lentă, nu ar pătrunde deasupra teritoriului României”, avertizează Administraţia Naţională de Meteorologie.

Mai trebuie precizat faptul că zona din jurul reactorului nuclear avariat de la Cernobîl este contaminată cu Cesiu-137. Acest element este unul dintre cele mai pericoale elemente nucleare. Concentraţiile  acestei substanţe radioactive care se acumulează în organismul uman duc la leucemie şi diferite tipuri de boli canceroase, au avertizat experţii.
Loading...
DESCARCA APLICATIA CYD PE MOBIL
Aplicatie CYD Google Play

Nu sunt un artist, nu sunt un talentat scriitor, sunt om ca si tine. Doar ca diferentele dintre mine si tine o fac obiceiurile noastre si viata pe care o traim. Nu ne invartim in aceleasi anturaje, nu avem acelasi limbaj, la dracu nici macar nu ne cunoastem, dar sigur avem de impartit idei sau am avut aceleasi idei o data, desi repet nu ne cunoastem. Nu te stiu, nu te cunosc, nu te vad, nu te ating, nu te caracterizez, nu te critic, nu te injur, nu te admir, nu te laud, dar tu poti sa ma critici, aplauzi, caracterizezi, poate chiar si sa ma apreciezi. E dreptul tau, e timpul tau.

Lasă un răspuns

Your email address will not be published.

*

Latest from Evenimente

Mergi la Sus

Politica de confidentialitate

Copyright © 2016 by CYD.RO. Toate drepturile sunt rezervate