Un nou incendiu de proporţii la Cernobîl: sute de kilometri de vegetaţie au luat astăzi foc chiar lângă fosta centrală nucleară. Aşa cum era de aşteptat, au generat creşterea nivelului de radiaţii în zonă, conform autorităţilor ucrainene. Tot acestea au anunţat că, în cursul zilei, incendiul a fost stins de pe toate suprafeţele de iarbă, în acest moment continuându-se localizarea şi stingerea suprafeţelor de turbă care ard mocnit.
Staţiile de monitorizare a calităţii aerului din România, de la graniţa cu Ucraina, nu au înregistrat până în prezent nicio creştere cu semnificaţie radiologică a nivelurilor de radioactivitate a mediului, informează Ministerul Mediului din România.
Măsurătorile efectuate până în prezent demonstrează că modificările parametrilor de radiaţie, cu excepţia perimetrelor incendiilor, nu depăşesc normele stabilite pentru fiecare regiune din Ucraina. De asemenea, Kiev-ul se află în limitele normale ale fondului natural, aşa cum au transmis Ambasadei României cele două autorităţi ucrainene responsabile de verificarea nivelului de radioactivitate – Serviciul de Stat pentru Situaţii de Urgenţă şi Inspecţia de Stat pentru Reglementare Nucleară a Ucrainei.
Ministerul Mediului din România rămâne însă în stare de alertă. Astfel, s-a dat dispoziţie Agenţiei Naţionale de Protecţia Mediului să se monitorizeze atent, 24 din 24 de ore, calitatea aerului din România, prin staţiile de monitorizare.
„Totodată, staţiile de monitorizare a calităţii aerului din România, de la graniţa cu Ucraina, nu au înregistrat până în prezent nicio creştere cu semnificaţie radiologică a nivelurilor de radioactivitate a mediului pe teritoriul naţional, aşadar România este în afara oricărei stări de îngrijorare ca urmare a evenimentelor petrecute la centrala nucleară de la Cernobâl. Mai mult decât atât, conform modelului de dispersie şi a prognozei întocmite de Administraţia Naţională de Meteorologie, norul de fum format în urma incendiului nu va pătrunde în România în urmatoarele 36 de ore”, se arată într-un comunicat emis recent de Ministerul Mediului.
La rândul său, Administraţia Naţională de Meteorologie a anunţat că norul radioactiv de la Cernobîl s-ar putea deplasa înspre graniţa de est a României.