Stiri Online, Enciclopedie, Revista presei

Un primar din Ungaria aplica metode naziste pentru a scapa de rromi: „Fără ţigani, oraşul se va dezvolta mai uşor“

in Extern

Un primar din Ungaria, membru al partidului de extremă-dreapta Jobbik, impune ţiganilor din orăşelul lui condiţii inumane: muncitorii se trezesc în mijlocul nopţii şi merg kilometri întregi pentru a reuşi să ajungă la serviciu până la ora 6.00. În timpul serviciului, nu au acces la apă potabilă şi nici la toalete. În curând, fiecare mişcare a lor va fi supravegheată de camere.

646x404 (3)

Muncitorii chinuiţi sunt de etnie romă, bărbaţi şi femei, iar şeful lor este chiar primarul care duce o campanie împotriva lor, campanie susţinută şi de partidul din care face parte, Jobbik. Modul de a conduce orăşelul Ozd al primarului David Janiczak dă indicii despre cum va arăta Ungaria dacă premierul Viktor Orbán şi partidul de guvernământ Fidesz va fi înlăturat de la putere, notează „Sun Herald“ scrie adevarul.ro

Partidul de extremă-dreapta Jobbik conduce peste zece oraşe din Ungaria şi deţine 12% din locurile din Parlament. De asemenea, este şi cel mai popular partid printre tinerii votanţi. Dacă această tendinţă continuă, partidul ar reprezenta o concurenţă serioasă pentru Fidesz, în alegerile din 2018.

Condiţiile impuse sunt menite să gonească populaţia romă

De când David Janiczak a câştigat scaunul de primar al Ozd, din a cărei populaţie de 34.000, aproximativ o treime sunt ţigani, membri minorităţii care lucrează la ferma oraşului sau în cadrul altor proiecte publice au suferit o înrăutăţire a condiţiilor de muncă. Primarul a impus un program mai lung, pauze mai puţine şi, în curând, va introduce şi camere de supraveghere pentru a se asigura că muncitorii nu se lenevesc.

Cu mai puţini romi, spune Janiczak, oraşul ar cheltui mai puţin pe ajutoarele sociale, iar oamenii s-ar simţi mai în siguranţă. Jobbik se foloseşte de oraşul Ozd ca de un „laborator al guvernului“, experimentând cu politici şi idei la nivel municipal, totul în timp ce popularitatea partidului creşte în toată ţara, este de părere Peter Kreko, directorul Institutului de Capital Politic, care a urmărit dezvoltarea partidului timp de ani întregi.

Campaniile electorale de anul trecut ale Jobbik au prezentat candidaţii însoţiţi de familiile lor şi de animalele de case, şi au îndulcit tonul radical, dar Kreko spune că în Ozd se demonstrează că vederile extreme ale partidului au rămas aceleaşi. „Intenţiile şi planurile Jobbik şi tratamentul angajaţilor neagă eforturile de a-şi îndulci imaginea. Ceea ce pune în practică este un rasism discriminator, ideologic“, spune Kreko.

627x0 (1)

 

În timpul erei comuniste, Ozd, care se află la 150 de kilometri de capitala Budapesta, avea o oţelărie în care erau angajaţi aproximativ 14.000 de oameni. După ce fabrica şi mina de cărbuni s-au închis, în anii ’90, rata şomajului a sărit la peste 20%, iar cei mai afectaţi au fost romii necalificaţi.   Muncitorii romi reprezintă mare parte din cei 1.300 de rezidenţi ai oraşului care iau parte la programul public de angajare ce a fost introdus în toată Ungaria, la sfârşitul anului 2013, de guvernul Orbán.

După ce Janiczak a preluat funcţia în 2014, el a pus în aplicare regulile şi chiar a implementat unele noi, cum ar fi camerele de supraveghere. Salariul net pentru muncitorii necalificaţi este de aproximativ 51.000 de forinţi (165 de euro) pe lună, şi mulţi sunt bucuroşi să-l primească deoarece Guvernul a tăiat mult din beneficiile de şomaj, care acum sunt denumite „alocaţii pentru căutarea slujbelor“.

Janiczak spune că urmează legile existente. „Nu vrem altceva decât să impunem ordinea, regulile privind angajarea şi educarea acestor oameni să muncească. Cred că problema lor nu este cu mersul pe jos, ci să muncească şi nu doar să apară la muncă“, explică primarul.

„Camerele de supraveghere le amărăşte şi mai mult viaţa muncitorilor“ În ceea ce priveşte supravegherea video, Janiczak spune că oraşul a cheltuit 340.000 de forinţi (1.100 de euro) pe opt camere de filmat, nu doar pentru a supraveghea muncitorii, ci şi pentru a proteja supraveghetorii de ameninţări şi atacuri.

„Acestea vor lămuri multe dispute. În lumea dezvoltată, civilizată, fiecare loc de muncă este dotat cu camere. De ce angajaţii publici să fie excluşi de la asta?“, spune primarul. Cei din programul public de angajare ar trebui să se obişnuiască să fie urmăriţi, adaugă el.

CITESTE MAI MULT PE : ADEVARUL.RO

Loading...
DESCARCA APLICATIA CYD PE MOBIL
Aplicatie CYD Google Play

Nu sunt un artist, nu sunt un talentat scriitor, sunt om ca si tine. Doar ca diferentele dintre mine si tine o fac obiceiurile noastre si viata pe care o traim. Nu ne invartim in aceleasi anturaje, nu avem acelasi limbaj, la dracu nici macar nu ne cunoastem, dar sigur avem de impartit idei sau am avut aceleasi idei o data, desi repet nu ne cunoastem. Nu te stiu, nu te cunosc, nu te vad, nu te ating, nu te caracterizez, nu te critic, nu te injur, nu te admir, nu te laud, dar tu poti sa ma critici, aplauzi, caracterizezi, poate chiar si sa ma apreciezi. E dreptul tau, e timpul tau.

Latest from Extern

Mergi la Sus

Politica de confidentialitate

Copyright © 2016 by CYD.RO. Toate drepturile sunt rezervate