Stiri Online, Enciclopedie, Revista presei

Un tânăr de etnie romă a dovedit o ambiţie fără margini. Exemplu pentru coetnicii romi

in Spiritualitate

Cristian Banciu este un tânăr de etnie romă din Cuza Vodă, care a dovedit o ambiţie fără margini. După ce, în copilărie, medicii i-au restabilit starea de sănătate, după şase ani de drumuri interminabile cu mijloace de transport în comun şi după tot atâţia ani de dragoste necontenită din partea părinţilor şi a celor patru fraţi, el a absolvit Facultatea de Medicină Generală a Universităţii „Ovidius“. Astăzi, îi vom asculta povestea, în speranţa că aceasta va servi ca exemplu pentru coetnicii romi şi că va descuraja persoanele cu prejudecăţi despre aceştia.

Când şi în ce context ai simţit că ai vocaţie de medic?


Am simţit că vreau să fiu medic când am avut primul contact cu spitalul, din fragedă copilărie, când am avut câteva probleme de sănătate şi am văzut cât înseamnă un medic bun pentru pacient.

Citeste si: REVOLTA unui MEDIC fata de atitudinea PACIENTILOR virala pe internet

Care au fost planurile în care te-au ajutat părinţii tăi şi unde ai simţit că trebuie să te bazezi doar pe forţele proprii?

Părinţii m-au ajutat în primul rând financiar, au făcut eforturi deosebite pentru a putea continua studiile timp de şase ani, în al doilea rând, ei au constituit principalul stâlp de rezistenţă psiho-emoţională, încurajările lor fiind vitale pentru a nu renunţa. Am simţit că mă pot baza doar pe forţele proprii în integrarea în mediul socio-academic al facultăţii, părinţii mei neavând şansa de a urma o facultate.

Care sunt avantajele şi neajunsurile unui student care provine dintr-o familie numeroasă?

CITESTE SI: Din răzbunare, a călcat cu camionul o şatră de ţigani, curmând 24 de vieţi.

Un avantaj ce trebuie neapărat menţionat în cazul unei familii numeroase este bucuria pe care o simţi chiar şi în momentele cele mai rele posibile, bucuria că nu eşti singur, bucuria să poţi împărţi tot ce ai cu fraţii şi surorile tale. La capitolul dezavantaje, după cum este lesne de imaginat, o familie numeroasă este mai greu de întreţinut, responsabilităţile sunt mai mari şi sunt necesare unele sacrificii din partea tuturor.

Citeste si: Au violat o eleva navetista pana la lesin iar acum sfideaza opinia publica „Da sunt mandru de ce-am facut!”

Ai simţit vreodată că profesorii, colegii sau prietenii te privesc diferit pentru că eşti de etnie romă?

Da, am simţit că mă privesc diferit, dar în sensul plăcut al cuvântului. Am simţit că mă apreciază şi că mă respectă pentru alegerea făcută şi pentru efortul depus pentru a-mi îndeplini visul de a fi un medic bun.

Ce alte dificultăţi ai întâmpinat, pe lângă faptul că ai fost mereu nevoit să faci naveta?

Pe lângă naveta extrem de obositoare, pierzând patru ore zilnic pe drumuri, pot să zic că restul problemelor nu prea mai contau. În vremurile noastre, absolut totul costă, chiar şi viaţa are un preţ, estimat la zeci, sute de mii de euro, în funcţie de afecţiunea medicală respectivă. Mă bucur că am fost sănătos şi că am putut să ajung până aici.

Felicitări pentru absolvire! Cum te simţi astăzi, când poţi servi drept exemplu pentru fraţii tăi mai mici sau pentru coetnicii care au ales abandonul şcolar?

Mulţumesc frumos! Mă simt cu adevărat norocos că am ajuns să termin facultatea de medicină şi să fiu în acelaşi timp şi un exemplu pozitiv pentru ceilalţi. Pot spune cu mândrie că nu sunt singurul student de etnie romă care a terminat o facultate de acest profil, cunosc destul de mulţi tineri romi care sunt medici rezidenţi, specialişti, farmacişti, asistenţi medicali etc., dar şi din alte domenii. Aceşti oameni sunt dovada faptului că merită efortul de a investi în educaţia romilor.

Citeste si: Au asteptat ani de zile, in zadar ajutor de la guvern asa ca si-au construit singuri dispensar, primarie si post de politie

În încheiere, îţi urez multă baftă pe viitor şi te întreb în care centru universitar îţi doreşti să continui şi mai ales ce specializare urmează să îţi alegi?

Mulţumesc frumos! Pe viitor, mi-ar plăcea să lucrez în Constanţa, în spitalele unde am învăţat în timpul facultăţii, astfel, va exista o continuitate care eu cred că va fi de bun augur pentru cariera mea. Ca specializări, îmi plac psihiatria şi neurologia, dar încă nu sunt decis, rămâne de văzut şi ce notă voi obţine la rezidenţiat şi ce locuri vor fi scoase la concurs pentru rezidenţi.

SURSA: ziuaconstanta.ro

Loading...
DESCARCA APLICATIA CYD PE MOBIL
Aplicatie CYD Google Play

Nu sunt un artist, nu sunt un talentat scriitor, sunt om ca si tine. Doar ca diferentele dintre mine si tine o fac obiceiurile noastre si viata pe care o traim. Nu ne invartim in aceleasi anturaje, nu avem acelasi limbaj, la dracu nici macar nu ne cunoastem, dar sigur avem de impartit idei sau am avut aceleasi idei o data, desi repet nu ne cunoastem. Nu te stiu, nu te cunosc, nu te vad, nu te ating, nu te caracterizez, nu te critic, nu te injur, nu te admir, nu te laud, dar tu poti sa ma critici, aplauzi, caracterizezi, poate chiar si sa ma apreciezi. E dreptul tau, e timpul tau.

Lasă un răspuns

Your email address will not be published.

*

Latest from Spiritualitate

BRUMAR ADUCE SANATATE

Pâș-pâș-pâș pe furis, Doamna Toamna isi cam ia talpasita. Si lasa loc,
Mergi la Sus

Politica de confidentialitate

Copyright © 2016 by CYD.RO. Toate drepturile sunt rezervate