Utilizarea cerii de albine

in Agronomie

Ceara de albine, in cea mai mare parte, se reintoarce in circuitul apicol sub forma fagurilor artificiali.

Fagurii artificiali se prezinta sub forma unor foi de ceara pe care sunt imprimate fundurile celulelor hexagonale ale fagurilor.

 

Fagurii artificiali se pot prezenta sub mai multe forme:

–         fagurii artificiali de magazine si sectiune care sunt mai subtiri si de culoare mai deschisa

–         faguri artificiali de cuib, destinati pentru cerestera puietului

–         faguri artificiali armati folositi atat pentru cresterea puietului cat si pentru recolta.

Ca mod de prezentare, fagurii artificiali sunt sub forma de placa sau sub forma de suluri.

Ei trebuie sa fie translucizi, cu grosime uniforma, celule nedeformate, culoarea de la alb la cenusiu deschis.

Sunt cunoscute doua procedee de confectionare a fagurilor artificiali.

Cel mai vechi procedeu consta in turnarea cerii topite si sleirea acesteia intre doua suprafete pe care sunt gravate fundurile celulelor. Si in momentul de fata acest procedeu se foloseste in conditiile producerii fagurilor in conditii gospodaresti sau industriale. Procedeul nu este recomandat daca nu se asigura sterilizarea cerii la temperatura de 120ºC. Fagurii produsi prin acest procedeu sunt mai grosi si mai putin rezistenti la rupere.

 

Un alt procedeu este prin laminare care cuprinde doua faze. In prima faza se realizeaza benzile netede cu presa laminar, iar in faza a doua se executa imprimarea celulelor cu ajutorul unor valturi gravate cu formele fundurilor celulelor.

Proprietatile deosebite ale cerii face ca ea sa fie utilizata in foarte multe domeni. Folosirea cerii in industria farmaceutica si cosmetica se bazeaza pe proprietatea acesteia de a nu se altera si de a forma cu apa, in anumite conditii, in prezenta unor emulgatori- emulsii.Cu asemenea emulsii sunt fabricate unguentele si cremele folosite in scopuri terapeutice si cosmetice, valorificandu-se insusirile cicatrizante.

Ceara de albine isi gaseste utilitatea in confectionarea unor mulaje pentru confectionarea de proteze sau in artele plastice si in numeroase alte domenii: electronica, electrotehnica, a lacurilor si vopselelor, industria textile, tabacarie, industria hartiei, confectionarea lumanarilor etc.

In acelasi timp, datorita prezentei vitaminei A, ceara este folosita cu succes in tratamentul afectiunilor cutanate si ale membranelor mucoase de la nivelul cavitatii bucale.
Administrarea orala a cerii intervine si in tratamentul colitelor spastice iar rasinile pe baza de ceara de albine trateaza eficient tulburarile circulatiei periferice de la nivelul membrelor inferioare.
Unguentele pe baza de ceara imbunatatesc calitatea pielii, iar unele retete populare obtinute din ceara si unt se folosesc la tratarea lupusului.

 

In timp, si alte intrebuintari ale cerii de albine incep sa patrunda in piata, cum ar fi utilizarea ei la fabricarea supozitoarelor, a diferitelor emulsii farmaceutice, a mulajelor dentare si chiar a dulciurilor.

Loading...
DESCARCA APLICATIA CYD PE MOBIL
Aplicatie CYD Google Play

Nu sunt un artist, nu sunt un talentat scriitor, sunt om ca si tine. Doar ca diferentele dintre mine si tine o fac obiceiurile noastre si viata pe care o traim. Nu ne invartim in aceleasi anturaje, nu avem acelasi limbaj, la dracu nici macar nu ne cunoastem, dar sigur avem de impartit idei sau am avut aceleasi idei o data, desi repet nu ne cunoastem. Nu te stiu, nu te cunosc, nu te vad, nu te ating, nu te caracterizez, nu te critic, nu te injur, nu te admir, nu te laud, dar tu poti sa ma critici, aplauzi, caracterizezi, poate chiar si sa ma apreciezi. E dreptul tau, e timpul tau.