Stiri Online, Enciclopedie, Revista presei

Valea Morţii din California este celebră datorită pietrelor de-acolo care se deplasează singure

in Curiozitati

Secretul pietrelor din Valea Morţii a fost aflat: cum se deplasează singuri bolovani de sute de kilograme

646x404 (3)

Valea Morţii din California este celebră datorită pietrelor de-acolo care se deplasează singure. De peste şase decenii s-a căutat o explicaţie şi abia acum s-a ajuns la una mulţumită, în mare parte, norocului scrie adevaraul.ro

Geologii studiază pietrele din Valea Morţii încă din 1948, dar în ciuda acestor ani de cercetare a stat fix lipsa norocului. Nimeni nu a putut spune exact de ce aceşti bolovani se mişcă pe fundul lacului secat şi când anume, deşi s-a presupus că sunt necesare anumite condiţii.

Fenomenul se întâmplă foarte rar şi, în primul rând, e nevoie de ploaie, foarte rar întâlnită în Valea morţii, apoi temperaturile trebuie să scadă sub zero grade foarte repede, iar vremea trebuie să se încălzească după suficient de repede pentru a topi gheaţa. În final, e nevoie de vânt care să deplaseze bolovanii, iar unii dintre aceştia cântăresc sute de kilograme, deci nu doar o briză îi mişcă. Pietrele se deplasează, dar nu fără urme.

orig

Lasă dâre lungi în noroi şi până acum doar s-a speculat despre cum se întâmplă fenomenul. Cele mai populare teorii erau despre forţa vântului generat de un uragan, porţiuni de gheaţă glisante, şi, bineînţeles, extratereştri. Totuşi, în luna decembrie a anului trecut, verişorii Richard Norris şi James Norris au surprins fenomenul în plină desfăşurare.

Ei au descris cum un strat subţire de gheaţă s-a crăpat în mai multe părţi, care au fost împinse de vânt către bolovani. Astfel, aceştia şi-au început „călătoria” prin noroi, cu o viteză de 4,5 metri pe minut. „Stăteam pe o latură a muntelui şi admiram priveliştea, când un vânt slab a început să bată, iar gheaţa a început să se crape.

Deodată, întregul proces s-a desfăşurat în faţa ochilor noştri”, scrie The Verge, citându-l pe Richard. Descoperirea lor începe însă mai devreme, în 2011, când cei doi Norris au instalat o staţie meteorologică lângă Valea morţii şi au montat dispozitive GPS pe 15 bolovani. Pe vremea aceea, ei testau teoria cu privire la uragan.

Loading...
DESCARCA APLICATIA CYD PE MOBIL
Aplicatie CYD Google Play

Nu sunt un artist, nu sunt un talentat scriitor, sunt om ca si tine. Doar ca diferentele dintre mine si tine o fac obiceiurile noastre si viata pe care o traim. Nu ne invartim in aceleasi anturaje, nu avem acelasi limbaj, la dracu nici macar nu ne cunoastem, dar sigur avem de impartit idei sau am avut aceleasi idei o data, desi repet nu ne cunoastem. Nu te stiu, nu te cunosc, nu te vad, nu te ating, nu te caracterizez, nu te critic, nu te injur, nu te admir, nu te laud, dar tu poti sa ma critici, aplauzi, caracterizezi, poate chiar si sa ma apreciezi. E dreptul tau, e timpul tau.

Latest from Curiozitati

Mergi la Sus

Politica de confidentialitate

Copyright © 2016 by CYD.RO. Toate drepturile sunt rezervate