Stiri Online, Enciclopedie, Revista presei

Valorificarea culesulului de salcâm

in Agronomie

In condiţiile de la noi din ţară, pentru valorificarea culesulului de salcâm, se doreşte ca prolificitatea cea mai ridicată să fie în luna aprilie (l 500—2 000 ouă/zi), pentru ca la începutul lunii mai familiile să posede maximum de populaţie.

 

 

Printr-o exploatare raţională, poate fi forţat, ritmul de ouat în aşa fel încât să se epuizeze potenţialul unei matci într-un singur  sezon saudouă,  după  care  acestea  să fie  înlocuite.  De  obicei,  cele  ce  depun  un mare număr de ouă în primul an, în nu mai sunt suficient de prolifice. Se doreşte depunerea de către mătcile de la noi din ţară ,a unui număr mare de ouă şi în perioada 15 august — 15 septembrie, pentru a realiza o populaţie tânără, numeroasă şi neuzată pentru iernare.

Metamorfoza – cuprinde totalitatea transformărilor morfofiziologice ce se desfăşoară în cadrul unui ciclu complet, evoluînd prin stadiile de ou , larvă, nimfă şi adult.

Larva ieşită din ou se aşează îndoită cu spinarea îndreptată spre pereţii celulei, consumă treptat lăptişorul pe care lucrătoarele îl depun continuu şi efectuează mişcări treptate în celulă .

Idiferent de casta căreia îi aparţine , în primele 3 zile de viaţă, larvele sunt alimentate cu lăptişor, şi greutatea lor creşte de la 0,1mg la aproape 5 mg , iar din ziua a patra numai larvele de matcă sunt alimentate în continuare excesiv cu cantităţi mari de lăptişor, iar cele de lucrătoare şi trîntori cu un amestec de miere, polen şi apă.

 

 

Durata stadiului larvar este de 5,5 zile la matcă, 6 zile la albina lucrătoare şi de 7 zile la trântor. In decursul acestui stadiu larva năpârleşte de 4 ori, iar învelişurile detaşate aderă de fundul celu lei. Prima năpârlire se produce la 12—18 ore, a doua la 36 ore, a treia la 60 ore şi a patra la 80—90 ore, iar durata năpârlirii este de 8   minute. La sfârşitul acestui stadiu, larvele nu mai sunt alimentate şi albinele căpăcesc celula cu un căpăcel poros ce permite pătrunderea aerului, format din ceară si polen. In acest moment, larvele de lucrătoare au o greutate medie de 140 mg, iar cele de matei şi trântori au în jur de 250 şi respectiv 340 mg. În  celula  căpăcită,  larvele  îşi  ţes  gogoaşa  pe  seama  secreţiei  glandei sericigene, năpârlesc a 5-a oară, trecând în stadiul de prenimfă şi nimfă, stadiu în care pierd cca 50% din masa corporală. Faza de îngogoşare durează 1,5 zile la matcă, 2 zile la albina lucrătoare şi 1,5 zile la trântor.

Loading...
DESCARCA APLICATIA CYD PE MOBIL
Aplicatie CYD Google Play

Nu sunt un artist, nu sunt un talentat scriitor, sunt om ca si tine. Doar ca diferentele dintre mine si tine o fac obiceiurile noastre si viata pe care o traim. Nu ne invartim in aceleasi anturaje, nu avem acelasi limbaj, la dracu nici macar nu ne cunoastem, dar sigur avem de impartit idei sau am avut aceleasi idei o data, desi repet nu ne cunoastem. Nu te stiu, nu te cunosc, nu te vad, nu te ating, nu te caracterizez, nu te critic, nu te injur, nu te admir, nu te laud, dar tu poti sa ma critici, aplauzi, caracterizezi, poate chiar si sa ma apreciezi. E dreptul tau, e timpul tau.

Latest from Agronomie

Mergi la Sus

Politica de confidentialitate

Copyright © 2016 by CYD.RO. Toate drepturile sunt rezervate