Veninul de albine poate fi falsificat

in Agronomie

Veninul de albine are utilizare exclusiv terapeutică şi de aceea el trebuie să întrunească toate condiţiile care se cer pentru prepararea medicamentelor, în special condiţiile de puritate şi de păstrare a principiilor biologic active.

Veninul de albine poate fi falsificat cu orice pulbere de culoare albă solubilă în apă şi deci depistarea  agenţilor de falsificare necesită executarea unui număr mare de teste de laborator.

Cel mai adesea, pentru falsificarea veninului de albine se recurge la:

– albuşul de ou. Decelarea este uşoară şi sigură, pentru că: soluţia apoasă 1% are tentă opalescentă; prin încălzirea soluţiei se formează flocoane; pH-ul este mai mare de 7 (veninul are pH maxim 5,5)

– laptele praf. Decelarea indică: soluţie apoasă pronunţat opalescentă; prin adăugarea câtorva picături de acid clorhidric soluţie 30% şi încălzire se formează flocoane care tind apoi să se aglomereze; pH mai mare de 5,5.

– făina de cereale sau amidonul ca atare folosite pentru falsificarea veninului. Se depistează: la încercarea cu soluţie de iod (apare culoarea albastră); la examenul microscopic al sedimentului, în lumină polarizată (apar granule de amidon).

– carbonatul, bicarbonatul de sodiu sau altă pulbere alcalină  sunt recunoscute datorită pH-ului mai mare de 8;

– clorura de sodiu – pusă în evidenţă cu ajutorul azotatului de argint;

– zaharuri diverse care se evidenţiează, pe lângă alte metode, atunci când prin topirea câtorva cristale de venin la flacără apare aspectul şi mirosul de caramel.

Deoarece veninul de albine are o valoare foarte  mare, probele pentru examenul de laborator sunt de cel mult 500mg, cantitate suficientă pentru determinarea pH-ului prin metode colorimetrice, a reacţiilor de identificare sau a celorlalte reacţii pentru decelarea agenţilor de falsificare şi pentru a se lua decizia corectă privind produsul în cauză.

Loading...
DESCARCA APLICATIA CYD PE MOBIL
Aplicatie CYD Google Play

Nu sunt un artist, nu sunt un talentat scriitor, sunt om ca si tine. Doar ca diferentele dintre mine si tine o fac obiceiurile noastre si viata pe care o traim. Nu ne invartim in aceleasi anturaje, nu avem acelasi limbaj, la dracu nici macar nu ne cunoastem, dar sigur avem de impartit idei sau am avut aceleasi idei o data, desi repet nu ne cunoastem. Nu te stiu, nu te cunosc, nu te vad, nu te ating, nu te caracterizez, nu te critic, nu te injur, nu te admir, nu te laud, dar tu poti sa ma critici, aplauzi, caracterizezi, poate chiar si sa ma apreciezi. E dreptul tau, e timpul tau.