Verificare stupina primavara

in Agronomie/Stiri online

Este perioada in care puterea familiei este aproape aceeasi cu cea din toamna, ritmul de inlocuire al albinei batrane depinzand de o serie de factori cum ar fi:

cantitatea si calitatea hranei din cuib,
calitatea matcii si ritmul de ouat,
pastrarea caldurii cuibului,
existenta unui cules de intretinere sau a unei hraniri stimulente.
Aceasta perioada tine de la iesirea din iarna si pana la jumatatea lunii aprilie.

Revizia sumara

Se efectueaza la o temperatura de 14-16 grade C, imediat dupa zborul general de curatire, cu scopul de a se stabili starea familiilor si a se lua masuri imediate de indreptare a starilor anormale. Este o lucrare mai putin importanta, putandu-se sari direct la revizia generala. La stupii cu funduri mobile se curata fundurile. Stupii gasiti bezmetici sau orfani se unifica cu alte familii.

Revizia generala

Este o lucrare care se face dupa aproximativ o saptamana de zbor intens, la o temperatura ridicata (peste 18-20 grade C), cere multa exigenta si de felul in care se face depinde dezvoltarea viitoare a coloniilor de albine. La efectuarea acestei revizii putem intalni urmatoarea situatie:

familii foarte slabe = sub 2 intervale;
familii slabe = 3-4 intervale;
familii mijlocii = 4-5 intervale;
familii puternice = 6-7 intervale;
familii foarte puternice = 7-8 intervale.
Familiile care la sfarsitul lui martie, inceputul lui aprilie, nu au cel putin 4 intervale bine populate sunt considerate slabe si necesita luarea unor masuri de ajutorare. In cazul in care starea lor nu se datoreaza unor conditii subiective (familii nou formate, foste nuclee de rezerva etc.) este de preferat sa le unificam, stiut fiind ca pastrarea acestora se va manifesta ca un adevarat parazitism pe seama familiilor de baza, incarcand nejustificat pretul de cost al productiei realizate pe stupina si contribuind la degenerarea fondului genetic. In cazul in care ne ocupam cu cresterile de matci ele pot fi totusi pastrate ca material biologic pentru formarea roilor ce vor primi matci selectionate, provenite din familii recordiste si crescute in conditii cu totul deosebite.

La aceasta revizie fagurii cu puiet nu trebuie scosi afara pentru observare, nici nu se cauta matca, caci puietul scos din stup poate sa raceasca. Fagurii pot fi priviti de sus in golul ramas in stup prin departarea ramelor. Pentru ca stupul sa nu piarda prea multa caldura este indicat ca pe deasupra ramelor sa punem o paturica protejata de o folie de plastic, sau un linoleum.

Calitatea puietului va fi apreciata dupa:

modul „compact” sau
„in mozaic” al puietului, existenta celulelor goale printre cele cu puiet indicand:
o matca cu deficiente,
lipsa pasturii sau
existenta unei boli.

Calitatea fagurilor:

Fagurii cu celule de trantori, gasiti in mijlocul cuibului, daca nu au inca puiet de lucratoare, vor fi scosi, exceptie facand coloniile din lotul de prasila.
Fagurii cu prea multa miere se descapacesc pe portiuni mici si numai de la mijloc in jos, mierea fiind mutata de albine in coroanele altor faguri din cuib, lasand celulele goale, numai bune pentru ouat.
Petele de diaree gasite pe rame se razuiesc si se spala cu o carpa muiata intr-un dezinfectant (hipermanganat 1‰ sau amoniac 10%, ori solutie de formol 20%). Daca numarul fagurilor este prea mare fata de puterea de acoperire a coloniei, se lasa in stup numai fagurii bine acoperiti plus alti 2 de acoperire cu miere, spatiul gol de dupa diafragma completandu-se cu materiale termoizolante.

Loading...
DESCARCA APLICATIA CYD PE MOBIL
Aplicatie CYD Google Play

Nu sunt un artist, nu sunt un talentat scriitor, sunt om ca si tine. Doar ca diferentele dintre mine si tine o fac obiceiurile noastre si viata pe care o traim. Nu ne invartim in aceleasi anturaje, nu avem acelasi limbaj, la dracu nici macar nu ne cunoastem, dar sigur avem de impartit idei sau am avut aceleasi idei o data, desi repet nu ne cunoastem. Nu te stiu, nu te cunosc, nu te vad, nu te ating, nu te caracterizez, nu te critic, nu te injur, nu te admir, nu te laud, dar tu poti sa ma critici, aplauzi, caracterizezi, poate chiar si sa ma apreciezi. E dreptul tau, e timpul tau.