Stiri Online, Enciclopedie, Revista presei

Vezi AICI cum iti poti recupera banii dupa ELIMINAREA timbrului de mediu

in Stiri online

Printre cele 102 taxe eliminate dupa intrarea in vigoare a „Legii Dragnea” se numara si timbrul de mediu. Insa ce pot face soferii care l-au platit deja? Il pot recupera cumva?

Birul a fost declarat ilegal inca de anul trecut de Curtea de Justitie a UE (CJUE), astfel ca scoaterea lui e justificata din acest punct de vedere.

Doar ca legiutorii nu au mers cu rationamentul pana la capat si nu au elaborat pana acum si o schema prin care soferii care au platit timbrul de mediu sa-si primeasca banii inapoi.

„In principal, trebuie sa urmarim firul ‘lipsei de logica economica si juridica’ a tuturor guvernarilor de pana acum, ce de 10 ani de zile nu au reusit sa introduca un mod corect de calcul si conform cu prevederile Tratatului de functiune a UE, prin care taxa auto sa fie corecta si morala!

Astfel, prin eliminarea acestor 102 taxe si promulgarea textului legislativ de eliminare a timbrului de mediu, trebuie precizat ca NU exista un mod de restituire a timbrului de mediu, desi UE prin CJUE a stabilit ca incasarea acestui bir este in contradictie cu tratatul mai sus amintit. Drept consecinta, desi taxa a fost eliminata, pentru moment, nu avem decat procedura prin instanta de judecata, pentru a putea recupera timbrul de mediu platit„, a explicat avocatul Adrian Cuculis pentru Ziare.com.

Vestea bune este ca procedura de recuperare a taxei prin instanta nu s-a complicat, ci din contra: a devenit mai usor de dovedit ca este ilegala.

„Avem o taxa tip timbru de mediu, declarata ilegala, eliminata din legislatie, insa singurul mod de recuperare este acela al procedurii prealabile si apoi formularii unei cereri in justitie”, a punctat avocatul.

El considera ca guvernantii trebuie sa conceapa un mod de restituire al timbrului de mediu, mai ales in conditiile in care exista deja o procedura administrative pentru celelalte taxe auto, care la randul lor au fost declarate ilegale de CJUE.

In prezent, soferii pot recupera birurile anterioare timbrului de mediu direct de la ANAF.

Mai exact, e vorba de:

  • – taxa speciala pentru autoturisme si autovehicule, prevazuta la art. 214^1-214^3 din Codul Fiscal, in vigoare pana la data de 1 iulie 2008;
  • – taxa pe poluare pentru autovehicule, prevazuta de OUG nr. 50/2008 pentru instituirea taxei pe poluare pentru autovehicule, aprobata prin Legea nr. 140/2011;
  • – taxa pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule, prevazuta de Legea nr. 9/2012 privind taxa pentru emisiile poluante provenite de la autovehicule, cu modificarile ulterioare.

Restituirea taxei si a dobanzii aferente se esaloneaza pe o perioada de 5 ani calendaristici, in fiecare an restituindu-se 20% din obligatie, printr-un grafic emis de organul fiscal.

Cererile de restituire depuse de contribuabil se solutioneaza in termen de 45 de zile de la inregistrare, iar decizia de solutionare a cererii se comunica contribuabilului in termen de 10 zile de la emitere.

In cazul in care solicitarea contribuabilului de restituire a taxei de poluare este refuzata, persoana indreptatita are dreptul sa depuna contestatie in termen de 30 de zile de la comunicarea deciziei.

Restituirea sumelor se suporta din bugetul fondului de mediu sau bugetul de stat.

Ce va pune Guvernul in locul timbrului de mediu

Chiar daca au scos timbrul de mediu, guvernantii se gandesc sa puna altceva in loc.

Daniel Constantin, vicepremier si ministru al Mediului, sustine ca vor exista masuri compensatorii pentru industria auto odata cu eliminarea timbrului de mediu.

„Este o discutie pe care o vom avea la momentul cand se va elabora bugetul. Timbrul de mediu s-a atacat tot timpul in instanta, iar statul trebuie sa plateasca esalonat foarte multi bani pentru cei care au platit acest timbru de mediu.

(…) Problema nu este neaparat cum sa alimentam (Administratia Fondului pentru Mediu – n.red.), pentru ca, daca va uitati, 70% din fondurile pe care le-au avut nu s-au cheltuit. Deci nu e problema colectarii, ci problema cheltuirii si dezvoltarea de programe in aceasta zona si pentru a face un mediu mai prietenos”, a explicat de curand Daniel Costantin.

Intrebat daca vor exista masuri compensatorii pentru industria auto ce reclama ca, odata cu eliminarea timbrului de mediu, industria autohtona de autovehicule va scadea cu 30% si se vor pierde 15.000 de locuri de munca, vicepremierul a confirmat ca vor exista, dar vor fi prezentate public, „numai dupa ce le vom discuta cu dansii”.

Sursa: ziare.com

 

Loading...
DESCARCA APLICATIA CYD PE MOBIL
Aplicatie CYD Google Play

Nu sunt un artist, nu sunt un talentat scriitor, sunt om ca si tine. Doar ca diferentele dintre mine si tine o fac obiceiurile noastre si viata pe care o traim. Nu ne invartim in aceleasi anturaje, nu avem acelasi limbaj, la dracu nici macar nu ne cunoastem, dar sigur avem de impartit idei sau am avut aceleasi idei o data, desi repet nu ne cunoastem. Nu te stiu, nu te cunosc, nu te vad, nu te ating, nu te caracterizez, nu te critic, nu te injur, nu te admir, nu te laud, dar tu poti sa ma critici, aplauzi, caracterizezi, poate chiar si sa ma apreciezi. E dreptul tau, e timpul tau.

Latest from Stiri online

Mergi la Sus

Politica de confidentialitate

Copyright © 2016 by CYD.RO. Toate drepturile sunt rezervate