Un atac de cord este un eveniment care va schimba viata si afecteaza toti membrii familiei, mai ales partenerul de viata. Dar relatiile intrafamiliale pot deveni mai puternice in incercarea de a depasi greutatile intampinate. Modificarile in stilul de viata necesare pentru a pune bazele procesului de recuperare impugn o recuperare serioasa si perseverenta. Membrii familiei pacientilor cu infarct trebuie sa aiba in vedere urmatoarele aspecte:
- Revenirea acasa din spital poate fi infricosatoare. Procesul de recuperare intra in ritm in mediul familial, dar pregatiti-va pentru o perioada de adaptare.
- Rabdarea si dorinta de schimbare sunt esentiale, iar cel care a trecut prin experienta unui infarct se va baza pe dumneavoastra pentru a obtine suport si incurajare.
- Evitati sa fiti excesiv de protectori si incercati sa vi-l amintiti pe pacient ca acea persoana independenta de dinaintea atacului de cord.
- Fiti intelegatori daca cel afectat de boala are momente mai proaste in timpul programului de recuperare si nu-l lasati sa se descurajeze sau sa renunte.
- Fiti atenti la semnele de anxietate excesiva sau de depresie pentru ca acestea sunt mai usor de tratat in fazele initiale, inainte de a se agrava.
- Luati fiecare zip e rand: concentrate-va pe ceea ce poate face pacientul la momentul respectiv fara a va ingrijora prea mult in legatura cu ceea ce s-ar putea intampla in viitor.
- purtati-va cat mai normal cu putinta. Evitati sa va schimbati rutina sau sa anulati evenimente importante pentru sta cu persoana afectata.
- Asigurati-va ca aveti grija de dumneavoastra, mancati bine, odihniti-va suficient si permiteti-va sa petreceti putin timp departe de responsbilitatile de persoana care acorda ingrijire.
Nu toti oamenii sunt atat de norocosi, incat sa beneficieze de sprijinul familiei, insa exista multe alte posibilitati de ajutor disponibile ce pot oferi pacientilor cu infarct o sansa de supravietuire de peste cinci ani cu peste 26% mai mare. Apelati la nutritionisti, fizioterapeuti, psihologi si terapeuti ocupationali. Acestia pot imbunatati calitatea vietii, minimize anxietatea si pot reduce numarul internarilor ulterioare.