Stiri Online, Enciclopedie, Revista presei

Viata familiei de albine in cursul anului

in Agronomie

Familia de albine, ca unitate biologica, are o serie de particularitati fiziologice caracteristice, de natura morfo-functionala. Populatia si activitatea pe care o desfasoara albinele variaza in functie de o serie de factori, care actioneaza atat in interiorul stupului, cat si in afara lui. De exemplu, lipsa de cules este urmata de diminuarea activitatii de depunere a oualor de catre matca, care are repecursiuni asupra cresterii puietului si asupra dezvoltarii familiei de albine. Acelasi lucru se intampla si in cazul unor anomalii si in cazul unor anomalii functionale sau organice a matcilor.

 

Folosind cele mai moderne tehnici de crestere si intretinere a familiilor de albine, se poate dirija dezvoltarea si functionalitatea lor, in concordanta cu asigurarea unor productii maxime. Pentru realizarea acestui tel, ciclul lucrarilor apicole incepe cu pregatirea familiei de albine pentru iernat si, in primul rand cu asigurarea unor generatii de albine tinere. Aceasta actiune are loc la sfarsitul lunii august si continua toamna mai tarziu. Concomitent, in aceasta perioada are loc uzarea albinelor batrane chiar prin simpla lor participare la culesul de intretinere, mai ales cand acesta este prelungit si se realizeaza in acelasi timp contingente noi de albine, inzestrate  cu insusiri cat traiesc albinele din sezonul active. Longevitatea se datoreste in primul rand conservarii integritatii lor morfo-functionale, printr-o participare mai redusa la cresterea puietului si prin acumularea unor reserve sporite de hrana de natura proteica, care sunt folosite pentru consumul propriu in timpul iernii.

 

Odata cu racirea timpului, pe la sfarsitul lunii octombrie, familiile de albine intra in repausul de iarna, care dureaza pana in luna ianuarie-febroarie a anului urmator. Albinele petrec repausul de iarna organizate in ghem, a carui formare este dictate de scaderea temperaturii sub 10 grade  Celsius.

Ghemul de iernare al alninelor are forma sferica sau episoiala, este dispus in dreptul urdinisului, pe intervalele dintre fagurii din care au iesit ultimele contingente de puiet si in apropierea proviziilor de miere si pastura. La exterior, ghemul are un invelis format din albinele mai in varsta, strans unite intre ele, cu capul orientat inspre interiorul ghemului, dispuse pe mai multe straturi, in functie de temperature mediului exterior. Acest invelis are rolul de a regal temperature din interiorul cuibului si de a asigura prin forma sa un contact minim cu mediul. In interiorul ghemului se gasesc albinele mai tinere, care inconjoara si  hranesc matca si care au rolul de a dezvolta energia termica necesara printr-un consum mai intens de hrana si prin miscari caracteristice. Contactul intre albinele din ghem este mai lejer. Este foarte interesanta fiziologia ghemului de iernare, care este axata pe conservarea componentilor sai la o temperature adecvata necesitatilor lor biologice. Consumul de hrana, miscarile albinelor in interiorul ghemului, precum si diametrul acestuia sunt oscilabile in functie de temperature mediului. Astfel, cand temperatura externa este foarte scazuta,  ghemul de albine se concentreaza la maximum, pentru a micsora contactul cu aerul rece, reducand in felul acesta porozitatea dintre albinele care formeaza invelisul exterior. Aceasta mobilitate este dublata de un consum de hrana mai intens si de o participare mai larga a albinelor la miscarile realizatoare de energie. Cand temperature externa creste, stratul extern al ghemului se subtiaza, diametrul ghemului se dilate, consumul de  hrana se reduce si se reduce in acelasi timp numarul de albine care participa la dezvoltarea caldurii. De subliniat faptul ca,  cu cat temperature din interiorul ghemului este mai scazuta, cu cat temperature din interiorul ghemului este mai sporita. Astfel, de exemplu, in prima faza a iernarii, care corespunde cu lipsa cresterii de puiet, la o temperature de 0 grade Celsius a mediului, in interiorului ghemului temperature variaza intre 14 si 20 grade Celsius. In faza a doua, care incepe o data cu dispunerea oualor de catre matca si cu inceperea cresterii puietului, temperature din interiorul ghemului creste brusc la 35 grade Celsius, la familiile de albine mai puternice si la circa 32 grade Celsius la familiile de albine mai slabe. De remarcat ca in toata perioada repausului de iarna stratul extern  al ghemului de albine sse mentine la o temperature medie de circa 8 grade Celsius.

 

 

Interventia unor factori de genul zgomotelor intense, a interventiei inopportune a apicultorului, a prezentei daunatorilor in stup, precum si a rezervelor necoresounzatoare de hrana, produce o tulburare a fiziologiei ghemului de iernare si de o agitatie inutila a albinelor. In ceea ce priveste numarul oualor depuse de matca in a doua parte a repausului de iarna se remarca faptul ca, initial, este mai redus, cateva zeci de oua pe zi, apoi, o data cu cu realizarea zborului de curatire si cu inceperea culesului de polen si nectar proaspat, actiunea de depunere a oualor se intensifica treptat, putand atinge la sfarsitul lunii aprilie 1000 de oua pe zi, iar in luna iunie chiar 2000. Paralel cu cresterea puietului are loc si un process invers de inlocuire a albinelor uzate, care se termina in conditiile tarii noastre in a doua jumatate a lunii aprilie. In perioada de intensificare a cresterii puietului apar, in familia de albine, trantori, care dupa maturare participa la fecundarea matcilor.

Odata cu sporirea procentului de albine tinere, in familie capacitatea de crestere a puietului este marita. La un moment dat, intre numarul de albine tinere, apte de a ingriji puietul, si capacitatea matcii   de a depune oua, apare un dezechilibru, in sensul ca o parte din albinele tinere nu pot fi ocupate cu cresterea puietului si, treptat, sub influenta temperaturii, a inactivarii familiilor de albine in conditiile unui cules scazut,  se contureaza predipozitia pentru roire a acestora. In lunile iunie si iulie, cand instinctual de roire se manifesta intens, se traduce practice prin diminuarea ouatului matcilor, precum si prin diminuarea activitatii interne si externe a albinelor, insotit de de cladirea botcilor, de roire si de aparitia matcilor tinere. In urma acestor schimbari, o parte din albinele existente, impreuna cu matca batrana, parasesc stupul dupa cateva zile de la capacirea primei botci. Ca urmare a diminuareii depunerii oualor in perioada coacerii   conditiilor de roire, matca devine mai usoara, ceea ce o face apta pentru insotirea albinelor in zbor. Roiul de albine se fixeaza de obicei atunci cand este insotit de o matca varstnica pe crengile copacilor din jurul stupinei. In cazul in care matca se pierde, roiul de albine se dispereaza si se pierde si el. Dintr-o familie de albine pot iesi unul sau mai multe roiuri. Dupa iesirea primului roi stupul de baza ramane un timp fara matca, numai cu botci, apoi, la aparitia primei matci, aceasta incearca sa intepe restul de botci pentru a impiedica iesirea lor din celule si, in unele cazuri, cand familiile sunt predispose pentru continuarea roirii, albinele impiedica aceasta actiune a matcii. Din contra, in cazul in care familiile de albinele lucratoare ajuta matca in actiunea ei de distrugere a botcilor existente.

 

Merita sa fie subliniat faptul ca productia apicola este diminuata in timpul culesurilor principale de roitul natural, care de obicei il precede. De aceea se recomanda mentinerea familiilor de albine in stare activa in tot cursul anului si inmultirea lor dirijata prin roire artificiala. Familiile de albine pot fi mentinute in stare activa prin stuparit si prin cultivarea unor plante melifero-furajere in jurul stupinelor, care au darul de a diminua instinctual de roire naturala si de a mari in acelasi timp productia de miere si ceara.

 

loading...
DESCARCA APLICATIA CYD PE MOBIL
Aplicatie CYD Google Play

Latest from Agronomie

LIKE-ul tau CONTEAZA!Ti-a placut articolul si ai dat LIKE? Inchide aici
Mergi la Sus

Copyright © 2016 by CYD.RO. Toate drepturile sunt rezervate
Designed by Dianys Media Solutions - realizare site web - creare site web