Stiri Online, Enciclopedie, Revista presei

Victor Lustig: Întâlnire de urgență la Paris. Turnul Eiffel de vânzare și prima mașină de făcut bani

in Articole/Extern

Din cauza greșelilor inginerești, reparațiilor mult prea costisitoare și din cauza problemelor politice despre care nu pot să vorbesc, demolarea Turnului Eiffel a devenit necesară”. Așa arăta invitația pe care au primit-o șase oameni de afaceri importanți din Paris, invitație trimisă de către contele Victor Lustig. După al Doilea Război Mondial, Franța în încercarea de a-și reveni pe plan financiar, a luat în considerare și scoaterea din peisaj al turnului Eiffel, acesta necesitând o mare cantitate de bani pentru întreținere. Lustig avea să se ocupe de licitația gigantului monument, deja simbol al Europei, iar câștigătorul ar fi încasat o avere din cele aproximativ 10.000 de tone de fier.

Intrigați de afacerea picată din cer și de asemeni de stabilirea unei legături cu guvernul francez, care cerea astfel ajutorul, oamenii de afaceri și-au prezentat fiecare oferta în plicuri sigilate, fără vâlvă în presă, deoarece Franța risca proteste de mare amploare din partea cetățenilor. Ba mai mult, unul dintre oamenii de afaceri, Andre Poisson, și-a dorit să câștige „premiul” cu orice preț și astfel l-a mituit pe Lustig. Imediat ce tranzacția a fost încheiată, câștigătorul s-a dus la guvern să întocmească actele pentru începerea demolării turnului. Nimeni nu știa nimic, despre nimic. Victor Lustig nu mai era de găsit. Păgubitul nu a făcut reclamație la Poliție pentru a nu dăuna imaginii sale ca antreprenor.

Încurajat de situație, Lustig a repetat schema, însă de această dată omul a fost dat pe mâna autorităților. Reușește să scape negându-și identitatea și prezentând acte false. Până la confirmarea datelor, escrocul deja ajunge în America. Aici, pe numele său Robert Duval se face cunoscut ca bogătaș și inventatorul al unui dispozitiv legal de multiplicat bancnote de 100 de dolari, numit „cutia românească”. moneymaker1

Bărbatul demonstrează eficiența aparatului în fața a câtorva americani, invenție care nu era nimic altceva decât un instrument medieval de stoarcere a rufelor, în miniatură. De data aceasta se plânge clienților și de un defect al invenției, și anume că dispozitivul rulează o bancnotă la fiecare șase ore. Tot în atâtea ore cumpărătorii, extrem de mulți și-au dat seama că au fost jefuiți la drumul mare, iar Lustig a dispărut fără urmă.
Escrocul se folosea adesea de identități diferite pentru a călători în toată lumea, în locuri unde își lăsa amprenta de infractor. S-a născut în Boemia, Republica Cehă și încă de mic copil a avut un comportament problematic, controlat de tatăl său, diplomat al orașului. A fost trimis la studii în Paris și deși tânărul era extrem de inteligent, cu o capacitate ieșită din comun de a învăța limbi străine, renunță la universitate în detrimentul jocurilor de noroc și al escrocheriilor.

Victor Lustig a fost arestat în anul 1935. Evadează și la câteva luni mai târziu este prins din nou, bărbatul devenind deja cel mai căutat infractor din lume. A fost condamnat la 20 de ani de închisoare, unde își găsește și sfârșitul la 11 martie 1947 din cauza unei pneumonii. A rămas în istorie ca fiind cel mai inteligent escroc din acele timpuri, care fura mințile umane cu simpla lui carismă. Nu există informații cu privire la motivul care a dus la denumirea dispozitivului de multiplicare a banilor, „cutia românească”.

Loading...
DESCARCA APLICATIA CYD PE MOBIL
Aplicatie CYD Google Play

Nu sunt un artist, nu sunt un talentat scriitor, sunt om ca si tine. Doar ca diferentele dintre mine si tine o fac obiceiurile noastre si viata pe care o traim. Nu ne invartim in aceleasi anturaje, nu avem acelasi limbaj, la dracu nici macar nu ne cunoastem, dar sigur avem de impartit idei sau am avut aceleasi idei o data, desi repet nu ne cunoastem. Nu te stiu, nu te cunosc, nu te vad, nu te ating, nu te caracterizez, nu te critic, nu te injur, nu te admir, nu te laud, dar tu poti sa ma critici, aplauzi, caracterizezi, poate chiar si sa ma apreciezi. E dreptul tau, e timpul tau.

Latest from Articole

Mergi la Sus

Politica de confidentialitate

Copyright © 2016 by CYD.RO. Toate drepturile sunt rezervate