După ce presa din China a relatat despre faptul că autoritățile i-au prevenit pe chinezi să fie prudenți la pericolele produselor artificiale, s-a constatat că orezul artificial a ajuns deja să se vândă și în India, Indonezia, dar și în Vietnam. Autoritățile învecinate din Singapore și Malaezia s-au arătat nelămurite de informatiile aparute in mass-media.
Potrivit unor specialisti, orezul din plastic îl recunoștem de cel natural, în primul rând, prin faptul că rămâne tare chiar și după fierbere, iar mâncarea preparată folosind acest orez are un miros specific neplăcut, de cauciuc ars. Pentru a-i păcăli mai eficient pe oameni, presa din Asia scrie ca orezul natural este amestecat cu cel artificial in pungi. Astfel, daca observam că boabele de orez nu au forme si culori identice este posibil sa fie amestec de natural cu artificial.
După ce orezul din plastic a apărut prima dată în China, apoi s-a extins în Vietnam, India şi Indonezia, specialiștii au tras un semnal de alarmă la începutul acestei luni şi susţin că prezenţa acestuia se pare că este semnalată chiar şi în Europa, scrie Realitatea.net.
OREZ DIN PLASTIC – CUM ÎL DIFERENȚIEM
În scop de protecţie, oamenii pot să observe că orezul pe care îl cumpără nu este real. Însă, pentru că arată ca şi cel real, orezul din plastic nu poate fi recunoscut atunci când îl cumperi, mai ales că, din motive lesne de înţeles, este amestecat cu acesta, scrie Healthy Life Story.
Orezul din plastic este extrem de periculos pentru sistemului digestiv, cauzând gastrită.
Unele surse au scris că acest orez este fabricat din cartofi și rășină sintetică. Altele spun că ar conţine anumite substanțe chimice.
Iată un video care îți arată care sunt diferențele între orezul natural din orezul din plastic:
Produse-problema made in China
Lapte
Nu este prima data cand China este implicata intr-un scandal legat de alimente. Poate cel mai cunoscut scandal este cel din 2008 in legatura cu laptele contaminat cu melamina.
Atunci, compania Sanlu Group a fost acuzata ca a livrat pe piata lapte praf care contine melamina, o substanta interzisa, folosita insa pentru ca produsul sa para mai bogat in proteine.
Potrivit medicilor, melamina este vinovata de aparitia calculilor renali, iar in cazuri grave de intoxicare apar blocajul renal si chiar moartea. Sase copii au murit numai anul trecut in China din cauza laptelui cu melamina, iar zeci de mii au avut nevoie de ingrijiri medicale.
Dulciuri
Si tot in 2008, dulciuri fabricate in China au fost scoase de la vanzare din magazinele din Germania, Austria, Olanda si Belgia, pe motiv ca ar putea contine substante toxice.
In Belgia, de exemplu, au fost descoperite bomboane ce contineau o cantitate de melamina de 5 ori mai mare decat limita admisa.
Produse contrafacute
In 2009, 14.000 de flacoane cu pastile pentru diabetici contrafacute au ajuns pe piata. Cel putin doi oameni au murit.