Stiri Online, Enciclopedie, Revista presei

Virtualitatea expresivă

in Arta

Trăirea afectivă a artistului este virtual expresivă. Modelul acţionist al generării şi funcţionării emotivităţii a fost socotit analog cu cel al cogniţiei: un raport (de cunoaştere) subiect-obiect, obiectul exercită anumite influenţe, subiectul le receptează/prelucrează, iar rezultatul este o imagine subiectivă a obiectului-stimul.

Dacă în schemă generală analogia are unele justificări, în fapt aceasta nu se poate susţine deoarece s-ar anula specificul activităţii: emoţia nu reflectă „obiecte” (acesta este apanajul cogniţiei) ci relaţiile cu obiectul sub forma „imaginilor” de stare şi de transformare ale subiectului.

Mai mult, pot exista stări „pure” de sentiment, generate nu de o stimulare exterioară, ci de una subiectivă, lăuntrică, de conştiinţa unei modificări de tonus care nu este în vreun fel efectul, să zicem, măcar al unei modificări organice; o aspiraţie ale cărei şanse de realizare sunt incerte sau ale cărei forme de obiectivare sunt multiple, toate preferabile, în principiu şi care pot induce un tonus pozitiv sau negativ, trăit cu o anumită intensitate ca un soi de exerciţiu al unei experienţe imposibile (de nemurire, de moarte etc).

Stimulul ar putea fi deseori cel mult o idee, o imagine sau, de ce nu, o altă emoţie. Faptul este posibil la artist ca şi la omul de rând, distincţia capitală dintre aceştia fiind însă una care ţine de direcţia şi finalitatea trăirii.

Să ne reamintim că, după D. Anzieu (1986, p. 96 şi urm.), eul artistic regenerează, concomitent cu disocierea, în straturile profunde ale spiritului, la întâlnirea cu reprezentanţi psihici inconştienţi între care se află şi emoţii refulate şi reprezentării decantate; la întâlnire, se petrec conexiuni elective, încât noile entităţi destinate a trece cenzurile subconştientului şi ale conştiinţei, prin simbolizările suportate apar la „suprafaţă” în calitate de reprezentaţi de transformare şi nu de simpli „cărăuşi” veniţi din abisuri spre înălţimi.

Prin trăire şi conectare electivă emoţia artistică îşi probează o vocaţie particulară – aceea de a fi, de la debut, o primă punere în formă. Artistul va investi trăirea în materia expresiei (artistice), dar tot atât de bine se poate spune că însăşi materia artei conţine o tendinţă de animare şi direcţionare, o vocaţie formativă, captată de artist şi devenită sens, o vocaţie a alterităţii (sensul emoţional este fondat în materialitatea aparentă, o concretizare în obiect); invocarea materiei, pe care o face artistul ca normă a creaţiei sale şi dispoziţia formativă a acesteia vorbesc de o metamorfozare substanţială a cogniţiei şi afectivităţii din planul profund, subiectiv, în cel aparent, obiectiv, aceasta constituind, după L. Rusu, argumentul unei profunde înrădăcinări a obiectivităţii în lumea subiectivă (1976, p. 121).

Sub acest titlu am formulat cea de a şasea trăsătură caracteristică prin care trăirea afectivă îl distinge pe artist de omul comun: emoţia are o saturaţie expresivă funciară, are o tendinţă intrinsecă de a trece în expresia artistică cea mai probabilă (fapt care, prin prelucrările imaginaţiei, devine expresiv superior comunicativă), singura expresie avută de opera de artă. În acest mod se înscrie emoţia artistului în opoziţia complexă şi „totală” de întruchipare artistică, anume implicându-se în transformări şi restructurări, în asocieri şi bisocieri care, în absenţa verigii afective, n-ar putea conduce la împlinirea operei: din inconştient în conştient, din subiectiv, inobservabil în obiectiv, comportamental, din potenţial, inform în actual, expresiv.

Loading...
DESCARCA APLICATIA CYD PE MOBIL
Aplicatie CYD Google Play

Nu sunt un artist, nu sunt un talentat scriitor, sunt om ca si tine. Doar ca diferentele dintre mine si tine o fac obiceiurile noastre si viata pe care o traim. Nu ne invartim in aceleasi anturaje, nu avem acelasi limbaj, la dracu nici macar nu ne cunoastem, dar sigur avem de impartit idei sau am avut aceleasi idei o data, desi repet nu ne cunoastem. Nu te stiu, nu te cunosc, nu te vad, nu te ating, nu te caracterizez, nu te critic, nu te injur, nu te admir, nu te laud, dar tu poti sa ma critici, aplauzi, caracterizezi, poate chiar si sa ma apreciezi. E dreptul tau, e timpul tau.

Lasă un răspuns

Your email address will not be published.

*

Latest from Arta

Mergi la Sus

Politica de confidentialitate

Copyright © 2016 by CYD.RO. Toate drepturile sunt rezervate