Virusul gripal AH1N1 confirmat în România. Cum prevenim îmbolnăvirea

in Evenimente

De la începutul sezonului de supraveghere a infecţiilor respiratorii acute şi gripei până în prezent au fost confirmate cu laboratorul 12 cazuri de gripă, potrivit Centrului Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile. Dintre acestea, majoritatea sunt cazuri de îmbolnăvire cu virusul AH1N1, a anunţat Alexandru Rafila, preşedintele Societăţii Române de Microbiologie. Vaccinarea antigripală este cea mai sigură şi eficientă metodă de prevenire a îmbolnavirilor prin gripă, inclusiv cu virusul AH1N1. Ministerul Sănătăţii recomandă tuturor celor care sunt în categoriile cu risc crescut de îmbolnăvire să solicite vaccinul gratuit.

h1_n1_gripa_porcina_58831100

Virusul gripal AH1N1, descoperit recent, este un nou subtip de virus gripal care se transmite la om şi care conţine gene de la virusurile gripei porcine, aviare şi umane, într-o combinaţie care nu a fost observată, până în prezent, nicăieri în lume, potrivit informaţiilor făcute publice de Institutul Naţional de Boli Infecţioase Prof. Dr. Matei Balş.

Simptomele gripei AH1N1 la om sunt, în general, asemănătoare cu simptomele gripei sezoniere umane: febră, simptome respiratorii, cum ar fi tuse şi secreţii nazale, dureri în gât. Pot apărea alte simptome, cum ar fi: dureri generalizate (în special dureri musculare), cefalee, frisoane, oboseală, vomă sau diaree (care nu sunt caracteristice gripei, dar au fost raportate în unele din recentele cazuri de gripă cu noul virus). În anumite cazuri, este posibilă apariţia unor complicaţii grave chiar şi la persoane sănătoase infectate cu noul virus, potrivit Institutului Naţional de Boli Infecţioase Prof. Dr. Matei Balş.

Virusul gripal A H1N1 se transmite la persoane în acelaşi mod ca virusul gripei sezoniere. Acesta se transmite de la persoană la persoană, din picăturile răspândite de o de la persoană la persoană, din picăturile răspândite de o persoană infectată care tuşeşte sau strănută sau, indirect, atunci când picăturile sau secreţiile din nas sau gât ajung pe mâini sau pe alte suprafeţe care sunt atinse de alte persoane, care îşi duc apoi mâna la gură sau nas.

Virusul gripal A H1N1 nu se transmite prin consumul de carne de porc sau produse din carne de porc manipulate şi prelucrate termic în mod corespunzător. Acest virus gripal nu a fost izolat până în prezent de la animale şi nu există indicii conform cărora virusul ar fi prezent în lanţul de producţie al cărnii de porc.
În orice situaţie, se recomandă respectarea practicilor de igienă alimentară corespunzătoare la prepararea alimentelor, precum şi spălarea cu săpun, după manipularea cărnii crude, a mâinilor, a suprafeţelor şi a echipamentelor folosite. Majoritatea virusurilor gripei porcine sunt susceptibile la medicaţiile antivirale, cum ar fi inhibitorii de neuraminidază (oseltamivir şi zanamivir) şi la medicamentele antivirale mai vechi (amantadine).

Recomandările Institutului Naţional de Boli Infecţioase Prof. Dr. Matei Balş pentru prevenirea îmbolnăvirilor prin gripă cu virusul gripal A H1N1

Gripa se transmite de la om la om la om atât pe cale aeriană (vorbit, strănut, tuse), cât şi prin contactul direct cu bolnavul sau diferitele obiecte personale ale bolnavului, contaminate cu secreţiile sale nazofaringiene.

În acest context, pentru a evita îmbolnăvirea, Institutul Naţional de Boli Infecţioase Prof. Dr. Matei Balş recomandă respectarea următoarelor măsuri:

• Nasul şi gura vor fi acoperite cu batista personală în timpul strănutului sau al tuşitului. Batistele personale nu se împrumută;
• Mâna nu va fi dusă la ochi sau la gură decât după ce a fost spălată cu apă şi săpun;
• Se vor evita pe cât posibil aglomeraţiile;
• Se va evita contactul apropiat cu persoane care prezintă semne clinice evidente de afecţiuni acute respiratorii (febră, tuse, strănut, ochii congestionaţi etc.);
• Persoanele care prezintă simptome asemănătoare gripei se vor izola de restul familiei şi se vor prezenta la medicul de familie pentru stabilirea diagnosticului şi a conduitei terapeutice.

Dacă sunteţi bolnav:

– păstraţi distanţa faţă de celelalte persoane pentru a evita să le contagiaţi;

– evitaţi să mergeţi la serviciu sau la şcoală şi, în general, să ieşiţi din casă.

– când tuşiţi sau strănutaţi, acoperiţi-vă gura şi nasul cu o batistă, iar dupa utilizare aruncati batista la gunoi.

– Spălarea mâinilor contribuie la protecţia împotriva microbilor. Spălaţi-vă mâinile des, cu apă şi săpun, în special după ce tuşiţi sau strănutaţi. Produsele de curăţare a mâinilor pe bază de alcool pot fi, de asemenea, eficiente. Evitaţi să vă atingeţi ochii, nasul sau gura, pentru că microbii se răspândesc frecvent atunci când o persoană atinge un obiect contaminat, atingându-şi apoi ochii, nasul sau gura.

– curăţaţi suprafeţele dure, cum ar fi mânerele uşilor, utilizând frecvent un produs de curăţare.

CITESTE MAI MULT PE ECONOMIA.NET

Loading...
DESCARCA APLICATIA CYD PE MOBIL
Aplicatie CYD Google Play

Nu sunt un artist, nu sunt un talentat scriitor, sunt om ca si tine. Doar ca diferentele dintre mine si tine o fac obiceiurile noastre si viata pe care o traim. Nu ne invartim in aceleasi anturaje, nu avem acelasi limbaj, la dracu nici macar nu ne cunoastem, dar sigur avem de impartit idei sau am avut aceleasi idei o data, desi repet nu ne cunoastem. Nu te stiu, nu te cunosc, nu te vad, nu te ating, nu te caracterizez, nu te critic, nu te injur, nu te admir, nu te laud, dar tu poti sa ma critici, aplauzi, caracterizezi, poate chiar si sa ma apreciezi. E dreptul tau, e timpul tau.