Vitaminele prezente in polen

in Agronomie

Este foarte usor de inteles ca omul a fost atras din cele mai vechi timpuri de albine si de produsele lor. Instinctul sau poate un accident l-au facut sa guste mierea si din acel moment , cunoscandu-i gustul ,sa o caute si sa o foloseasca pentru alimentatia sa.

 

Din punct de vedere nutritional, produsele apicole si resursele nutritive pe care ele le reprezinta sunt uimitoare; polenul-definit ca”super aliment” si derivatul sau natural pastura, precum si laptisorul de matca-cunoscut in multe regiuni ale globului ca “hiper-aliment”-contribuie in mod esential in alimentatie  prin elemenele nutritive de baza,care isi dovedesc valoarea in numeroase situatii.

Se stie,de altfel,ca polenul recoltat de albine contine toti aminoacizii esentiali,partiali esentiali si neesentiali in proportii interesante,ce face ca acest produs sa fie inscris in randul proteinelor vegetale de ordinul II .Aceasta inseamna ca polenul (este vorba in general de amestecuri poliflorale de pollen) contine toti aminoacizii esentiali  si neesentiali in proportii neechilibrate , in timp ce proteinele de gradul I sunt cele in a caror compozitie acestia se gasesc in proportii echilibrate.

In pastura,derivatul natural al polenului,gradul de disponibilizare a elementelor nutritive este si mai ridicat,beneficiindu-se in general de o degradare a exinei (peretele celular al polenului) cu punerea in libertate a elementelor in libertate a elementelor nutritive.

Cu alte cuvinte, intre produsele stupului-polenul,pastura si laptisorul de matca reprezinta pentru alimentatie importante surse de proteine si de aminoacizi liberi.

 

Copiii sunt cei care pot beneficia in mod cu totul deosebit de administrarea de suplimente cu polen sau pastura in dieta zilnica.

Graunciorii de polen sunt celule sexuale masculine, organul de reproducere mascul al plantelor superioare. Un rol deosebit în compozitia polenului îl au enzimele care accelereaza si regleaza procesele vitale. Polenul este astfel cel mai important element de crestere pentru albine, dar si pentru refacerea tesuturilor uzate.Este adus în stup tot de culegatoare, la ore la care umiditatea atmosferica este ceva mai crescuta, dimineata si spre seara.

Dupa culoare, ne putem da seama de planta din care provine: albastrui de la nalba, rosu de la par, piersic, castan, galben-auriu de la alun si papadie, mov de la coriandru, negru de la mac, cenusiu de la soia, galben deschis de la floarea soarelui.Nu trebuie sa ne mire ca polenul pus în vânzare este multicolor, deoarece albinele nu culeg polen doar de la o singura planta, asa cum fac cu mierea, ci prefera diversitatea.

Polenul recoltat de albine are o compozitie chimica foarte complexa, cu predominanta azotoasa (proteica),dar in care se disting si zaharuri reducatoare si nereducatoare,lipide simple si complexe ,vitamine,  enzime,substante minerale (macro- si microelemente),o serie de principii cu actiune bactericida si bacteriostatica,subsante de tip hormonal,fitohormoni , pigmenti de natura carotenoida si flavonoida..

Primele incercari de caracterizare a compozitiei chimice generale a polenului recoltat de albine au fost effectuate inca din 1955 ,cand Nielsen  a studiat comparative polenurile de porumb,arin negru si jepi.

La majoritatea polenurilor studiate, primul aminoacid limitant a fost metionina, vitaminele prezente in polen  joaca pe langa rolul de cofactori enzimatici si multe alte roluri esentiale in buna functionare a organismului.Continutul in elemente minerale este un alt argument pentru folosirea polenului poliflor recoltat de albine.

 

Polenul poliflor contine:

  • apa in proportie de 11,2 %-16,2 % , proteine 16,8 %-25 %, glucide 4,4 %-12,8 %, glucoza 8,8 % -15,3 % ,fructoza 16,8 %- 21,9 % ,oligozaharide 2,2 %  si energie Kcal/100g de 216.

 

Continutul vitaminic din polenul poliflor este urmatorul:

  • din randul vitaminelor liposolubile –provitamina A (β-carotenul) -11mg , calciferol (vit. D)-0,03 µg , tocoferol (vit. E) – 3,2 mg .
  • din categoria vitaminelor hidrosolubile avem tiamina -1,02 mg , riboflavina – 1,53 mg, niacina – 9,26 mg ,acid pantotenic -1,60 mg ,piridoxina  -0,32 mg , biotina 2,5 mg , acid folic  – 0,96 mg , cianocobalamina doar in urme , acid ascorbic -30 mg , rutin 560 mg.

 Continutul in elemente minerale al polenului este urmatorul:

  • macroelemente  K=1329 mg , Na  =161 mg , P =286 mg ,Ca = 321 mg , Mg = 207 mg ,.

oligolelmente  Fe=17 mg , Mn = 4,5 mg,Co = 14 µg, Cu =1,1 mg , Zn = 12,7 mg , I = 0,7 µg  Cr =24 µg , S = 305 mg , Mo = 14 µg , Ni = 0,5 mg .

Polenul sub forma de granule trebuie sa fie consumat lent ,prima data se incepe prin a pune 2 granule sub limba ,pentru  a face testul de sensibilitate, se continua cu cate 2 granule pe zi.Treptat , doza poate creste pana la 1-2 lingurite pe zi sau chiar mai multe.

In conditiile alimentatiei moderne, bogata in calorii dar tot mai saraca in principii vitalizante, alaturi de miere, curele cu polen sau pastura, cu durata de cate o luna la fiecare 3-4 luni, sunt mai mult decat necesare.

Dozele profilactice zilnice se stabilesc in functie de varsta consumatorului:

  • 1-3 ani – 8 g polen sau 2 pastile de pastura;
  • 4-5 ani – 12 g polen sau 4 pastile de pastura;
  • 6-16 ani – 18 g polen sau 6 pastile de pastura;
  • peste 16 ani – 25 g polen sau 8-10 pastile de pastura.

 

Un alt tip de posologie recomandat de specialisti este urmatorul:

  • Adulti:se incepe cu 1 lingurita dimineata (cu o jumatate de ora inainte de micul dejun),urmata de putina apa,suc sau lapte.Cantitatea zilnica se creste treptat,cu cateva granule,pana se ajunge la 2 lingurite pe zi.In mod normal se poate consuma o cantitate de cca 1 lingura/zi.
  • Copii :se incepe de la 3 “ghemotoace” (granule),crescand treptat la interval de cateva zile,cu  cate 2 “ghemotoace”pana se ajunge la ½ lingurita pe zi.Polenul se poate consuma in amestec cu miere sau poate fi imogenizat intr-un lichid la temperature camerei.
DESCARCA APLICATIA CYD PE MOBIL
Aplicatie CYD Google Play