Stiri Online, Enciclopedie, Revista presei

Witold Pilecki, eroul VOLUNTAR de la Auschwitz, ucis de patrie

in Articole/Istorie

A fost erou național, unicul om din istorie care s-a lăsat voit pradă naziștilor și închis în lagărul de la Auschwitz în scopul de a oferi informații din inima Holocaustului, informații care ar fi trebuit să ducă la exterminarea fenomenului tragic. A fost trădat de patria pentru care s-a sacrificat și ucis în cele din urmă. Witold Pilecki a fost căpitan în armata poloneză și s-a transformat voit în evreu.

După ce a ținut piept pe câmpul de război celor două mari puteri care riscau să îngenuncheze Polonia, Germania nazistă și U.R.S.S, Witold Pilecki propune una dintre cele mai îndrăznețe metode de a învinge rivalii. Pe fondul rumorilor că naziștii construiesc lagăre unde milioane de evrei nevinovați sunt uciși, Pilecki se oferă voluntar pentru a merge la Auschwitz în scopul de a transmite autorităților poloneze informații prețioase din inima terorii.

În anul 1940, Witold Pilecki s-a lăsat prins în timpul unui raid și este dus în lagărul de concentrare, după ce a declarat că este evreu și se numește Tomasz Serafinski. Timp de doi ani și jumătate, militarul a trăit atrocitățile naziste și reușește chiar să transmită informații despre viața de zi cu zi a prizonierilor și torturile la care erau supuși. „Construiam crematoriul care ne era destinat”, se arată într-un raport al autorităților poloneze din timpul operațiunii lui Pilecki.pilecki
Se luptă cu foamea, pneumonia și încearcă în fiecare zi să își păstreze un aspectul sănătos și puterile pentru munca silnică din interiorul lagărului, acesta fiind și unicul motiv pentru care bărbatul a reușit să scape de camera de gazare. Odată cu bombardarea unui sat alăturat, Brzezinka, militarul polonez simte pentru prima dată că în curând se va termina calvarul nazist și începe pregătirile în acest sens. Organizează o revoltă a prizonierilor și recrutează aproximativ 1000 de evrei în acest scop, și chiar reușește să obțină cheile de la camera unde erau depozitate armele. Revolta a rămas din păcate doar la stadiu de plan.

Deși Pilecki a continuat în tot acest timp să trimită informații superiorilor și să aștepte în orice moment ca Auschwitz să fie cucerit, după doi ani și jumătate militarul a înțeles că nimic nu se va întâmpla și decide să își schimbe dramatic planul. Se folosește de acte false pentru a fi repartizat ca muncitor într-o brutărie dincolo de zidurile lagărului, ca apoi în noaptea Paștelui din anul 1943 să evadeze împreună cu alți câțiva deținuți evrei.

Se întoarce la dragostea sa, patria mamă Polonia și luptă din nou pe front împotriva naziștilor. Sfârșitul celui de-al doilea Război Mondial aduce și instaurarea comunismului în Polonia, moment în care militarii care au refuzat să îmbrățișeze comunismul sunt vânați, închiși în lagăre și condamnați la moarte.

Witold Pilecki este capturat de conaționalii săi pe 8 mai 1947 și condamnat la moarte, deși a cerut grațierea premierului Józef Cyrankiewicz, el însuși supraviețuitor al lagărului de la Auschwitz, care cunoștea faptele lui Pilecki și sacrificiul său de la Auschwitz. Pe 25 mai 1948, Pilecki a fost scos din celulă și executat într-o manieră cunoscută în Polonia de azi drept „metoda Katyn” (împușcat în cap, la spate, de la distanță mică).

După aproape șase decenii de la evenimentele tragice, autoritățile poloneze au recunoscut eroismul lui Witold Pilecki și a fost onorat cu cea mai înaltă distincție a Poloniei: Ordinul Vulturului Alb.

Loading...
DESCARCA APLICATIA CYD PE MOBIL
Aplicatie CYD Google Play

Nu sunt un artist, nu sunt un talentat scriitor, sunt om ca si tine. Doar ca diferentele dintre mine si tine o fac obiceiurile noastre si viata pe care o traim. Nu ne invartim in aceleasi anturaje, nu avem acelasi limbaj, la dracu nici macar nu ne cunoastem, dar sigur avem de impartit idei sau am avut aceleasi idei o data, desi repet nu ne cunoastem. Nu te stiu, nu te cunosc, nu te vad, nu te ating, nu te caracterizez, nu te critic, nu te injur, nu te admir, nu te laud, dar tu poti sa ma critici, aplauzi, caracterizezi, poate chiar si sa ma apreciezi. E dreptul tau, e timpul tau.

Latest from Articole

Mergi la Sus

Politica de confidentialitate

Copyright © 2016 by CYD.RO. Toate drepturile sunt rezervate