Zborul de curatenie

in Agronomie

La sfarsitul lunii octombrie, inceputul lui noiembrie activitatea de zbor inceteaza. In cea de a doua parte a lunii februarie cand temperatura atinge 12-15C si chiar 20C, albinele isi iau zborul. Albinele isi golesc de excremente punga rectala. Astfel se elimina germenii adunati in intestinul gros; in caz contrar s-ar putea produce imbolnaviri.

 

Observatiile arata ca zboara si procedeaza astfel numai albinele care au realmente nevoie. desi unele dintre albinele ghemului de iarna se pun in miscare, ghemul nu este desfiintat. Faptul ca in anumiti ani unele colonii au nevoie stringenta de zborul de curatare se observa prin excrementele risipite prin zapada si in apropierea stupinei. Gradul de murdarie a zapezii creste odata cu cresterea efectivului si a vigorii coloniei.

Apicultorul va inlatura penele de lemn si sigurantele anti-soareci si va elibera urdinisurile acoperite cu albine moarte. Colonia trebuie sa poata zbura fara probleme. Daca coloniile sunt agitate si prea zgomotoase, se poate trage concluzia ca acele colonii au ramasa fara matca. Apicultorul care nu poate fi in aceste zile la colonii va sti totusi care colonii au zburat dupa albinele moarte sau gunoiul scos afara. In acest caz, un control mai exact va arata daca urdinisul a fost blocat sau daca este vorba de o colonie care inca nu are nevoie de acest zbor.

 

Apicultorii care isi tin coloniile in gradina casei sau, in general, in apropierea teritoriilor locuite, le vor atentiona pe femeile din vecinatate ca urmeaza un zbor de curatare. Rufele agatate la uscat si murdarite de albine au fost deja adesea prilej de cearta, cearta care ar fi putut fi evitata.

Loading...
DESCARCA APLICATIA CYD PE MOBIL
Aplicatie CYD Google Play

Nu sunt un artist, nu sunt un talentat scriitor, sunt om ca si tine. Doar ca diferentele dintre mine si tine o fac obiceiurile noastre si viata pe care o traim. Nu ne invartim in aceleasi anturaje, nu avem acelasi limbaj, la dracu nici macar nu ne cunoastem, dar sigur avem de impartit idei sau am avut aceleasi idei o data, desi repet nu ne cunoastem. Nu te stiu, nu te cunosc, nu te vad, nu te ating, nu te caracterizez, nu te critic, nu te injur, nu te admir, nu te laud, dar tu poti sa ma critici, aplauzi, caracterizezi, poate chiar si sa ma apreciezi. E dreptul tau, e timpul tau.