Zeci de mii de luptători în asaltul masiv pentru eliberarea Mosulului. Vezi live cum va decurge operațiunea

in Extern

O operaţiune militară în vederea recuceririi oraşului irakian Mosul de la gruparea jihadistă Stat Islamic a început, a anunţat în noaptea de duminică spre luni premierul irakian Haider al-Abadi, relatează BBC News. La asalt participă forțele irakiene, susținute de luptători kurzi, miliții șiite și sunnite. Coaliția internațională antijihadistă condusă de SUA furnizează sprijin aerian și terestru operațiunii. Cel puțin un milion de persoane se află în oraș și ar putea fi victime colaterale ale conflictului.

Asaltul pentru Mosul, dat de peshmerga (luptători kurzi) şi forţele guvernamentale irakiene, este susţinut de coaliţia antijihadistă condusă de Statele Unite.

Tiruri de artilerie s-au auzit la primele ore ale dimineții, urmate de avansul tancurilor. 4.000 până la 8.000 de luptători ISIS se află în oraș, în vreme ce agențiile de presă estimează că numărul trupelor aliate care participă la asalt se ridică la 25.000.

Secretarul general adjunct al Națiunilor Unite pentru probleme umanitare și ajutor de urgență, Stephen O’Brien, și-a exprimat „extrema preocupare pentru securitatea a circa 1,5 milion de persoane care trăiesc în Mosul și care ar putea fi afectate de operațiunile militare”.

Potrivit lui, „familiile sunt expuse unui risc extrem de a fi supuse unui tir încrucișat sau chiar luate drept ținte de către lunetiști”.

Premierul irakian a precizat că doar armata și poliția irakiană vor intra în Mosul, în timp ce numeroase alte forțe sunt desfășurate în vederea ofensivei, între care combatanți peshmerga kurzi și miliții sunnite și șiite.

„Forța care conduce operațiunile de eliberare este curajoasa armată irakiană împreună cu poliția națională și acestea sunt cele care vor intra în Mosul, nu alții”, a declarat Abadi.

Operațiunea de recucerire a Mosulului a fost plănuită timp de luni bune. Ar putea dura câteva săptămâni sau chiar luni, în funcție de rezistența ISIS.

Mosulul este ultimul bastion major al grupării jihadiste în Irak, care a preluat controlul în 2014. Din acest oraș a anunțat liderul ISIS, Abu Bakr al-Baghdadi, înființarea Califatului.

Pierderea acestui oraş, apreciază unii oficiali, ar marca înfrângerea definitivă a Statului Islamic în Irak.

Cu puțin timp înainte de debutul atacului, Statul Islamic a executat 58 de membri suspectați că au luat parte la o rebeliune descoperită săptămâna trecută, condusă de unul dntre comandanții grupării.

Locuitorii din Mosul au declarat că militanții implicați în rebeliune au fost executați prin înecare și îngropați într-o groapă comună la marginea orașului.

Scopul rebeliunii era de a submina apărarea Statului Islamic în Mosul în cursul bătăliei pentru eliberarea orașului.

Potrivit surselor Reuters, disidenții au fost arestați după ce unul dintre ei a fost prins cu un mesaj care menționa un transfer de arme. Ulterior, pe baza mărturisirilor acestuia, oficialii Statului Islamic au descoperit trei locuri în care erau ascunse arme ce ar fi urmat să fie folosite de participanții la rebeliune pentru a ajuta armata irakiană.

Rebeliunea, a observat un oficial anti-tero irakian, este un semn clar că Statul Islamic a început să piardă nu doar susținerea populației, dar și a propriilor membri relateaza realitatea.net

https://www.facebook.com/RTnews/videos/10154788487829411/

Loading...
DESCARCA APLICATIA CYD PE MOBIL
Aplicatie CYD Google Play

Nu sunt un artist, nu sunt un talentat scriitor, sunt om ca si tine. Doar ca diferentele dintre mine si tine o fac obiceiurile noastre si viata pe care o traim. Nu ne invartim in aceleasi anturaje, nu avem acelasi limbaj, la dracu nici macar nu ne cunoastem, dar sigur avem de impartit idei sau am avut aceleasi idei o data, desi repet nu ne cunoastem. Nu te stiu, nu te cunosc, nu te vad, nu te ating, nu te caracterizez, nu te critic, nu te injur, nu te admir, nu te laud, dar tu poti sa ma critici, aplauzi, caracterizezi, poate chiar si sa ma apreciezi. E dreptul tau, e timpul tau.