Stiri Online, Enciclopedie, Revista presei

Marea Britanie situatie geopolitica

in Istorie

MAREA BRITANIE: Suprafata: 244.820 km2 (locul 76 pe glob) Populatia: 60,9 mil loc (locul 22 pe glob). Asezare geografica: insula in V Europei, este înconjurată de Marea Nordului, Canalul Mânecii, Marea Irlandei şi Oceanul Atlantic. Este cea mai mare dintre Insulele Britanice, care mai cuprind Irlanda, insula Man, Jersey, Guernsey, arhipelagurile Shetland şi Orkney.

Face parte din grupul celor mai mari puteri (G8), este detinatoare a armei nucleare, este membra permanenta a Consiliului de Securitate al ONU, este putere cosmica.

Marea Britanie dobandeste din sec al 15lea prin pozitia sa, un rol central devenind prima putere maritima si comerciala a lumii, stapana celui mai intins imperiu colonial de pe glob. Dupa o lunga perioada contradictorie este instaurat absolutismul dinastiei Tudorilor (1485-1603). Ultima reprezentanta a acestei dinastii, regina Elisabeta I, va pune bazele puterii maritime engleze. Walter Releigh descopera Virginia, pe care incearca sa o colonizeze, fara succes, in anul urmator. Drumul de la Anglia (130.280 km2) la Regatul Unit al Marii Britanii si Irlandei de N (244.280km2) a cuprins mai multe etape: inclusa in Regatul Angliei in 1289, tara Galilor va renunta la autoguvernare in 1536; Scotia, anexata in 1296, se uneste cu Anglia in 1603, dar aceasta devine efectiv abia in 1707, cand este adoptata titulatura de Regatul Unit al Marii Britanii; in 1801, odata cu alipirea oficiala a Irlandei, denumirea devine Regatul Unit la Marii Britanii si Irlandei, iar in 1927 Regatul Unit la Marii Britanii si Irlandei de Nord. La randul ei MB este initiatoarea si principala organizatoare a coalitiilor indreptate impotriva Frantei revolutionare si independente, careia ii contesta hegemonia pe continent. Prin revolutia industriala din sec 18-19 MB devine principala putere industriala a lumii si totodata prima putere coloniala pe glob. Prin cele doua razboaia ale Opiumului, MB forteaza patrunderea marfurilor sale in China, ocupa Birmania, ce mai mare parte a Malaysiei in mai multe etape, reintemeiaza Singapore si il face colonie, transformandu-l in „Gibraltarul Orientului”. In 1872, MB extragea peste jumatate din productia de carbune si minereu de fier a lumii si producea peste jumatate din fonta si firele de bumbac de pe glob-produse care erau sibolul puterii industriale. Secolul XX este pt MB secolul declinului. Dupa esecul politicii muncheneze, MB (si Franta) declara la 3 sept 1939 razboi Germaniei, iar in dec 1941 si Japoniei, luptand impotriva fortelor Axei pe fronturile din Africa, Asia si Europa. Dupa 1945 imperiul colonial se destrama, MB ajungand a treia putere mondiala dupa infrangerea Germaniei si Japoniei, dupa SUA si URSS. Criza Suezului, din 1956, marcheaza sfarsitul politicii ofensive imperiale, iar in 1971 este anul retragerii trupelor britanice la „est de Suez”. MB devine in 1973, membru al Comunitatii Economice Europene (actuala UE). La inceputul mileniului III, in ciuda pierderilor si a caderilor suferite, MB ramane o mare putere, gratie mai multor atribute: putere economica (apropiata de Franta), maritima, militara, nucleara, membru permanent al Consiliului de Securitate, nucleu si dirijor al Commonwealthului. Ramane totodata cel mai fidel aliat al celei mai mari puteri mondiale, SUA.

Loading...
DESCARCA APLICATIA CYD PE MOBIL
Aplicatie CYD Google Play

Nu sunt un artist, nu sunt un talentat scriitor, sunt om ca si tine. Doar ca diferentele dintre mine si tine o fac obiceiurile noastre si viata pe care o traim. Nu ne invartim in aceleasi anturaje, nu avem acelasi limbaj, la dracu nici macar nu ne cunoastem, dar sigur avem de impartit idei sau am avut aceleasi idei o data, desi repet nu ne cunoastem. Nu te stiu, nu te cunosc, nu te vad, nu te ating, nu te caracterizez, nu te critic, nu te injur, nu te admir, nu te laud, dar tu poti sa ma critici, aplauzi, caracterizezi, poate chiar si sa ma apreciezi. E dreptul tau, e timpul tau.

Lasă un răspuns

Your email address will not be published.

*

Latest from Istorie

Mergi la Sus

Politica de confidentialitate

Copyright © 2016 by CYD.RO. Toate drepturile sunt rezervate