Stiri Online, Enciclopedie, Revista presei

Kierkegaard si existentialismul crestin. Cum ajungi la Dumnezeu

in Filozofie

Filozoful danez Soren Kierkegaard (1813-1855) nu a fost de acord cu punctul de vedere al lui Kant, conform caruia convingerile religioase si morale se bazeaza pe ratiune. Credinta este ceva cu totul irational si imposibil de dovedit. El s-a opus si dialecticii hegeliene care ignora realitatea nevoii umane de a lua hotarari personale.Soren_Kierkegaard

Pentru Kierkegaard cel mai important lucru era problema existentiala. Prin urmare, filozofia sa este recunoscuta a fi precursoare a existentialismului. Majoritatea oamenilor, de obicei, ignora intrebarile despre sensul vietii lor si prefera sa se refugieze in anonimat. Pentru Kierkegaard asta nu era de ajuns.„Existenta inseamna ca ai libertataea sa alegi cine esti, inseamna sa traiesti din plin.”

Toti oamenii sunt condamnati sa traiasca existente incerte si absurde,care se supun unor adevaruri subiective ce nu pot fi niciodata dovedite”, reitera Kierkegaard in scrierile sale. Pentru Kierkegaard, sa devii un crestin convins insemna sa faci un salt al credintei, pentru ca principalele convingeri ale crestinismului sunt si ele in esenta niste necunoscute. El a ajuns la concluzia ca poti alege sa duci o viata morala, una estetica sau una religioasa. Kierkegaard a ales ultima varianta.„Am inteles ca aceasta alegere inseamna sa traiesti in teama si cutremurare, dar alaturi de Dumnezeul tau.”

st67ca78571589Devii crestin atunci cand te lovesti de nesiguranta obiectiva ca Dumnezeu nu poate fi dovedit. Acesta nu este „crestinismul” pe care Kierkegaard l-a criticat fara rezerve in propria sa societate luterana. Credinta sa este ironica, jucausa si patimasa, el scrie ca un romancier, folosind multe metafore in lupta impotriva unie filozofii searbede si abstracte, asa cum se poate observa in citatele de mai jos.

”Când citeşti Cuvântul lui Dumnezeu trebuie să îţi spui mereu: „Vorbeşte cu mine şi despre mine.” Viaţa poate fi înţeleasă numai privind înapoi, dar trebuie trăită privind înainte. A suferi înseamnă a avea un secret comun cu Dumnezeu. A îndrăzni înseamnă a-ţi pierde, pe moment, siguranţa. A nu îndrăzni înseamnă a te pierde definitiv pe tine însuţi. Dumnezeu a creat lumea din nimic. Minunat, vei spune. Fii sigur că e aşa, dar face lucruri şi mai minunate: face sfinţi din păcătoşi. Contrariul păcatului nu este virtutea, contrariul păcatului este libertatea. Un poet este o fiinţă nefericită a cărei inimă este sfâşiată de suferinţe secrete, dar ale cărei buze sunt atât de ciudat alcătuite încât atunci când suspinele şi ţipetele le scapă, sună ca o muzică frumoasă.”

Loading...
DESCARCA APLICATIA CYD PE MOBIL
Aplicatie CYD Google Play

Nu sunt un artist, nu sunt un talentat scriitor, sunt om ca si tine. Doar ca diferentele dintre mine si tine o fac obiceiurile noastre si viata pe care o traim. Nu ne invartim in aceleasi anturaje, nu avem acelasi limbaj, la dracu nici macar nu ne cunoastem, dar sigur avem de impartit idei sau am avut aceleasi idei o data, desi repet nu ne cunoastem. Nu te stiu, nu te cunosc, nu te vad, nu te ating, nu te caracterizez, nu te critic, nu te injur, nu te admir, nu te laud, dar tu poti sa ma critici, aplauzi, caracterizezi, poate chiar si sa ma apreciezi. E dreptul tau, e timpul tau.

Latest from Filozofie

Mergi la Sus

Politica de confidentialitate

Copyright © 2016 by CYD.RO. Toate drepturile sunt rezervate